IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Изборите в САЩ престават да са фактор за пазара

След известна корекция щатските акции ще са отново атрактивна инвестиция, смята главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг

14:28 | 09.11.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветослав Цачев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Цветослав Цачев. Снимка: Личен архив

Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на инвестиционния посредник „Елана Трейдинг“. В последните 10 години Цачев ръководеше анализаторския отдел на „ЕЛАНА Трейдинг“, като отговаряше за изготвянето на анализи за различните видове пазари – валутен, дългов и международен фондов пазар. Преди това в продължение на години е бил журналист във вестник „Пари”.

Той ще е и един от лекторите на INVESTOR Finance Forum, който се провежда за пета поредна година от портала за бизнес и финансова информация Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria. 

Г-н Цачев, през седмицата изготвихте анализ за влиянието на резултатите от американските президентски избори върху финансовите пазари. Бихте ли изброили накратко как се отразява победата на Доналд Тръмп над борсовото представяне и американската валута?

Първоначалната реакция беше изключително негативна, както можеше да се очаква след такава предизборна кампания. S&P 500 се срина с 5,5%, докато щатската валута падна с 3 цента спрямо еврото. 

Тези загуби се оказаха краткосрочни и повечето от тях бяха компенсирани при старта на европейската търговия в сряда. Рано е да се говори за връщане на спокойствието, но изборите престават да са фактор за пазара. От значение вече е колко са скъпи акциите, как ще се повишават лихвите и какъв растеж очаква най-голямата световна икономика. Изборите по-скоро биха поставили началото на една необходима корекция, след която щатските акции ще са отново атрактивна инвестиция.

Кои според Вас ще са основните фактори на пазарите през 2017 г.?

На първо място това ще са ефектите от Brexit върху европейските икономики и върху ценните книжа. Инвеститорите отхвърлиха изцяло вероятността събитието да е само с временно отражение върху валутния курс и върху европейските борси. Реалният растеж в ЕС едва ли ще се промени съществено, но несигурността ще тежи на представянето на акциите. На второ място бих поставил победата на Тръмп през призмата на промени в монетарната политика.

Нормализирането на лихвата ще се ускори в известна степен, което ще подкрепи долара. Вероятно и американската икономика ще се засили, когато нараснат държавните разходи. Проблемите на огромната задлъжнялост обаче остават и е важно да не се допусне загуба на доверие в платежоспособността на САЩ, особено при повишение на лихвата, тъй като това ще има страшни последствия за глобалната икономика. Не на последно място от важните фактори е петрола и споразумението на ОПЕК за ограничаване на добива, което няма да е достатъчно да повиши цената до 60 долара за барел.

Кои ще са ключовите играчи на пазарите?

Централните банки остават ключов фактор за валути и акции, но не очаквам съществени промени в политиката на Федералния резерв и ЕЦБ. Пазарът обаче ще преоцени рисковете на скъпите акции през призмата на голямата задлъжнялост и слабия икономически растеж. Много внимателно трябва да наблюдаваме и отношенията между САЩ и Китай по отношение на търговията и валутния курс. Тръмп ще прави завой към протекционизъм и натиск за свободно движение на китайския юан.

Кои активи крият най-голям потенциал и към кои трябва да се подхожда с особена предпазливост?

Най-предпазливи трябва да сме към всеки финансов инструмент, който ще пострада от покачването на лихвите. Този процес ще се ускори и ще се отрази много негативно на инструментите с фиксиран доход – държавни облигации и различните ниско рискови инвестиционни продукти. По-високите лихви би трябвало да се отразят добре на щатските банки. Потенциал за растеж има и в компаниите, които ще се възползват от предстоящата цялостна промяна на здравната система в САЩ. Руският пазар заслужава специално внимание и подобряването на междудържавните отношения ще окаже сериозна подкрепа на акциите.

През изминалата година се говореше за паритет между евро и долар. Валидна ли е още тази прогноза и в какъв времеви план?

Курсът е близо до паритет, но както и миналата година, така и сега очаквам да се задържи по-близо до 1.10 EUR/USD. Постепенното повишение на лихвата в САЩ не е достатъчен фактор, за да промени текущия баланс на пазара. Разликата с лихвата на ЕЦБ ще се усети едва през 2018-19 г., ако разбира се в Европа не се преосмисли политиката на стимули или Гърция отново не раздвижи пазарите.

Какви са очакванията Ви за динамиката в курса на британския паунд?

Валутата вече намери комфортни нива спрямо еврото и долара, при които да се усещат положителни ефекти върху икономиката при все още ниска инфлация. Спекулантите все още залагат срещу паунда и слабият натиск ще се задържи.

Какви са прогнозите Ви за възстановяването на пазара на суровините?

Не виждам икономически причини за внезапно съживяване на суровините. Добивът е достатъчен при търсенето сега. Големите се борят да задържат пазарните си дялове със свръхпроизводство. Това важи, както за петрола, така и в добива на метални руди. Ще са необходими поне още година-две, за да се усетят ефектите от намаляването на инвестициите в нови находища.

Повече за форекс пазарите, капиталови пазари, фондове, стратегии за търговия и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 8.11.2016 г. в Интер Експо Център София.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 1
needle
преди 7 години
Резултатът от изборите в САЩ тепърва ще е фактор за пазара. А на Цачев много вяра не трябва да се има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още