IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в света по износ на анодна мед и нефтени масла

На трето място сме по износ на маслодаен слънчоглед и тръбопроводи от каучук, на шесто - по износ на резистори, а на 10-то - по износ на велосипеди

11:21 | 19.07.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Кои са нашите ниши?

Има някои значителни размествания сред най-добре представящите се стоки в световен план. Излизаме на първо място в света при износа на брашна от маслодайни семена, различни от соево и синапено. Вече няколко години сме втори в света при износ на анодна мед, патешки меса и временно консервирани череши.

Нов продукт сред нишовите са нефтените масла, където също сме втори.

Маслодайният слънчоглед отстъпва от второ на трето място. Нови стоки в таблицата са тръбопроводи от каучук, резултат от чуждестранни инвестиции, заемаме трето място в световната ранглиста.

Още две стоки – седалки за тоалетни чинии и медна ламарина са на трето място. С големи обеми на четвърто място са руди и концентрати от благородни метали, калцинирана сода, тютюн на листа, санитарна керамика, рапица.

Важни стоки на пета позиция са сурово слънчогледово олио, хладилници и фризери.

Най-забележимо е отстъплението на „зърна, сплескани на люспи“, чийто износ от първо място в света отива на седмо и затова не попада в таблицата на стоките ни с най-високо място в световния износ.

Друг губещ са семената от кориандър: след като над 10 години бяхме втори в света, през 2015 г. отидохме на 4-то място.

Най-голям пазарен дял имаме при брашна от маслодайни семена – 21,8% от световния износ, временно консервирани череши – 19,2%, патешко месо – 17,1%, нефтени масла, анодна мед, маслодаен слънчоглед.

Световен внос

Вносните операции по целия свят през 2015 г. са били на стойност 16,496 трлн. долара.

САЩ е най-големият вносител с 14% от световния внос, следван от Китай – 10,2%, Германия - 6,4%, Франция - 3,9%, Обединеното кралство - 3,8%, Япония - 3,8%, Хонконг - 3,3%, Южна Корея - 2,6%, Холандия - 2,5%, Канада, Италия, Мексико, Индия.

Държавите най-много са внасяли електроника и електротехника – 15,1%, машини и апарати - 12,1%, горива и енергия - 11,4%, пътни превозни средства - 8%, пластмасови изделия - 3,4%, оптическа и медицинска апаратура, скъпоценности и бижута, фармацевтика, органични химикали.

Следните групи продукти имат по-голям дял в българския износ, отколкото е делът им в световния внос: мед и изделия от мед (11 пъти), житни растения (6 пъти), конфекция и трикотаж, маслодайни семена, руди, шлаки и пепели. Не много по-различен е делът в българския износ спрямо дела в световния внос при: горива и еленергия, фармацевтични продукти, пластмасови изделия, мебели и осветителни тела.

Има важни групи стоки с висока добавена стойност, чийто дял в световния внос е значително по-голям, отколкото дела им в българския износ: електрическа и електронна апаратура, машини и механизми, автомобили и части за тях.

Курсът на щатския долар към лева влияе върху износа в краткосрочен план. Българският износ успява да се адаптира към промените в курса, но с известно закъснение. Курсът на щатския долар има по-голямо значение за стоки, които се търгуват на международни борси в долари (суровините). Постепенни промени в курса не са повлияли на стоки с по-висока добавена стойност.

Стоки в експортната листа на България с голяма добавена стойност

Групи стоки в нашата експортна листа с относително голяма добавена стойност са:

·     Компоненти за автомобилостроене и машиностроене като хидравлика, машинни възли, акумулатори, лагери, кабели, електротехнически и електронни изделия, електрически ръчни инструменти;

·     Хладилници, фризери и санитарен фаянс; изчислителни машини;

·     Някои фармацевтични и медицински изделия;

·     Оптични изделия, сензори;

·     Някои софтуерни продукти за управление на процеси, игри;

·     Любителска радиотехника, сноуборд, велосипеди.

Основни пазари за стоки с по-голяма добавена стойност са Германия, Италия, Франция, но изделията ни се вграждат там и след това се реализират в целия свят.

България може да увеличи износа си за развитите държави, като стане подизпълнител на техните фирми и се включи в глобалните вериги на доставки. С течение на времето ще се придобият знания и умения за по-широко самостоятелно навлизане на световните пазари под собствена марка и със собствени разработки, пише в анализа.

Нарасналата конкурентоспособност се дължи основно на международни компании в България и по-малко на местни фирми. Независимо от ползите от чуждестранните инвеститори, редица суровини и материали не се преработват достатъчно задълбочено и килограмовите цени на българския износ са сравнително ниски. По-скоро изключение са случаите на внедрени български разработки, независимо от произхода на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Разбира се че са различни неща! Къде го отричам!? Толкова много неща отличават тези понятия едно от друго. Именно на това базирам иронията. :)Ето едно от тях : Държавния износ обикновено носи ПОЛЗИ на живеещите в държавата а кражбата вреди или най малкото пропуснати ползи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Разбира се че са различни неща! Къде го отричам!? Толкова много неща отличават тези понятия едно от друго. Именно на това базирам иронията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Лъжеш в доста добре познатия манипулативен стил.Износа и кражбата са съвсем различни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Забравили са да отчетат и челните ни позиции по износ на работна сила. Изнасяме и ЖИВИ хора "като за световно" ! :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Ако имаш богат двор и разтвориш вратите му, подканвайки навъртащите се на около р-о-м-о-в-е да се възползват, със сигурност ще заемеш първото място по износ сред къщите с дворове около теб ! И те хората няма да имат вина, поканил си ги сам! После, може да ти останат само едни *** по теб НО ...ще заемеш престижно място в класациите по износ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Щото си нямат БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"На трето място сме по износ на маслодаен слънчоглед и тръбопроводи от каучук, на шесто - по износ на резистори, а на 10-то - по износ на велосипеди"====Да се чуди човек защо тогава при такива постижения в износа дълбаем дъната в класациите по доходи в СВЕТА! Зимбабве какво ли изнася та имат по висока мин заплата/а вероятно и средна/!? :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Roanoke
преди 7 години
Не е тази компания. Трябва да са Приста и ИНСА. А износ към Singapore for orders и Gibraltar for orders, Malta, Cyprus не означава, че стоките са предназначени директно за тези страни. В тези страни се препродава, a в Сингапур може и да се складира временно, докато се намери купувач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Защото данъците са за бедните, богатите не плащат данъци...те усвояват парите от данъците и ги харчат.Често ги присвояват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Надявай се и Европол е в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още