IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейминг гигантите имат пари за още придобивания след сделката на Microsoft и Activision

Публичните компании за игри разполагат с 45 млрд. долара в брой и парични еквиваленти за потенциални сделки

09:20 | 21.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Спад на сделките с рисков капитал

Инвестициите с рисков капитал във фирми за видео игри спаднаха с 64% на годишна база през третото тримесечие на 2023 г., показва докладът на Konvoy.

Това е сигнал как въпреки тласъка за индустрията от сделката на Microsoft бумът от 2020 и 2021 г. е отслабнал.

Гейминг стартъпите са набрали общо 454 млн. долара глобално за трите месеца до септември, което е с 9% по-малко на тримесечна база и с 64% по-малко спрямо същия период година по-рано.

И все пак Чапман от Konvoy очаква картинката за рисковия капитал в гейминга и стартъпите да е по-добра следващата година, тъй като недобрите условия за рисково инвестиране започват да се подобряват. Финансирането на гейминг фирми се завърна към „устойчиво ново нормално“, което ще се задържи на сегашното темпо в следващите няколко години.

„Тъй като световният рисков капитал се възстановява, очакваме игрите, които донякъде бяха изолирани от първоначалното въздействие на икономическия спад, да последват“, коментира Чапман. „Очакваме финансирането с рисков капитал на игри да се увеличи леко през следващите няколко тримесечия, когато индустрията ще расте със същия темп, както преди пандемията“.

„Се обемът на сделките с рисков капитал и финансирането са сравними с нивата преди пандемията и макар че може да не видим експоненциалния растеж от 2021 г., сме развълнувани да видим стабилен пазар на рисково финансиране на игри с цел продължаване създаването на стойност в индустрията“.

По-трудни времена

Издателите на видео игри се сблъскаха с влошените макроикономически условия, включващи висока инфлация и нарастващи лихвени проценти, които намаляват апетита на потребителите да харчат за неща, които не са от първа необходимост.

Докато през 2020 г., когато потребителите имаха повече пари заради облекчените парични условия, през 2022 и 2023 г. условията станаха по-неблагоприятни, защото централните банкери увеличиха лихвените проценти в опит да обуздаят ускоряващата се инфлация.

И все пак базата от играещи видео игри не спира да расте. В момента в света тя наброява 3,381 млн. души по данни на Konvoy.

Пазарът на видеоигри все още е огромен и се очаква да достигне 188 млрд. долара общи приходи от продажби през 2023 г., посочват от Konvoy. Тази сума се е увеличила със скромните 3% спрямо предходната година, когато продажбите на игри възлизаха на 183 млрд. долара. Растежът леко се ускори от 2022 г., когато продажбите на игри се повишиха само с 2%.

Това се случи след изключителната 2021 г.

През въпросната година приходите от игри достигнаха 180 млрд. долара, като се повишиха с повече от 8% спрямо 166 млрд. долара през 2020 г.

През 2020 г. индустрията отбеляза още по-голям растеж — повече от 9% на годишна база. Тогава блокадите заради пандемията бяха в разгара си и хората имаха повече време да играят игри на закрито.

Konvoy обаче прогнозира дългосрочен растеж за индустрията на игрите през следващите години. Фирмата заяви, че очаква общ годишен темп на растеж от 9% през следващите пет години, като индустрията ще достигне колосалните 288 млрд.  долара общи приходи до 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още