IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks открадна шефа на Reckitt Benckiser

Само няколко часа, след като стана ясно, че Лаксман Нарасимхан напуска британската компания, бе обявена и новата му позиция

09:42 | 02.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новината в четвъртък, че шефът на Reckitt Benckiser напуска компанията бе доста изненадваща. След като стана ясно къде отива обаче – вече не толкова.

Късно в четвъртък американската верига кафенета Starbucks обяви, че Лаксман Нарасимхан ще е следващият ѝ главен изпълнителен директор. Компанията го е избрала, след като той успя да съживи Reckitt, а подобна стъпка е нужна и в най-голямата верига кафенета в света, предава Ройтерс.

Нарасимхан бе главен изпълнителен директор на Reckitt, която произвежда презарвативите Durex, адаптираното мляко Enfamil и дезинфектантите Lysol. След като стана ясна новината за напускането му вчера, акциите на компанията поевтиняха с 4%.

Starbucks е изправена пред бурен период. Над 200 от магазините ѝ в САЩ се обединиха в синдикат през последната година, а служителите искат по-добри осигуровки и заплащане във времена на ускоряваща се инфлация.

Компанията преработва и бизнес модела си от фокус върху кафенета, които насърчаваха дълги посещения, към взимане на поръчка за навън или доставка. В същото време тя е изправена пред по-високи разходи за съставки и труд. Освен това ограниченията около Covid в Китай забавиха бизнеса на веригата в един от най-големите ѝ международни пазари.

Нарасимхан ще се присъедини към Starbucks от октомври, но ще поеме ръководството от април 2023 г., след като прекара няколко месеца в обучение за компанията и плана ѝ за „преоткриване“, който включва плащане на по-добри заплати за баристите, подобряване на благосъстоянието на служителите, както и изживяването за клиентите и преосмисляне на облика на кафенетата.

Дотогава временният главен изпълнителен директор Хауърд Шулц, който пое юздите на компанията за трети път през април, когато Кевин Джонсън се пенсионира, ще продължи да управлява компанията.

„Той е стратегически и трансформационен лидер с богат опит в изграждането на силни потребителски брандове“, каза Шулц в писмо до служителите си, с което приветства Нарасимхан.

Балансиран подход

Нарасимхан се присъедини към Reckitt през септември 2019 г. и беше първият външен кандидат да поеме поста, откакто компанията е създадена през 1999 г.

Той поведе компанията през пандемията, която увеличи продажбите на продукти за здравето и хигиената, и наскоро навигира през кризата с адаптираното мляко в САЩ, което в крайна сметка доведе до ръст на годишната прогноза по-рано тази година.

55-годишният Нарасимхан, който по-рано бе глобален главен търговски директор на PepsiCo, спечели похвали от инвеститорите на Reckitt за стила си на управление, след като помогна да се съживи компанията след срив на продажбите.

„Той възприе много балансиран подход на стратегията... не влезе напред с всички оръжия – възприе много систематичен подход, за да оправи нещата“, коментира Ашиш Синха, портфолио мениджър в акционера в Reckitt Gabelli.

Starbucks заяви, че Нарасимхан ще прекарва времето си с Шулц и управленския му екип, ще бъде бариста, ще се срещне със служителите и ще посети заводите за производство и ферми за кафе през преходния период.

„Макар че сме изненадани, че Starbucks избра наследник извън сектора на стоките, които не са от първа необходимост, оптимисти сме за глобалните перспективи на Нарасимхан като главен изпълнителен директор на публично търгувана мултинационална корпорация, а опитът му в напитките в PepsiCo ще отведе Starbucks към следващата глава“ в историята ѝ, написа анализаторът на Cowen Андрю Чарлс в коментар.

Акциите на компанията останаха почти без промяна в следпазарната търговия, поскъпвайки с по-малко от 1%. Те са с 24% надолу, откакто Шулц се завърна като временен главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още