IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Джордж Хюлен: Поевтиняването на британския паунд се дължи на пазарни настроения

Британското правителство трябва да подсигури пазарите как ще финансира данъчните намаления и това може да ги успокои, смята икономическият експерт на Coventry University

08:30 | 20.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните седмици британският паунд поевтиня значително, падайки до 37-годишно дъно спрямо щатския долар, а на облигационните пазари започнаха масови разпродажби на британски държавни ценни книжа (ДКЦ), след като британското правителство, начело с премиера Лиз Тръс представи нов план в подкрепа на икономиката, включващ значителни данъчни намаления.

Сред финансовите пазари възникнаха опасения, че смяната на най-високата данъчна ставка от 45% върху облагаемия доход с 40% и намаляването на гербовия налог върху продажбите на жилища ще поставят Великобритания на нестабилна фискална основа. Освен това сред инвеститорите има страхове, че плановете - за които не бе изяснено как ще бъдат финансирани - ще наложат изтеглянето на държавни заеми, още по-силен инфлационен натиск и съответно допълнително влошаване на кризата с издръжката на живот в страната.

Какво предизвика поевтиняването на паунда и случвало ли се е то в такива размери преди? Какво означават тези движения за инвеститорите и световната икономика? Какво може да предприемат британското правителство и Английската централна банка (АЦБ)?

Отговори на тези и други въпроси дава д-р Джордж Хюлен, икономически експерт в Coventry University. Интервюто е взето преди промените в политиките на кабинета на Лиз Тръс.

Д-р Джордж Хюлен, експерт по икономика в Coventry University
Снимка: Coventry University

Д-р Джордж Хюлен е експерт по икономика в Coventry University. През 2011 г. той завършва бакалавърската си степен със специалност "Счетоводство и финанси" в университета, а година по-късно и магистратурата си със специалност "Инвестиционен мениджмънт". През 2013 г. е асоцииран сътрудник в Академията за висше образование в Обединеното кралство.

Прави проучвания на тема пазарна ефективност, активни и пасивни взаимни фондове в развиващите се пазари, краткосрочно и дългосрочно въздействие на бедствията върху фондовия пазар и др.

В университета преподава корпоративни финанси, методи на изследване, портфолио мениджмънт, финансов мениджмънт, инвестиционни анализи.

Д-р Хюлен, каква е причината британският паунд да поевтинее толкова силно спрямо щатския долар?

- Реално паундът започна да поевтинява спрямо щатския долар преди шест-седем месеца и това се случи не непременно защото паундът наистина отслабваше, а вследствие на това, че доларът ставаше по-силен в очите на финансовите пазари благодарение на по-силната парична политика, въведена от Федералния резерв на САЩ. Вярно е, че наскоро, в резултат на мини бюджета и особено на данъчните намаления, обявени от британското правителство, финансовите пазари загубиха своето доверие към паунда и започнаха значителни разпродажби. Към този момент това е просто ситуация на "поведенчески финанси", в която нагласите на финансовите пазари са, че правителството няма да е способно да финансира тези данъчни намаления и разходите за публични услуги или за инвестиции, финансирани чрез публичните финанси, ще трябва да се финансират чрез голямо вземане на заеми от правителство, което хората никога не са виждали в добра светлина.

Поевтинявал ли е паундът спрямо долара преди и какви са били причините?

- Флуктуациите между паунда и долара се случват доста често. Например през април 2014 г. един паунд се разменяше срещу 1,6-1,7 щатски долара, като падна до 1,4 щатски долара до края на годината. Две години по-късно, в резултат на референдума за Brexit, паундът падна от върха си от около 1,5 щатски долара до около 1,28 щатски долара.

Различното сега е, че не само паундът поевтиня, а че достигна ниво, което в даден момент бе 1,03 щатски долара. А това се е случвало само още един път в миналото през 1985 г.

Казвайки това обаче тогава бе значително по-различно, тъй като се случи вследствие от фискалната и паричната политика, заедно с ходовете на Фед, които спомогнаха за поскъпването на долара. Това, което отслаби паунда този път, бяха данъчните намаления, представени от британското правителство, независимо от факта, че Фед представи много по-силна парична политика по-рано спрямо АЦБ.

Има ли вероятност поевтиняването на паунда да продължи известно време, или това е само временен спад?

- Всичко зависи от това как ще се развият нещата с данъчните намаления. Ако правителството намери начин да подсигури пазарите, че нефинансираните данъчни намаления няма да доведат до голямо теглене на заеми, и че публичните услуги и инвестицииите няма да намалеят, пазарите може "да се успокоят". Сегашните разпродажби наистина не са базирани на ключови данни, които да показват (възможни) негативни последици от данъчните намаления, но повече се базират на пазарни настроения.

Какво би означавало едно по-продължително поевтиняване на паунда за британската икономика и за световната като цяло?

- За британската икономика това ще е положително, тъй като износът ще стане по-евтин за бизнеса и за хора от други страни. Например, тъй като щатският долар поскъпна много, стана много по-евтино за хора и бизнеси от САЩ да купуват продукти, продадени във Великобритания. За туристите, идващи в страната, също ще е по-евтино.

Другата страна на монетата е, че поевтинялата валута значително оскъпява вноса към Великобритания. Според данните на правителството, през 2020 г. сме внесли 46% от консумираната храна - това подчертава важността от поддържането на силен паунд. Като се има предвид, че голяма част от международната търговия е в щатски долари, поевтинелият паунд прави вноса още по-скъп.

Видяхме, че по-слабият паунд води до ефект на каскадата (поредица от непредвидени събития - бел. авт.) на световните финансови пазари, които работят основно на база текущите си нагласи. Конкретно паричните пазари трябва да бъдат подсигурени от правителството, че нефинансираните данъчни понижения няма да доведат до прекомерно взимане на заеми, което в момента е почти невъзможно за хазната.

Coventry University
Снимка: Coventry University

Началото на Coventry University датира от 1843 г., когато образователната институция носи името Coventry College of Design. През 1970 г. колежът се слива с Lanchester College of Technology и Rugby College of Engineering Technology, а крайният резултат носи името Lanchester Polytechnic.

Ланчестър идва от фамилията на пионера в автомобилната индустрия д-р Фредерик Ланчестър, а "политехнически" означава "имащ умения в много науки и изкуства".

През 1987 г. името отново се променя на Coventry Polytechnic, а в началото на 90-те години на миналия век университетът се създава съгласно законодателството на Обединеното кралство.

Възможно ли е тези движения да принудят АЦБ да действа по-агресивно в следващите месеци?

- Да, напълно. Това вече го виждаме с ангажимента на банката да закупува държавни облигации на стойност 65 млрд. паунда. Ако не друго, банката можеше да се движи много по-бързо, но тя бе поставена на много предизвикателна позиция, защото, в което съм много сигурен, те не очакваха правителството да въведе нефинансирана (намалението на данъците) фискална политика, като се имат предвид настоящите времена.

Възможно ли е да се проведе извънредно заседание на АЦБ, за да се спре поевтиняването на валутата?

- Сигурен съм, че централните банкери вече са провели заседание и ще продължат да се срещат, докато ралито на разпродажби на паунда не се забави значително.

Има признаци, че заемодателите във Великобритания започнаха да оттеглят офертите си за ипотеки заради промени в ценообразуването на пазара на жилищни кредити. Възможно ли е ходовете на АЦБ да свият търсенето и предлагането на ипотеки?

- Това, което ходът на АЦБ ще направи, е да улесни банките, търговците и брокерите с ипотечното ценообразуване.

На този етап АЦБ може да въведе две неща - процес на количествено облекчаване, което до голяма степен е пакетът покупки на облигации, и увеличение на лихвите, с което ще се подсигурят финансовите пазари, че банката подкрепя паунда. Количествените облекчения няма наистина да помогнат на заемодателите, но промените в лихвите без съмнение ще ги улесни по-ефективно да правят ценообразуването.

Вече видяхме, че към 28 септември сутринта над 40% от предложенията за ипотеки бяха оттеглени от пазара, но една ясна позиция на АЦБ относно лихвите със сигурност ще направи тези продукти достъпни за потребителите, вероятно на различни цени.

Възможно ли е спадът на паунда да е положителен за инвеститорите в чужбина, или може да предизвика отлив от британските държавни облигации?

- Възможно е. Трябва да запомним, че това е паундът, за който говорим, и въпреки че доларът се смята за една от най-сигурните валути по време на предизвикателни времена на световно ниво, това, което в момента се случва с паунда, е в края на период от пет до шест години.

Имахме резултата от референдума за Brexit, напускането на Европейския съюз, пандемията (която очевидно засегна всички световни валути), а сега и период на политическо напрежение в страната, което достигна своята кулминация със сравнително агресивен процес на намаления на данъците - нещо, което би имало смисъл в период на икономически растеж, но което видимо не бе очаквано понастоящем.

Въпреки всичко тук става въпрос за паунда. В първата половина на 80-те години на миналия век той почти достигна паритет с щатския долар. Оттогава той премина през флуктуации, като достигна 1,7 щатски долара.

Много международни инвеститори виждат това като възможност, на 100% съм сигурен, и много ще получат облаги от това. От многото световни валути, паундът все още ще бъде считан за сигурна валута за много години. Колко дълъг ще е този период ще зависи от това как британското правителство, чрез своята фискална политика, ще спомогне за подобряването на националната икономика, и сега как АЦБ, чрез своята парична политика, ще спомогне за запазването на видимостта, стабилността и репутацията на паунда на световните парични пазари.

Какви мерки биха могли да обмислят правителството и АЦБ, за да подобрят ситуацията?

- Най-важното нещо, което може да направи правителството в момента, е да подсигури пазарите, че нефинансираните данъчни намаления няма да повлияят на цялостната финансова позиция на правителството, което е почти невъзможно.

Сегашните данъчни намаления, като се изключи подкрепата за сметките за енергия, се очакват да струват на правителството около 50 млрд. паунда в следващите четири до пет години и въпросът, който финансовите пазари, продължават да задават, е "Как ще се покрие тази разлика?".

Следователно, ако правителството може да им вдъхне увереност, това може да успокои пазарите, включително е възможно да успокои и Международния валутен фонд (МВФ), който критикува правителството за плана, като посочи, че той може да допринесе за влошаването на кризата с издръжката на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Леле леле тоз направо откри топлата вода и колелото едновременно..Ама че мъдро заключение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още