IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво, ако не въглища, газ и ядрена енергетика?

1,4 гигавата въглищни мощности трябва да бъдат изведени от експлоатация до 2026 г., а вариантите за тяхната подмяна не са толкова много

08:14 | 19.10.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От друга страна, малките модулни реактори също са обещаващи, но едва ли технологията ще стане масова преди края на това десетилетие.

А картината става все по-сложна, защото не сме сами в плановете за развитие на ядрената енергетика - Румъния смята да го направи, Турция вече строи първата си АЕЦ и въпросът днес е, ако решим да изградим нови реактори, къде ще реализираме енергията от тях? Може би има смисъл само като заместващи мощности, защото освен въглищните централи и жизненият път на V и VІ блок в АЕЦ "Козлодуй" е на изчерпване.

На фона на скъпата електроенергия днес популистки се появяват коментари, че ако беше изградена АЕЦ "Белене", сега щеше да играе съществена роля на пазара. Но дали е рентабилно изграждането на ядрена мощност, придружено с всичките рискове, да работи години на загуба, за да натрупа печалба за период от едва няколко месеца?

По оценки на експерти преди години цената на енергията от АЕЦ "Белене" би била поне 80 евро за мегаватчас. Средната цена за септември на Българската независима енергийна борса достигна малко над 244 лева за мегаватчас, но само няколко месеца преди това беше под 150 лева за мегаватчас.

И вълкът сит, и агнето цяло

Улавянето на въглеродния диоксид изглежда като възможност въглищните мощности да продължат да работят и така и екоцелите да бъдат изпълнени, а въглищните региони да бъдат запазени. Естествените "уловители" - горите, почвите и океаните, не могат да се справят с обема на емисиите. Залесяването не е отговор, защото намалява земеделските площи -и в момента в много региони по света гори се изсичат, за да отворят площ за селското стопанство.

Затова е необходимо изграждането на инсталации за изтегляне на въглерода от атмосферата. Проблемът тук е, че цената е толкова висока, че доскоро единици бяха проектите с търговско значение. Но заради високите цени на въглеродните квоти все повече пилотни проекти се одобряват и е много вероятно скоро да има пробив.

Но дори и да бъдат уловени въглеродните емисии, какво се случва с другите замърсители - например със серния диоксид, който е един от опасните за човешкото здраве ефекти от въглищната индустрия. А и уловен, къде ще бъде съхранен въглеродният диоксид?

Новите технологии изискват и съвсем нов подход от страна на домакинствата. Те не трябва да са пасивни потребители на енергия, а да търсят своите доставчици с изгодни оферти, да произвеждат собствена енергия и т.н.

До голяма степен обаче умните мрежи, сградите с нулево енергийно потребление, без съмнение ключова част от зелената трансформация, все още си звучат като научна фантастика, макар и да има национален план за такива, приет още през 2015 година. Според него сградите, построени след 2018 година, трябва да бъдат с нулево енергийно потребление.

И някак естествено идва отговорът на въпроса "Готови ли сме за 55?"*

*Плановете на ЕС предвиждат намаляване на емисиите въглероден диоксид с поне 55% до 2030 година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
не може... не са достатъчно православни тия реактори!!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 2 години
защото сме Руска колония, управлявана от мутри и гангстери.... толкова ли не го разбрахте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
добро решение за БГ е канадски реактори , щото ще получим известна независимост откъм горивото , да не напиша и пълна независмост . второ не трябва такова зверско хранилище за отработено гориво , каквото е необходимо за другите реактори . генерират значително по-малко радиокативни отпадъци и почти никакъв плутоний . използват почти 50% по-малко гориво и в новите дизайни може да се регулира мощността , което е важно при системи с голям % интегрирани ВЕИ . освен това могат да работят и без уран ... :))) ... текущите разходи за персонал и гориво на един такъв реактор дават себестойност малко под $0,01 на киловат , което си е много добро постижение за ядрената индустрия . са , малко са по-скъпички , но пък имат големи предимства . и доста по-дълъг период на амортизация имат самите съоръжения . строежът на такива реактори , ще ни дадът и път към най-напредналите smr-технологии в бъдеще . с помоща на такива реактори могат да се произвеждат доста успешно и изотопи за медицината и промишлеността ... аз лично не вярвам че у нас ще се изградят газови турбини , можещи да работят с водород ... тва за тукашните стотинкаджийски схеми нема как да стане ... :))) ... бъдещето на водородът НЕ МИНАВА през термични централи , както смятат форумните енергетици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оо, дребосъкът, дето учи задочно някаква утрепана специалност в УНСС, заговори за образование? Хахаааа! Абе, дребен прудавач на застраховчици на 40+ години, явно "успехът " ти върви ръка за ръка с образованийцето ти! Митьо гнома, драги зрители, дето обръща кичурите отстрани и ги лепи върху плешивото теме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Много забавно е ти да говориш за образование, ти, който не разбираш от абсолютно нищо и проявяваш компетентство само в обидите. Все едно слушам диагностицираната тунбергова как говори за Науката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
vale1
преди 2 години
Крайно време е да се обърне по-голямо внимание на големите реки у нас и Дунав .Защо да не се изгради 1 голям ВЕЦ на Дунава подобно на сръбския?А защо не се потърсят места и при големите реки - Марица,Тунджа,Искър....?Голяма част от проектите могат да минат по зелената сделка на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Докато безнадеждни kpeтeни кат тимерманс и урсулата имат власт да решават бъдещето на 450 милиона европейци, вместо да се люлят по дърветата, нищо добро не ни чака. Дано на зима европейците озвереят достатъчно, за да им дадат заслуженото - и на всички зеленаши с власт тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде пак петолъчкаджиите акъл тръгнали да дават, коментират на живот и смърт. Нищо, че образование няма, важното е лозунгите да вървят. Таварищи, въглищата спират скоро, след това петролните продукти намаляват до минимум. Ядрена енергетика ще има и я бъдеще. Свиквайте с идеята, че новите технологии, соларите, вятъра, водата и тн. са бъдещето. Ама какво да обясняваш на неуки ушан.каджии, които вкъщи са на кюмбе и горят дърва и въглища, а пред вратата си събуват калните гумени цъ.рвули?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Така става, когато Тимермансове, завършили френска литература, и някакви журналистки се занимават с енергетика. Лаладжийска работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
onezero
преди 2 години
Тимерманс ше ва топли - със свинска мас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още