IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens и BMW – първите германски фирми, които напускат Русия

Но много компании все още смятат, че бизнесът им в Русия е твърде важен с оглед на големите инвестиции, за да се сбогуват с него само за седмица

09:52 | 02.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на BMW в Краснодар. <em>Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News</em></p>

Завод на BMW в Краснодар. Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News

Първоначалният шок преминава в решителни действия - първите компании реагират на руската инвазия в Украйна. Британската петролна компания Shell прекратява сътрудничеството си с "Газпром", BP се сбогува с Русия и приема големи загуби.

Първите германски компании също се разделят с Русия. Daimler Truck спря производството и продажбата на камиони там и обмисля пълно оттегляне. BMW спира производството и износа си за Русия. Siemens също спира да развива нова дейност в Русия и ще продължи да предоставя само договорени услуги, например за влакове.

Засега обаче тези три компании са изключение - по-голямата част от германския бизнес все още се въздържа от радикални мерки. Другите германски производители на автомобили са подложени на натиск поради спирането на руския бизнес на BMW и Daimler Truck, но засега местното производство на автомобили в Русия продължава.

Mercedes-Benz произвежда модели като бизнес седана E-Class близо до Москва и през 2019 г. инвестира около 250 млн. евро за разширяване на производството в Русия.

Volkswagen иска да запази фабриката в Калуга с 4 хил. служители. „В крайна сметка ние носим отговорност за нашите служители", казват от компанията пред Handelsblattt. Днес никой във Volkswagen не знае дали това ще бъде успешна стратегия в дългосрочен план. За производството на автомобили в Калуга се използват компоненти от други европейски държави. Съвсем не е сигурно, че съществуващите вериги за доставки могат да бъдат запазени след въвеждането на санкциите.

Bayer не планира да се оттегля. Компанията има 1800 служители в Русия и продава основно лекарства там. „Правим всичко възможно, за да продължим да осигуряваме на хората в Украйна, но и в Русия, достъп до нашите жизненоважни продукти", заяви Вернер Бауман, председател на Управителния съвет, на годишната пресконференция във вторник. Bayer реализира по-малко от 2% от продажбите си в Русия, което е около 800 млн. евро. Финансовите трансакции за бизнеса в страната вървят безпроблемно досега въпреки санкциите срещу банките.

Принудени да обменят в рубли

Въпросът е дали европейските фирми ще намират икономически смисъл да се ангажират с Русия още дълго време. В момента руската централна банка подготвя постановление „за специални икономически мерки във връзка с неприятелски действия от страна на Запада". Съгласно този указ базираните в Русия компании ще трябва да обменят 80% от приходите си от износ в рубли. Това важи със задна дата от началото на годината, посочват експертите по Русия на голямата правна кантора Rödl & Partner.

Това засяга не само руските дружества, но и чуждестранните дружества, базирани в Русия, които изнасят от страната. Освен това тези т.нар. данъчни резиденти вече нямат право да прехвърлят чуждестранна валута в чужбина. Според плана на централната банка това засяга и прехвърлянето на дивиденти и печалби.

Но много компании все още смятат, че бизнесът им в Русия е твърде важен с оглед на големите инвестиции, за да се сбогуват сега, в рамките на една седмица, с всичко това. Continental все още не желае да направи изявление относно продължаването на дейността си в Русия. Доставчикът за автомобилната индустрия произвежда тахографи за руския пазар в съвместно предприятие с компанията Mettem-MLLC. Листнатата в Dax фирма притежава 75% от съвместното предприятие.

Сред компаниите от състава на германския борсов индекс Dax Henkel е силно представена в Русия. Производителят на Persil има 2500 служители в 11 производствени обекта и реализира почти 5% от оборота на групата си в страната. Според говорител компанията възнамерява да запази дейността си в Русия: „Фокусът на нашата дейност в Русия е върху продукти, които играят важна роля в ежедневните нужди на хората, като например продукти за почистване или хигиена“. Производителят се чувствал задължен и към служителите, „които не носят отговорност за настоящата ситуация и които зависят от работата си при нас“.

Несигурност в Stada

Германските енергийни компании са подложени на особен натиск след съобщенията на BP и Shell. Eon обаче иска да запази участието си в първия газопровод в Балтийско море – „Северен поток 1". Uniper остава ангажирана с финансирането на „Северен поток 2", както и Wintershall Dea. Производителят на нефт и газ се счита за най-важния германски партньор на руската държавна компания „Газпром“ и има 50-процентов дял в съвместното предприятие "Ахимгаз", което добива газ в Сибир. Засега обаче Бордът на директорите се е спрял на „внимателен анализ" на ситуацията.

Несигурността в Stada е голяма. Русия е важен чуждестранен пазар за производителя на генерични лекарства, на който се падат около 15% от продажбите му, или около 450 млн. евро. За Stada работят около 2100 души там и още 440 в Украйна. „За нас безопасността на нашите служители сега е от първостепенно значение. Поддържаме тесен контакт с украинските си колеги, които по наша информация са здрави“.

Bionorica, производител на билкови лекарства от региона Горен Пфалц в Германия, е реализирал около една трета от общите си продажби, възлизащи на около 300 млн. евро, в Русия през последните години. Средноголямата компания все още не е намерила стратегия за бъдещето. Освен факта, че „ситуацията в момента е неясна и трябва да изчакаме по-нататъшното развитие", здравната компания не се ангажира с друг коментар.

За концерна за търговия на едро Metro Русия е третият по големина чуждестранен пазар с годишен оборот от 2,4 млрд. евро. Търговецът управлява 93 магазина в страната и генерира почти една десета от продажбите на групата там. Metro се чувства като „местна компания" там, потвърдиха от базираната в Дюселдорф компания.

Веригата супермаркети Globus реализира почти 15% от общите си продажби в 19 магазина в Русия. Компанията иска да задържи бизнеса, който в момента е стабилен, за момента - подразделението на Globus в Русия от години е организационно и финансово независимо от германската компания майка, обосновава се Матиас Брух, говорител на ръководството на Globus. „Ето защо дори ако политическите отношения се влошат, бизнес операциите могат спокойно да продължат“.

Производителят на селскостопанска техника Claas също иска да запази дейността си. През последните пет години компанията е увеличила четири пъти производството на комбайни в Краснодар. Още през 2021 г. Claas инвестира отново в завода, който започва да функционира през 2005 г. Броят на служителите е увеличен на 800. Общо инвестициите в южната част на Русия възлизат на почти 150 млн. евро.

Въпреки това компании като Claas, които продължават да разширяват ангажиментите си, са изключение. От първия конфликт в Украйна преди осем години присъствието постоянно намалява: през 2021 г. броят на германските компании е намалял с 8% в сравнение с предходната година. По данни на Германо-руската търговска камара в чужбина в Русия са регистрирани 3651 дружества с германски капитал на база на данни от руските данъчни власти. През 2011 г. в страната е имало 6300 германски компании.

Нетните инвестиции също намаляват съответно: По данни на Бундесбанк германската икономика е инвестирала малко под 3,5 млрд. евро в Русия през 2018 г., 2 млрд. евро през 2019 г. и 1,3 млрд. евро през първите три тримесечия на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Няма да е за 1 седмица, за 2 ще е. Все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още