IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как израелска компания е влияела на изборите по цял свят

Бивши служители на разузнаването, които говорят с журналисти под прикритие, твърдят, че са се намесили в повече от 30 избори 

08:13 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Разследванията доказват намеса и в президентските избори в Кения. Снимка: /DANIEL IRUNGU
Разследванията доказват намеса и в президентските избори в Кения. Снимка: /DANIEL IRUNGU

Израелска компания под прикритие е провеждала кампании за дезинформация и шпионаж по целия свят, като вероятно е повлияла на резултатите от изборите в редица страни. Компанията нарича себе си „Екип Хорхе" (Team Jorge), съобщи в сряда израелският вестник Haaretz, който е разследвал тайните дейности заедно с медии и изследователски организации в други държави. 

Според разкритията Хорхе е псевдонимът на началника, който е Тал Ханан, 50-годишен израелец. Мениджмънтът включва още брат му Зохар Ханан и Маши Мейдан, двама бивши служители на разузнаването. Адвокатът на Мейдан отрича истинността на разследването Haaretz, а братята Ханан не коментират темата. Разследването под прикритие е дело на журналистите Гур Мегидо (TheMarker), Фредерик Метезо (Radio France) и Омер Бенякоб (Haaretz). Те са част от разследването, наречено Story Killers, координирано от Forbidden Stories (Забранени истории) и включващо повече от 100 журналисти от 30 медийни организации, включително OCCRP. Forbidden Stories е международен консорциум от разследващи журналисти, които преследват работата на журналисти, които са били убити или работят под заплаха. BIRD.BG е българският партньор в проекта.

Говорейки пред журналисти под прикритие, Тал Ханан твърди, че Team Jorge се е намесил в 33 предизборни кампании по света, включващи поста на съответния държавен глава, като в 27 от тях е постигнал успех. В Кения те са успели да хакнат имейл акаунтите и акаунтите в Telegram на близки съветници и поддръжници на Уилям Руто, който спечели президентските избори през август миналата година. Не е ясно дали тези действия са повлияли на изборния резултат. Във всеки случай те не са могли да предотвратят победата на Руто.

Кампании и в Индонезия и Венецуела

След изборите загубилият кандидат Раила Одинга също отправя обвинения в хакерство, въпреки че през септември Върховният съд отхвърли представените доказателства за манипулиране на изборите като неубедителни. В момента опозиционерът отново мобилизира хиляди поддръжници, за да протестира срещу това, което смята за „откраднати" избори.

В телевизионно интервю, излъчено в понеделник, Одинга заяви, че самият той е наел „етични хакери", които да проникнат в системата на Независимата избирателна комисия, за да потвърдят подозренията му. Той заяви, че те са представили доклад, но не иска да го оповестява публично. В Кения последните три парламентарни избори бяха помрачени от предполагаеми хакерски атаки, кампании за фалшиви новини и използване на платени „влиятелни лица".

Критики бяха отправени и към изпадналия вече в несъстоятелност британски институт за анализ на данни Cambridge Analytica, който разработи кампании за политика и по-късен президент Ухуру Кениата през 2013 г. и 2017 г. Критиците определиха посланията като „пропаганда", която подклажда етническо напрежение и размирици. 

Според проучване, публикувано в сряда, „Екипът на Хорхе" също така се е опитал да осъществи бизнес с Cambridge Analytica преди изборите в Кения през 2017 г. Това обаче се е провалило заради исканата такса от 400 000 до 600 000 долара на месец, се пояснява. Твърди се обаче, че документите показват, че „Екипът Хорхе" и Cambridge Analytica са работили заедно по президентската кампания в Нигерия през 2015 г.

За израелската компания се твърди, че се е намесвала в избори и политически събития и в други държави, като Индонезия и Венецуела, чрез кибератаки, кампании за дезинформация и шпионаж. В Европа групата пое отговорност за кибератака срещу референдума за независимост в Каталуния през 2014 г.

Френската следа до Ривиерата

Друга следа води до Франция и до новинарския канал BFM-TV. Един от най-дългогодишните му водещи, Рашид М'Барка, излъчи дузина подозрителни кратки репортажи по време на нощните си предавания. Сред тях е и материал, целящ да разпали настроения срещу санкциите срещу Русия. В него се казва, че много хора на Лазурния бряг се страхуват за работата си, защото руските олигарси не могат да посещават летните си резиденции. Особено засегната е яхтената индустрия.


М'Барка бе привлечен като обвиняем от редакционния директор и бе отстранен от работа в началото на февруари. Производството по трудовото право все още продължава. Той признава, че е получил кратките статии от френски посредник, Жан-Пиер Дютион. За разлика от обичайното, не е имало подпис на редакцията. М'Барка твърди, че не е получил никакви пари, а само е оказал услуга на „приятел". Твърди се, че Дютион работи директно с „Екип Хорхе". Кратките материали достигнаха само до малка аудитория поради късния час на излъчване, но бяха споделени милиони пъти в целенасочени кампании в Twitter чрез фабрики за тролове - с печата на BFM-TV.

Освен хакването на имейл акаунти и акаунти в социални медии и шпионирането на банкови сметки се твърди, че едно от средствата, използвани от „Екип Хорхе", е разпространението на невярна информация. По данни на групата тя е създала 39 000 фалшиви дигитални профила. Те биха могли да се използват за координирани действия за влияние върху общественото мнение. Haaretz пише, че международните разследвания са успели да открият общо 19 такива кампании, в които е участвал „Екип Хорхе".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още