IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от европейските финтех центрове затяга хватката около криптосектора

Въпреки че около 580 криптокомпании са регистрирани в Литва, броят на тези, които ще минат прага за пълно разрешително за дейност, се очаква да е „по-нисък“

16:04 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Литва, която се позиционира като център за финтех стартъпи през последното десетилетие, ще изгони немалка част от криптокомпаниите, които оперират там, когато започне да раздава лицензи за работа от догодина, съобщава Bloomberg.

Въпреки че около 580 криптокомпании са регистрирани в Литва, броят на тези, които ще минат прага за пълно разрешително за дейност, се очаква да е „по-нисък“, коментира Симонас Крепста, член на Управителния съвет на централната банка. Процесът се очаква да приключи до юни 2025 г. и тези, които не са получили разрешително, ще трябва да „напуснат екосистемата“, коментира той в интервю.

Прибалтийската страна се опитва да се наложи като център за иновативни дигитални банки и платежни компании – Revolut има лиценз там – което предизвика и приток на криптокомпании. Това може да направи Литва ключово място както за местното, така и европейско законодателство, което цели да спре злоупотребите с дигитални активи.

„Криптоиндустрията се провали в слабо регулирана среда“, посочва Крепста. „Имаме много доказателства за това в САЩ, други европейски страни, но също и в Литва. Видяхме доста на брой фалити, дела за присвояване и други сходни, които бяха значителен удар за индустрията“, допълва той.

Решението на Литва да засили контрола в криптосектора следва мерките на други регулатори по света през последните три години. Сингапур, Хонконг и Дубай са сред финансовите центрове, които въведоха свои регулаторни режими за дигиталните активи от 2021 г. насам.

Седем от най-големите в света криптоборси вече имат представителство в Литва, коментира Крепста. Някои от фирмите за дигитални активи, опериращи там, вече са лицензирани в други европейски страни, което означава, че може да не се нуждаят от отделен лиценз в Литва.

Първото единно законодателство на Европейския съюз за криптовалутите, известно като MiCA, трябва да влезе в сила от януари 2025 г.

Литва е в процес на прилагане и на свои собствени закони за управление на криптосектора, включително отпускането на правомощия на регулатора за борба с прането на пари Отдел за финансови разследвания за елиминиране на корпоративни регистрации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още