IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 години по-късно САЩ осъществиха ново кацане на Луната

Частният космически модул "Одисей" кацна на лунната повърхност рано тази сутрин

08:31 | 23.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Космически апарат, създаден и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines, кацна близо до южния полюс на Луната, предава Ройтерс. Това е първото кацане на лунната повърхност, осъществено от САЩ, от над половин век насам и първото, постигано някога от частния сектор.

НАСА, която има редица научноизследователски инструменти на борда на апарата, изрази задоволство от кацането и го нарече постигане на целта ѝ да изпрати космически апарати за научни мисии на Луната преди планираното завръщане на астронавти по-късно през това десетилетие.

Но първоначални проблеми с комуникацията след кацането в четвъртък повдигнаха въпроси за това дали апаратът не е бил повреден или възпрепятстван по някакъв начин.

Шесткракият спускаем модул без екипаж „Одисей“ кацна около 23,23 ч. по Гринуич (рано сутринта в петък българско време), съобщиха компанията и коментатори на НАСА в съвместно онлайн предаване на живо на кацането от центъра за управление на мисиите на Intuitive Machines в Хюстън.

След кацането на апарата възникна проблем с автономната му система за навигация, който наложи намеса на инженерите на земята. Нужно беше и време след очаквано прекъсване на радиосигнала да бъде възстановена комуникацията с космическия апарат и да се определи съдбата му на около 384 хил. км от Земята.

Когато контактът все пак беше възобновен, сигналът беше слаб, потвърждавайки, че модулът е кацнал, но служителите за контрол на мисията все още не бяха сигурни какво е точното състояние и ориентация на апарата.

„Нашето оборудване е на лунната повърхност и предаваме, така че поздравления за екипа на IM“, заяви директорът на мисията в Intuitive Machines Тим Крейн в оперативния център.

По-късно вечерта компанията публикува съобщение в социалната мрежа Х, в което заявява, че диспечерите на полета „потвърдиха, че „Одисей“ е добре и започва да изпраща данни“.

Както се планираше, космическият апарат кацна в кратер, наименуван Малаперт А, близо до южния полюс на Луната. В дизайна на „Одисей“ не е предвидено да предава видео на живо от момента на кацането, което става един ден след като той достигна лунната орбита и седмица след изстрелването му от Флорида.

Кацането в четвъртък е първото контролирано кацане на лунната повърхност на американски космически апарат след „Аполо“ 17 през 1972 г., когато последната лунна мисия с екипаж на НАСА кацна там с астронавтите Джийн Чернан и Харисън Шмит.

До момента космически апарати на още едва четири страни са успели да кацнат на Луната – на бившия СССР, Китай, Индия и най-скоро, едва миналия месец, Япония. САЩ обаче са единствената страна, която някога е изпращала хора на лунната повърхност.

„Одисей“ е оборудван с научни инструменти и технологични демонстрации за НАСА и е проектиран да работи седем дни на слънчева енергия, преди слънцето да залезе над района на кацането.

Оборудването на НАСА е съсредоточено върху взаимодействията между космическото време и лунната повърхност, радио астрономията и други аспекти на лунната околна среда за бъдещи месии.

„Одисей“ беше изстрелян към Луната миналия четвъртък с ракета-носител Falcon 9 на компанията SpaceX на Илон Мъск от космически център „Кенеди“ в Кейп Канаверъл, щата Флорида.

Кацането е първото по лунната програма „Артемида“ на НАСА в момент, когато САЩ бързат да върнат астронавти на естествения спътник на Земята, преди Китай да приземи собствен космически кораб с екипаж там.

НАСА цели да изпрати първата си мисия с екипаж в края на 2026 г. в рамките на дългосрочна мисия за изследване на Луната и подготовка на почвата за евентуални полети с хора до Марс. Инициативата е съсредоточена около южния полюс отчасти защото се счита, че там има големи количества замръзнала вода, която може да се използва за поддържане на живота и производство на ракетно гориво.

Модулът „Одисей“ беше изстрелян един месец, след като друг американски космически апарат, Peregrine, на компанията Astrobotic Technology не успя да кацне на Луната. Това беше третата неуспешна мисия на частна компания да прилуни свой апарат. Преди това апарат на израелска компания се разби при спускането през 2019 г., а японски модул беше унищожен при опит за кацане през април миналата година.

Intuitive Machines е съоснована през 2013 г. от Стивън Алтемъс, бивш заместник-директор на космически център „Джонсън“ на НАСА в Хюстън, а сега президент и главен изпълнителен директор на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още