IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубове искат червен картон от ЕК за парите от Катар и ОАЕ в европейския футбол

Потърпевшите испанци и белгийци се опитват да използват чисто ново европейско законодателство – регулациите върху чуждестранните субсидии

11:51 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Натискът върху Европейския съюз (ЕС) да попречи на парите от Персийския залив да създадат неравностойно бойно поле за европейските футболни клубове, оставени извън изобилието от петродолари, расте, пише Politico.

Собствеността на европейски футболни отбори от Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се проверява внимателно от Европейската комисия (ЕК), след като отделни жалби са подадени от испанската футболна лига и малък белгийски футболен клуб.

Потърпевшите испанци и белгийци се опитват да използват чисто ново европейско законодателство – регулациите върху чуждестранните субсидии, за да притиснат петролните монархии, които те твърдят, че изкривяват единния пазар, предоставяйки държавни субсидии на притежаваните от Персийския залив европейски отбори.

Новите правила позволяват на ЕС да разследва чужда правителствена помощ, която несправедливо подкопава европейските конкуренти. Регулаторите могат да наредят на компании да предприемат стъпки, които може да означават връщане на помощта или продажба на активи.

Жалбите твърдят, че клубовете, притежавани от страни от Залива, надуват трансферните такси и заплатите на играчите, което след това изкривява както вътрешните, така и континенталните състезания, като задушава конкурентите нагоре и надолу в европейската футболна пирамида.

Под ръководството на Маргрете Вестагер отделът по конкуренцията на ЕК до голяма степен няма желание да се намесва в спортни дела. В същото време ЕС в момента се опитва да стои близо до страните от Персийския залив, добиващи изкопаеми горива, заради континенталната енергийна криза, предизвикана от войната на руския президент Владимир Путин в Украйна. Досието сега ще попадне във временния наследник на Вестагер, белгиеца Дидие Рейндерс, който я смени във вторник, след като тя обяви, че се кандидатира за президент на Европейската инвестиционна банка.

Гневът се трупа на много места, докато Саудитска Арабия се опитва да се превърне и в най-новата сила от Залива, оставяща своя отпечатък в спорта – купувайки английския Нюкасъл Юнайтед и обмисляйки да добави европейски отбор към колекцията си. Жалбите по отношение на английските клубове също се оценяват в Брюксел.

След като повече от десетилетие пари от Персийския залив се изливаха в европейския футбол и разбиваха традиционните отбори двигатели на играта, испанските футболни власти отправиха залп в отговор.

Миналия месец испанската Ла Лига писа до ЕК с молба да разгледа собствеността на Qatar Sports Investments върху френския гигант Пари Сен Жермен. В изявление Ла Лига каза, че ПСЖ получава субсидии от Доха, които му позволяват да „подписва с топ играчи и треньори, много над потенциала си в нормална пазарна ситуация“.

„Също така е в състояние да осигури приходи от спонсорство, които не отговарят на пазарните стойности“, добави испанската лига. „Това им позволява да увеличат спортните си постижения, както и влияе на способността на съперничещите си клубове да набират“ хора. ПСЖ не коментира обвиненията.

Няма официален механизъм за подаване на жалби като част от регламента за чуждестранните субсидии, което означава, че всичко, което потърпевшите клубове и лиги могат да направят, е да привлекат вниманието на Комисията към чуждестранните фондове и да се надяват да намерят съчувствие.

В отделен случай Виртон – малък провинциален клуб от провинциална южна Белгия – се оплака от собствеността на Абу Даби върху глобалната City Football Group, която в Европа включва френския Троа, белгийския Ломел и настоящия топ отбор на континента Манчестър Сити.

Случаят на Виртон подчертава това, което ще бъде една от ключовите точки на спора при прилагането на регламента за чуждестранните субсидии, когато става дума за футбол. Новите правила на ЕС се прилагат за държавните субсидии, докато City Football Group твърди, че парите им са частни, а не директно от правителството на ОАЕ – подобно на американските зелени пари и олигархичните руски рубли, които са влияели на европейския футбол много по-дълго.

През юни Вестагер отбеляза, че екипът на Комисията, работещ по чуждестранните субсидии, няма достатъчно персонал, което повдига въпроси дали разполага с наличните ресурси, за да извърши пълно разследване.

За момента те се занимават със случая, което вдъхва надежди в Мадрид и Виртон и предизвиква учудване в Доха и Абу Даби.

„Можем да потвърдим получаването на изявления от трети страни относно футболни клубове, включително клубове от Обединеното кралство, които оценяваме“, каза говорителят на Комисията Ариана Подеста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още