IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Половината световно население е склонно да се ваксинира срещу COVID-19

Само 35% от българите виждат надежда за справяне с пандемията с ваксини, но най-голям е делът им от всички анкетирани по света сред тези, които не могат да отговорят

15:48 | 22.01.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ограниченията за пътуване очевидно вече се възприемат като „новото нормално“. Повече от три четвърти по света са съгласни, че ограниченията за пътуване между страните са приемливи, за да се борим срещу разпространението на коронавируса. Една пета не са съгласни или категорично не са съгласни.

В региони и големи страни като Австралия, Източна Азия, САЩ и ЕС (особено западните страни от ЕС) положителните отговори на тема „ограничения в пътуването“ достигат до над 80% от всички отговори (дори 91% в Австралия). Ограниченията за пътуване са най-малко приемливи за хората в Близкия изток, страните от източната част на ЕС и Русия – до една трета от анкетираните са против разглеждането на ограниченията за пътуване като приемлива мярка в борбата срещу пандемията.

Автоматичното одобрение на ограниченията за пътуване показва, че обществото е консолидирано в позицията си, но има доминация на страха над свободната воля, което е тревожен симптом за демокрациите – година след избухването на вируса и месеци след появата на първите ваксини.

Преувеличена ли е заплахата

Социолозите на Галъп отчитат, че респондентите се колебаят в отговора, но са склонни да дадат отрицателен отговор, но като цяло светът не е толкова сигурен сега, колкото беше през април и май 2020 г. Повече от двама от всеки петима по света са съгласни с твърдението „Смятам, че заплахата от коронавируса е преувеличена“. Нагласата, че заплахата всъщност е преувеличена, леко нараства в сравнение с последните месеци.

Например, миналата година глобалното обществено мнение по този въпрос беше разделено. По-късно, по време на така наречения първи пик на болестта, делът на привържениците на възгледа „преувеличена заплаха“, се сви до една трета от запитаните, докато несъгласните бяха близо две трети. През лятото обаче, с намаляването на броя на регистрираните случаи на COVID-19, вярата в това, че проблемът е преувеличен, отново започна да нараства.

В последните месеци, въпреки че броят на новите случаи на COVID-19 отново нарасна през есента и много страни по света бяха засегнати от втора вълна на коронавируса, тенденцията за нарастващо убеждение, че кризата е преувеличена, продължава.

Хората в Индия, например, изглежда са по-склонни да вярват, че заплахата за здравето е преувеличена (повече от половината от всички респонденти там споделят това мнение). Делът на тези, които пренебрегват опасността, е значителен и като цяло в Западна Азия, Африка и европейските страни извън ЕС. Най-склонни да подценяват заплахата изглеждат хората в Косово, Филипините, Нигерия и Пакистан.

Жителите на Австралия, САЩ и ЕС (особено страните от западната част на ЕС), от друга страна, най-често ще отхвърлят хипотезата за преувеличение от заплахата. В страни като Финландия, Великобритания, Япония и Корея дяловете на несъгласие са най-значителни.

Ваксини за мен и страната ми

Ваксините срещу COVID-19 и ваксините като цяло се посрещат с доверие по целия свят. И все пак, в някои страни нежеланието за възможна ваксинация надвишава желанието, дори ако ваксините се считат за безопасни и ефективни. Става очевидна необходимостта от повече обяснения от страна на медицински експерти и публични органи, които да убедят хората в безопасността и важността на ваксините.

Повече от две трети от хората по света казват, че биха се ваксинирали срещу COVID-19, ако има публично достъпна ваксина и тя се счита за безопасна и ефективна. Една четвърт обаче са по-склонни да откажат възможността за прилагане на ваксина. Под 10% се колебаят по този въпрос.

Сред регионите и големите нации, хората в Индия (85%) и Азия (до 80% в източната част на континента и – например – 98% във Виетнам) показват най-силна готовност да бъдат инжектирани с ваксината срещу Covid-19. Хората в Русия, Европа и Африка изглеждат по-сдържани спрямо ваксината срещу Covid-19, дори ако достъпът е лесен и ваксините са доказано безопасни и ефективни.

Най-голямо нежелание по отношение на новата ваксина срещу COVID-19 показват хората в Босна и Херцеговина, Сърбия, Чехия и други европейски страни. Дори в тези страни обаче няма явно мнозинство срещу възможността за ваксинация, а делът на защитници и противници на ваксината са почти равни.

По-голямата част от запитаните по света вярват, че повечето хора в тяхната страна биха се ваксинирали, ако има достъпна ваксина срещу коронавирус, която се счита за безопасна и ефективна. Други 17% смятат, че мнозинството в тяхната страна няма да се съгласи да получи ваксина, а 22% не смятат, че ще има ясно изразено мнозинство по този въпрос.

Отново хората в Индия и Източна Азия като цяло (и на двете места с над 70% дял от положителните отговори) са по-убедени, че техните сънародници ще ползват новата ваксина.

Жителите на Русия, страните от Централна и Източна Европа и Африка, от друга страна, показват колеблива вяра в готовността на своите общества да се ваксинират, със значителен дял отрицателни отговори (до една четвърт от всички отговори). Като цяло, това са регионите, в които няма явно мнозинство по отношение на желанието на хората да получат новата ваксина срещу коронавирус.

Изводът на социолозите е, че глобалното мнозинство вярва, че по-голямата част от населението в съответната държава би предпочела да се ваксинира – ако е ваксината е налична и се счита за безопасна и ефективна.  Изглежда, че глобалната пандемия е променила мнението на хората към ваксинирането и 50% от интервюираните декларират, че са склонни да се ваксинират. И все пак, има 18%, които твърдят, че след пандемията те са по-малко склонни да го направят. 28% казват, че няма промяна в отношението им към ваксините.

Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Това са някои от акцентите на новото глобално изследване на отношението към коронакризата, проведено от Асоциация Галъп интернешънъл в края на миналата година."Като мине некоя и друга годинка , па да видим колко ше са "изгубили битката " с ваксината ... не се споменава колко народ "0мре" след началото на ваксинацията в края на миналата година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Кои са не конспиративни сайтове? Тези които ти казват, че всичко е цветя и рози или тези, които дават глас на световно признати учени казващи голата истина? --- Логика на мияч ... без коментар ! Диши, ние вярваме и на сайтовете за глобалното затопляне, там нема нито цветя нито рози ... обаче ти не, какъв е извода! Едина свестен аргумент не можеш да измислиш с тая спарена от влага тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
А, сега те разбирам. Просто не си наясно какво означава терминът "представителна извадка." Но повярвай ми, това е основен елемент във всички статистически проучвания и отдавна е доказано на практика, че резултатите получени по този метод много се доближават до действителните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Фактите са ти написани по горе в статитията!45 хиляди пълнолетни граждани са запитани .Галъп твърдят -'' Половината световно население '' е склонно да се ваксинира срещу COVID-19 ! Ако не го виждаш не мога да ти помогна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Кои са не конспиративни сайтове? Тези които ти казват, че всичко е цветя и рози или тези, които дават глас на световно признати учени казващи голата истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Дори "очевидните" лъжи имат нужда да бъдат доказани. Аз не те познавам, откъде да знам, че не си измисляш? Хайде, убеди ме с факти. Но за да сме наясно, не приемам "факти" от конспираторски сайтове, а само такива, които идват от официални източници и са подкрепени с доказателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
брао треа има и такива шемети, с което ги поздравяям !! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
И защо трябва да го правя? Очевадна е лъжата им -'' Половината световно население ''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ами, защо ти не направиш по-обстойна анкета и да дадеш по-достоверни резултати? В много не толкова либерални държави ваксинирането ще е задължително. А между тях са и държавите с най-голямо население в света. Допускам, че при тях процентът на ваксинирани вероятно ще бъде над 90%. А дори и в Европа смятам, че с времето мнозинството ще оцени предимствата на ваксинацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
'' Половината световно население '' Кога успяха да ги разпитат? 45 хиляди пълнолетни граждани са запитани само...Измама та дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още