IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Nvidia създаде най-добрия чип за бума на генеративния изкуствен интелект?

Компанията е доказателство за това колко е важно да предложиш правилния продукт в точния момент

10:53 | 30.05.23 г. 1
Снимка: : Las Vegas, NV, US Creator: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: : Las Vegas, NV, US Creator: David Paul Morris/Bloomberg

През 2022 г. американският производител на чипове Nvidia пусна на пазара H100, един от най-мощните процесори, правени някога – и един от най-скъпите, на цена от 40 хил. долара за брой. Времето на премиерата изглеждаше зле подбрано, защото точно тогава компаниите започнаха да свиват разходите си, предвид ускоряващата се инфлация.

След това през ноември се появи ChatGPT, пише Financial Times.

„Минахме от доста трудна минала година към обрат за една нощ“, споделя Дженсън Хуан, който е главен изпълнителен директор на Nvidia. Хитовият чатбот на OpenAI предизвика фурор, припомня той. „Това създаде моментално търсене“.

Внезапната популярност на ChatGPT предизвика надпревара сред водещите технологични компании и стартъпи в света за това да се сдобият с H100, който Хуан описва като „първия в света компютър [чип], предназначен за генеративен изкуствен интелект“ – системи за изкуствен интелект, които бързо могат да създават текст, снимки и съдържание, наподобяващи тези, създавани от хората.

Миналата седмица стана ясно колко е ценно да имаш точния продукт в точното време. В сряда Nvidia обяви, че приходите ѝ от продажби за трите месеца до края на юли ще достигнат 11 млрд. долара, т.е. с над 50% повече от по-ранните прогнози на Wall Street, а това се дължи на разходите за центрове за данни на технологичните гиганти и търсенето на чипове за изкуствен интелект.  

Отговорът на инвеститорите към прогнозата прибави 184 млрд. долара към пазарната капитализация на Nvidia само за ден в четвъртък. Благодарение на това най-високо оценената компания за чипове в света се доближи до пазарна капитализация от 1 трлн. долара.

Nvidia е ранен победител от огромния възход на генеративния изкуствен интелект – технология, която заплашва да промени индустрии, да доведе до огромен ръст в производителността и да измести милиони работни места.

Този технологичен скок ще бъде ускорен от H100, който е базиран на нова архитектура за чипове на Nvidia, наречена “Hopper” – кръстена на американския пионер в програмирането Грейс Хопър. Тя изведнъж се превърна в най-горещата стока в Силициевата долина.

„Цялото това нещо се случи точно когато започнахме производството на Hopper“, коментира Хуан, допълвайки, че производството в по-голям мащаб е започнало само няколко седмици преди дебюта на ChatGPT.

Увереността на Хуан в непрекъснатия ръст отчасти произтича от възможността да работи с производителя на чипове TSMC за увеличаване производството на H100, така че да се задоволи нарастващото търсене от доставчици на облачни услуги като Microsoft, Amazon и Google, интернет групи като Meta и корпоративни клиенти.

„Това е сред най-оскъдните инженерни ресурси на планетата“, коментира Бранин Макбий, главен стратегически директор и основател на CoreWeave, стартъп, който е бил сред първите, получили доставки на H100 по-рано тази година.

Някои клиенти са чакали до шест месеца, за да се сдобият с хиляди чипове H100, с които искат да обучат своите огромни модели от данни. Стартъпите за изкуствен интелект обаче изразиха загриженост, че H100 ще се окаже в недостиг точно в момента, в който търсенето скочи.

Илон Мъск, който е купил хиляди чипове на Nvidia за новия си стартъп за изкуствен интелект X.ai, на събитие на Wall Street Journal каза, че сегашните графични процесори „се намират доста по-трудно от лекарства“. По думите му цените на изчисленията са станали „космически“.

Последна актуализация: 10:55 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
мрънмрън
преди 9 месеца
Nvidia винаги ли са били напред, спрямо останалите в тоя сектор, заради CUDA ядрата. Това дори не е състезание, а монопол, защото другите не са дори близо до тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още