IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНП Париба Лични Финанси: Банките трябва да отговорят на променящите се изисквания на клиентите

Отвореното банкиране ще позволи свързването на традиционните банки и необанките в една обща екосистема, коментира Мария Мангърова

19:54 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Как трябва да се промени банкирането в бъдеще и как ще се развие конкуренцията между традиционните и необанките? Investor.bg потърси отговорите на тези и други въпроси от Мария Мангърова, директор "Продажби и маркетинг" на "БНП Париба Лични Финанси" в България, която беше един от лекторите на форума на Investor.bg Banking Today.

Събитията през март ни напомниха колко крехки могат да бъдат системи, за които смятаме, че всъщност са здрави. Как трябва да се промени банкирането на бъдещето, за да не се стига до подобни миникризи, да не говорим за по-големи?

- Банковият сектор е тясно обвързан с цикличността на икономиката и от тази гледна точка развитието и промените във важните икономически сектори могат да окажат въздействие върху него. Ето защо банкирането на бъдещето следва да се промени така, че да бъде едновременно гъвкаво и устойчиво, да може да се адаптира към промените в ситуацията, които се обуславят от активната технологизация и от волатилната среда в световен план. Тези отвореност и гъвкавост на сектора не само ще доведат до възможност за бързо синхронизиране с икономическите тенденции, но в същото време ще допринесат и за неговата стабилност, независимо от динамиката и промените, които настъпват.

Банките трябва да могат да отговорят на променящите се изисквания както на бизнеса, така и на своите клиенти. Например, ние предоставяме на нашите партньори удобни инструменти за кредитиране, които ускоряват процеса на пазаруване на изплащане, подобряват клиентското изживяване и водят до повече покупки, което означава ръст на бизнеса. Тази бързина е в полза и на клиентите и през последната година ние реализирахме редица проекти, с които им предоставихме възможност за още по-бързо и сигурно пазаруване във всеки момент. Например с нашия процес E-Commerce in POS пренесохме онлайн търговията във физическите магазини. Работихме и за подобряване на следпродажбеното обслужване, като внедрихме инструменти за самообслужване като чатбот и Дигитална Инфокарта, с които клиентът има лесен достъп до най-важната информация за кредита си и може да се възползва и от редица допълнителни услуги.

Мария Мангърова
Снимка: БНП Париба Лични Финанси

Мария Мангърова е директор "Продажби и маркетинг" в "БНП Париба Лични Финанси" и работи в компанията от 17 години.

В рамките на сегашната си позиция отговаря за всички бизнес и маркетинг дейности на компанията, включително в областта на данни и анализи, доставянето на стратегически проекти и планове за развитие.

Опитът й включва над 10 позиции с постоянна еволюция на обхвата и отговорностите, експертиза в продажбите и маркетинга, внедряването на нови продукти и процеси, ръководство на екипи.

Помрачаващата се конюнктура оказва негативно влияние върху възможността за набиране на финансирания на редица финтех компании. Дори оценката на Revolut спада значително. На този фон – как ще се развие конкуренцията между традиционните и необанките?

- Когато говорим за конюнктурата, е необходимо да уточним, че за това доколко тя се помрачава има различни мнения. Последните анализи показват по-скоро стабилност. Да, наблюдаваме временни спадове, но вече не се говори за задаваща се рецесия, както беше в края на 2022 г. Напротив, анализаторите очакват стабилизиране на ситуацията.

Може да се каже, че средата е по-сложна за силно рисково изложените инструменти. При тях очакванията може да не са много оптимистични, но това отново касае краткосрочния хоризонт. Разбира се, това влияе на възможността за набиране на финансиране на финтех компаниите през инвестиционни фондове или през борсата, но това не са единствените пътища, по които финтех компаниите и необанките биха могли да си осигурят финансов ресурс. Именно тук идва моментът на колаборация между тях и традиционните банки. Подобен тип сътрудничество може да даде на новите играчи достъп до финансиране при условия, които не са силно обвързани с нестабилността на пазара на рискови инструменти.

Именно затова в сегашната реалност не говорим за конкуренция между традиционните и необанките, а за т.нар. coopetition – те се борят помежду си за пазарен дял, но в същото време си сътрудничат в областите, в които могат да се допълват. Тази колаборация се изразява в съвместни проекти или чрез предоставяне на нови услуги, които да допринесат за ръст на бизнеса. Стъпка към тази посока може да бъде т. нар. „отворено банкиране“, тъй като то ще позволи свързването на банките – традиционни и нови, в една обща екосистема. Така необанките може да получат известно предимство заради изживяването, което предоставят, и да станат входните точки на операциите на клиента, но зад тях вероятно могат да стоят продукти и услуги, които са развити в традиционни банки.

Необанките имат своите преимущества от гледна точка на бързия go-to-market на продукти и услуги, от гледна точка на по-доброто потребителско изживяване и на това, че имат по-голям технологичен капацитет. От друга страна, традиционните банки разполагат с широката клиентска база, която необанките тепърва изграждат. Имат зад себе си много силни и надеждни системи за банкиране, които понякога съществуват от десетилетия и са доказани в практиката. Освен това има и кредит на доверие. В това отношение необанките тепърва трябва да извървят дълъг път.

Докъде ще стигнат централните банки в политиката си на затягане. Ще успеят ли да рулират успешно между нивата за намаляване на инфлацията и тези за стимулиране на икономиката?

- По принцип политиката на затягане се очаква да продължи и в следващите месеци дотолкова, доколкото инфлацията макар и вече да не е на нивата от последните няколко месеца, все още е доста висока. Ето защо все още се наблюдава необходимост от мерки за успокояване на инфлационния темп, но в момента, в който това се случи, централните банки вероятно биха приложили инструменти и за стимулиране на икономиката, за да не я вкарат в рецесионна фаза. От друга страна, централните банки не са единственият фактор, който действа, защото има и политически решения, които касаят например данъчно облагане, различни законодателни инициативи, а това също оказва влияние върху бизнес средата и инвестициите.

В момента в еврозоната текат дебати за промяна на фискалните правила. Кой модел според Вас е най-справедлив? А кой е най-подходящ за България?

- Виждаме, че това е една много обсъждана тема в последните месеци. Тук решението следва да се вземе на политическо ниво, като се вземат предвид и мненията на всички заинтересовани страни. Според мен най-добрият модел би бил този, който да намери баланс между икономическата стабилност и изпълнение на критериите за постигане на целта за влизане в еврозоната и, който ще позволи ръст на икономиката.

Защо подкрепяте събитието Banking today?

 - От наша гледна точка това е логично, тъй като събитието е един от авторитетните форуми за диалог на сектора и за нас като най-добър чуждестранен банков клон за 2022 г. и като банка, която е фокусирана върху потребителското кредитиране е важно да споделим нашата експертиза. Banking Today е отлична възможност да се чуе гласът на водещите участници в сектора – както на големите, така и на по-малките банки, на местните и на чуждестранните. По този начин се поставя фокус върху различни гледни точки по теми, които са важни за развитието на сектора в следващите години.

Всички новини от форума Banking Today може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още