IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата стимулира кредитополучателите с лихва над 10% да станат некоректни

Изводът е от препоръки на Комисията за защита на потребителите, максималната лихва по просрочените кредити да е законната

13:55 | 26.09.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
Държавата стимулира кредитополучателите с лихва над 10% да станат некоректни

Държавата в лицето на Комисията за защита на потребителите стимулира кредитополучателите с лихви над 10% да станат некоректни.

Изводът се налага от препоръките на Комисията за защита на потребителите, максималната лихва по просрочените кредити да е законната, а именно - 10,04% (основния лихвен процент + 10%, като ОЛП в момента е едва 0,04%).

На практика, ако плащате лихва от 10% или повече по потребителски или жилищен кредит и спрете да плащате, лихвата ви няма да е договорената с банката + 10% (например договорена лихва от 12% + 10%, или общо 22%), а само 10,04%.

Този парадокс не е тайна за Министерство на финансите и от ведомството на Симеон Дянков на няколко пъти предлагат законната лихва да бъде променена на ОЛП + 20%. Предложението бе оттеглено поради надигналия се вой от бизнеса, че така ще бъде натоварен с разходи.

Законната лихва се определя от Министерски съвет и се използва за начисляване на наказателна лихва върху забавени плащания към държавата. Тоест в момента често е по-евтино да се финансираш като не плащаш задълженията си към държавата, вместо да теглиш банков кредит.

Вероятно ако кредитополучатели злоупотребят с ниската законна лихва и спрат да плащат по кредитите си, Министерски съвет ще вдигне размера й на ОЛП + 20%, или поне ОЛП + 15%.

Няма публикувани изследвания дали този проблем вече не засяга банките, но вероятно част от високия дял на лошите и преструктурирани кредити от 23,41% се дължи на кредитополучатели, които опитват да „излъжат системата“.

Може би е удачно Асоциацията на банките в България, БНБ и Министерството на финансите да направят съответните проучвания и Министерският съвет да излезе с адекватни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
stdmv
преди 11 години
Колкото се дължи големият процент на кредитополучатели, които опитват да излъжат системата, толкова се дължи и на измамите на банките, които си лъжат кредитополучателите и некоректно им вдигат лихвите едностранно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"И защо никой не разследва банковия картел,....."Ами то отговора си е ясен от много години. Имат си храненици. Банките не са изключение в това отношение."Държавата стимулира кредитополучателите с лихва над 10% да станат некоректни..."Платено им е на законотворците ни ... бизнеса си е бизнес. Овцете отдавна са спазарени за стригане! Това си е начин за придобиване на активи по "тънката лайсна" от страна на банките! Те затова реват сега против закона за фалита на физическите лица. Ще им "секне мандрата" донякъде. Разбира се пак имат полезен ход. Ще си напазарят съдии и прокурори които да четат закона като дявола евангелието. .:) ....А това "оценка на риска", ще продължава да звучи от устата на Левон! :)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
А мен ме преследват от една телекомуникационна компания за 35 лева. Сигурно писмата, дето са ми изпратили до сега са им стрували много повече. Но като си помисля, че на гърците им опростиха 100 милиарда, което прави по 10 хиляди евро на човек - от най-малкото бебе, до най-възрастния човек в държавата и ми се сгрява душата. Можело значи. Вече си имаме достатъчно прецеденти за опрощаване на дълг. 250 милиарда на Садам, 10 милиарда на Еквадор, гръцките. В най-скоро време очаквам ЗАКОН, че никакви минали, настоящи и бъдещи дългове няма да се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
karadjata
преди 11 години
а защо основния лихвен процент не е равен на този в еврозоната например така и и така сме се вързали към еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
А защо има лихви на 10% при положение, че същите банки се кредитират от ЕЦБ на 0,75%.И защо никой не разследва банковия картел, както и защо не се предлагат различни условия в зависимост от кредитополучателя, неговата кредитна история и т.н., а всички са в един кюп.В България има парадокс, че за 1000 лв банките те правят на луд и те преследва като поробител. Обаче фирми с дългове за милиони не смеят да ги пипнат, защото ако обявят фалит банката няма нищо да получи накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
Предложението бе оттеглено поради надигналия се вой от бизнеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още