IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата създава все повече рискове за Microsoft, Meta и други технологични компании

Центровете за данни по света се охлаждат, използвайки вода, но тя е във все по-голям недостиг

11:50 | 26.11.22 г.
Снимка: Rory Doyle/Bloomberg
Снимка: Rory Doyle/Bloomberg

Засушаването в САЩ се влошава, а това оказва огромно въздействие върху недвижимите имоти, приютяващи интернет инфраструктурата, пише CNBC.

Центровете за данни генерират огромно количество топлина чрез сървърите си поради огромното количество енергия, която използват. Водата е най-евтиният и често срещан метод за охлаждане на тези центрове.

Само за ден средно един център може да използва 300 хил. галона (над 1,1 млн. литра) вода, за да се охлади – същото потребление на вода като 100 хил. домакинства, твърдят изследователи от Virginia Tech, които също така изчисляват, че един на всеки пет центъра за данни черпи вода от проблемни водосборни басейни, предимно за запад.

„Без съмнение има риск, ако сте зависими от водата“, коментира Кайл Майерс, вицепрезидент по здравето на околната среда, безопасността и устойчивостта в CyrusOne, която притежава и управлява над 40 центъра за данни в Северна Америка, Европа и Южна Америка. „Тези центрове за данни са създадени да работят 20 години, така че как ще изглежда през 2040 г. тук?

CyrusOne тази година беше придобита от инвестиционните фирми KKR и Global Infrastructure Partners. Когато компанията се мести в засегнатия от сушата регион на Финикс, тя използва различен, макар и по-скъп метод за охлаждане.

„Това беше нещо като нашия „аха момент“, когато трябваше да вземем решение. Променихме дизайна си, за да преминем към нулево потребление на вода, така че да нямаме такъв риск“, казва Майерс.

Осъзнавайки рисковете, свързани с водата в Ню Мексико, Meta стартира пилотна програма в своя център за данни Los Lunas, за да свие относителната влажност от 20% на 13%, намалявайки потреблението на вода. След това приложи същия подход във всичките си центрове.

Но общото потребление на вода от Meta все още расте стабилно, като една пета от тази вода миналата година е дошла от райони, за които се смята, че са под „воден стрес“, показва уебсайтът. Компанията активно възстановява водата и миналата година си постави за цел да възстанови повече от количеството, което потребява, до 2030 г., започвайки на запад.

Microsoft също си е поставила за цел да бъде „водно позитивна“ до 2030 г.

„Добрата новина е, че от години инвестираме в непрекъснати иновации в това пространство, така че по същество да можем да рециклираме почти цялата вода, която използваме в нашите центрове за данни“, коментира президентът на Microsoft Брад Смит. „На места, където вали, като Тихоокеанския Северозапад, където е централата ни в Сиатъл, събираме дъжд от покрива. На места, където не вали, като Аризона, разработваме техники за кондензация“.

Въпреки че компаниите със собствени центрове за данни могат да направят това, центровете за данни, които се отдават под наем на множество клиенти, все повече се придобиват от фирми за дялово инвестиране в търсене на недвижими имоти с висок растеж.

В момента има около 1800 центрове за данни за колокация в САЩ, а броят им расте, тъй като центровете за данни са едни от най-горещите недвижими имоти като цяло, защото предлагат голяма възвръщаемост на инвеститорите. Но рискът от суша само се влошава. Малко над половината (50,45%) от нацията е в условия на суща и над 60% от долните 48 щата, сочат данни на Drought Monitor. Това е увеличение с 9% спрямо месец по-рано. По-голямата част от запада и Средния запад изпадат в „тежка“ суша.

„Трябва да намерим нови начини за излизане от климатичната криза. Колкото по-добре правим иновации, толкова по-евтино става и толкова по-бързо ще се насочим към постигането на тези климатични цели“, коментира Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още