IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна трудна година за пазара на труда

Предизвикателствата за 2017 г. - остарялото трудово законодателство, механизъм за формиране на минималната работна заплата, нова политика по доходите

12:28 | 01.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според Николова този процес най-вероятно ще продължи и в началото на 2017 г., както заради очакването забавяне на европейската икономика (и оттам и на българската), така и заради острия недостиг на кадри и политическата несигурност, която обикновено води до отлагане на планове за инвестиции и нови работни места.

Като изключим увеличението на минималната работна заплата, практически нищо друго не се случи като политика по доходите през 2016 година. А това е бяло петно, което създава все по-големи проблеми на пазара на труда, отчете Иван Нейков. Виждаме, че хората не са мотивирани да повишават квалификацията си, но не виждаме инструмента за решаването на проблема – обвързването на капацитета и цената на труда, посочи той.

2016-та е годината на пропуснатите възможности и защото можеше да се изработи механизмът за формиране на минималната работна заплата, така че да се определя не с политически аргументи, а с икономически. Това е първата стъпка към нова политика по доходите, която беше пропусната да се направи. В този смисъл 2016 година завеща проблема и на следващата година, тъй като и за 2017 г. имаме административно определено минимално възнаграждение. Едно от големите предизвикателства пред новото редовно управление ще е да се сложи началото на сериозна дискусия за нова политика по доходите, категоричен е Нейков.

Експертът открои и друг проблем, който трудовият пазар не можа да преодолее през годината. А именно, че голяма част от новите работни места се създават в бюджетния сектор, в дейностите, финансирани от бюджета. А реалната икономика, която създава продукта, крета по отношение на новите работни места.

Що се отнася до спада на безработицата, Нейков смята, че би било наистина добре, ако тя е под 8%, както отчита статистиката на Агенцията по заетостта, но предупреди, че е висок делът на работещите в сивата икономика, тоест на работещите без принос в осигурителната система, което също е голям проблем.

Дуалното обучение е добър подход, но резултатите от него биха дошли поне след 7-8 години, каза експертът по повод старта на механизма от тази година. Трябва в детайли да се разработи законодателството в професионалното образование, за да има ефект от дуалното обучение. По-скоро бърз резултат може да се чака, ако се признае правото на работодателите сами да обучават работници и да им бъде признавано новото придобито умение, тоест признаване на умения, придобити по неформален начин, каза той.

Годината преобърна досегашната класация за най-търсените специалисти в България.

Според последното проучване най-търсените професии за тази година са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. Ако през 2015 г. на първата позиция от търсените специалисти бяха IT, сега те са на десета. На първа позиция излизат хора с по-ниско образование.

Предизвикателствата за пазара на труда за 2017 година са ясни - остарялото трудово законодателство, механизъм за формиране на минималната работна заплата, както и нова политика по доходите, която да отчита квалификацията на хората, да се намери и решение на въпроса с растящия брой на по-възрастните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Щото тука е пълно с хрантутници на държавна хранилка , дето само обясняват "как нема да стане"...докато лапат ше драскат и глупости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още