IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank отчете рекордна загуба от звеното Vision Fund

Ралито на технологичните акции не успя да компенсира спада на части от бизнеса на японския конгломерат

13:46 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският конгломерат SoftBank записа рекордна загуба на своя Vision Fund, след като скорошното рали на технологичните акции не успя да помогне за преодоляването на поредната трудна година за основното инвестиционно звено на гиганта, пише CNBC.

Vision Fund отчете 4,3 трлн. йени (32 млрд. долара) загуба за фискалната си година, завършила на 31 март, спрямо 2,55 трлн. йени загуба за същия период година по-рано.

SoftBank отчете обща загуба от инвестициите на своите фондове от 5,28 трлн. йени, докато преди година сумата беше 3,43 трлн. йени. Въпреки ралито на технологичните книжа тази година, ръстът все пак е по-слаб от този година по-рано. Технологичният индекс Nasdaq 100 се понижи с около 11% през фискалната година на SoftBank.

Като цяло SoftBank отчете 970,14 млрд. йени нетна загуба за фискалната година, което е по-малко от загубата от 1,7 трлн. йени през същия период предходната година.

Въпреки успехите от инвестиции в популярни компании като Uber, SoftBank заяви, че е записала загуба в други области, включително заради цените на акциите на китайската фирма за изкуствен интелект SenseTime и индонезийската компания за споделено пътуване и електронна търговия GoTo.

През последната година SoftBank се разделя с част от големите си инвестиции, за да набере пари в брой. Тя сви общата си загуба чрез продажбата на акции от T-Mobile и Alibaba. Освен това продължава да продава част от акциите си в последната, след като Сон натрупа състояние от ранните си инвестиции в Alibaba преди повече от две десетилетия.

През август SoftBank продаде останалата част от дела си в американския гигант в споделеното пътуване Uber.

Компаниите, в които SoftBank инвестира, са добре капитализирани, твърди главният финансов директор на японския гигант Йощимицу Гото. По думите му конгломератът разполага с редица компании в портфолиото си, които са готови да станат публични. Те са на обща стойност 37 млрд. долара. Все пак той не споменава имената им.

На фона на нарастващата загуба главният приближен на Сон и ключов директор на SoftBank Раджев Мисра се оттегли от част от позициите си в компанията. Мисра изигра ключова роля в ранните дни на Vision Fund, който беше основан през 2017 г.

„Защитен“ режим

Преди година Сон заяви, че SoftBank ще премине в „защитен“ режим предвид предизвикателствата, както и че ще стане по-дисциплинирана по отношение на инвестициите си.

Тази тактика изглежда е проработила през четвъртото фискално тримесечие на SoftBank между януари и март, подкрепено от ралито на технологичните акции. Vision Fund записа 236,8 млрд. йени загуба за периода спрямо 730,3 млрд. йени загуба през предходното тримесечие.

SoftBank заяви, че е генерирала 3,14 млрд. долара от нови или последващи инвестиции през фискалната си година, което е значително под сумата от 44,26 млрд. долара през същия период година по-рано.

По време на пресконференцията днес Гото коментира, че годината е „нестабилна“, като е белязана от геополитически рискове и сътресения във финансовата система. Той визира колапса на Silicon Valley Bank и проблемите на Credit Suisse.

„През първото тримесечие може да видим някои сигнали за подобрение, но въпреки това не очакваме фундаментално решение... на тези проблеми“, коментира Гото.

Той все пак посочи, че технологията за изкуствен интелект прави „драматичен напредък“ в компанията, което натежава върху това дали тя да продължи да е в защитен режим.

IPO-то на Arm остава във фокуса на вниманието

Сега инвеститорите са в очакване на първичното публично предлагане на британския дизайнер на чипове Arm, който е собственост на SoftBank, като начин за подкрепяне на счетоводния баланс на японската фирма. IPO-то потенциално може да ѝ донесе повече средства, които тя да насочи към нови инвестиции.

През април Arm конфиденциално подаде проспект за листване на акциите си в Съединените щати. По-рано компанията каза, че все пак ще предпочете САЩ пред Великобритания, което се оказа удар за Лондонската фондова борса.

SoftBank придоби Arm през 2016 г. Гото каза, че не може да обсъжда Arm подробно заради конфиденциалното кандидатстване за листване в САЩ, но твърди, че подготовката за IPO-то „върви гладко“.

Arm отчете 381,7 млрд. йени приходи от продажби за фискалната година, което е с 27% повече спрямо предходната година. Печалбата преди данъци пък е скочила с 18% до 48,6 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още