IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euronext се готви за повторно листване

Борсовият оператор е твърдо решен да извоюва централна роля на европейските капиталови пазари

12:12 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Euronext се готви за повторно листване

Борсовият оператор Euronext се готви за повторно листване в следващите седмици - все още движен от желанието да си извоюва централна роля на европейските капиталови пазари, пише Financial Times.

Групата бе създадена преди 15 години със сливането на четири фондови борси, чиято цел бе извличане на ползи от въвеждането на еврото и създаването на единния пазар. Финансовата криза устрои засада на тази прозорливост, а сливането с Нюйоркската фондова борса (NYSE) през 2007 г. не успя да постигне целта – да бъде създадена трансатлантичеса фондова борса.

Сега Euronext се подготвя за нов опит, след като компанията майка – американският борсов оператор за търговия с деривативи IntercontinentalExchange (ICE) – потвърди, че преди началото на лятото групата ще се качи на борсите, които Euronext притежава, а именно - първо в Париж, Амстердам и Брюксел, а по-късно през годината и в Лисабон.

Но това завръщане е в пазарен контраст с по-ранното въплъщение на оператора – това преди въвеждането на еврото и преди сделката с NYSE. Първо, през 2002 г. операторът се раздели с Liffe – базираният в Лондон борсов оператор за търговия с деривативи и съкровището, което ICE така съкровено желаеше да получи чрез сделката. През последното десетилетие именно търговията с деривативи и клирингът са най-бързо растящите области в индустрията.

Ниската волатилност обузда инвеститорското търсене през последните две години, но между 2004 г. и 2011 г. търговията с деривативи отбеляза общ годишен растеж от 14%, сочат данни на World Federation of Exchanges.

В резултат на това Euronext е силно зависима от пазара на акции. Резултатите за първото тримесечие на 2014 г. са доказателство за това. Приходите на Euronext за първите три месеца възлязоха на 139 млн. долара, а нетната печалба – на 36 млн. долара.

Търговията с акции образува 45% от приходите, докато продажбите на данни и таксите и комисионните добавят още 28%. Деривативите върху акции, фючърсите и опциите формираха само 12% от приходите.

За да намали тази зависимост от акциите, Euronext планира „да въведе сериозни иновации и да стартира отново търговията с контракти“, споделя изпълнителният директор на Euronext Доминик Черути. По негови думи групата, в която работят 850 души, ще бъде оптимизирана що се отнася до нейния размер, като ще бъдат спестени разходи от отдела за информационни технологии, както и от съкращения.

През декември 2013 г. анализаторите на Credit Suisse изчислиха, че Euronext може да спечели от 130 млн. до 140 млн. долара до 2015 г., ако подобри оперативния си марж от около 33-35% до 40%. Пазарната оценка на оператора пък е 2 млрд. долара при съотношение цена/печалба за индустрията 15 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още