IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в САЩ, Европа, Великобритания и Япония - накъде през 2017 г.?

Паричната политика през 2016 г. се разви до голяма степен противно на очакванията и прогнозите за 2017 г. са разнообразни

16:42 | 02.01.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка

Марк Карни действаше бързо при облекчаването на паричната политика след вота за Brexit, като понижи основния лихвен процент до рекордно ниските 0,25%. Повечето анализатори не очакват промени през 2017 г. на фона на слабия икономически растеж и ускорената инфлация.

„Като цяло очакванията ни са, че Комисията по парична политика ще запази лихвения процент на ниво 0,25% и ще поддържа програмата за изкупуване на активи на ниво 435 млрд. паунда. Това се основава на сценарий, при който ръстът се забавя, но не е отчайващо слаб, а инфлацията се повишава, достига своя пик при 3,5% и започва да се понижава преди края на 2017 г.“, казва Филип Шоу, главен икономист в Investec.

Според Колъм Пикъринг, старши икономист за Великобритания в Berenberg, също е малка вероятността АЦБ да промени политиката си през 2017 г. По думите му страната е изправена пред година на посредствен растеж (около 1,5%), тъй като несигурността около Brexit тежи върху икономиката. „Заетостта ще остане на високо ниво, а инфлацията ще се повиши заради обезценяването на паунда – това не е микс, който изисква промяна в политиката“, посочва Шоу.

В крайна сметка всичко опира до растежа на икономиката. Ако БВП изненада неприятно и търсенето се влоши, АЦБ може да обяви допълнителни облекчения. Ако обаче ръстът продължи да изненадва приятно през 2017 г. и икономиката продължи да се разширява, вътрешният инфлационен натиск може още повече да ускори инфлацията, вече насърчена от слабата валута.

„Реториката на премиера Тереза Мей за т.нар. "твърдо излизане" от ЕС (hard Brexit) и липсата на достатъчно стабилни политики в подкрепа на растежа предполагат, че предлагането може да пострада повече от търсенето“, коментира Пикъринг. „В този смисъл Brexit може да предизвика инфлация в дългосрочен план и да накара АЦБ да повиши лихвите. Пазарите може да започнат да се питат дали АЦБ ще промени фокуса си още следващата година, ако икономиката продължи да се представя добре в краткосрочен план“, допълва той.

Японска централна банка

„През 2017 г. очакваме Японската централна банка да се въздържи от действия“, казва Хироши Угай, управляващ директор на JP Morgan в Япония. Условие за допълнителни облекчения е необходимостта да се поддържа инерцията към целта от 2% инфлация, а не толкова дали времето за постигане на целта ще се отложи. Друга причина е, че банката обръща много внимание на последиците от понижението на кривата по доходността на 10-годишните облигации върху печалбите на финансовите компании“, допълва Угай. 

През септември институцията изненада пазарите, като пренасочи фокуса си от количествените облекчения към контрола на кривата по доходността. Тогава управителят на банката Харухико Курода повтори, че ще има допълнителни стимули, ако трябва да се гарантира, че инфлацията ще се доближи до 2%.

Майкъл Евъри, директор на звеното за проучвания на финансовите пазари в Rabobank в Хонконг, очаква банката да се придържа към сегашната си политика за количествени облекчения и да подкрепя икономиката „по други начини“. „Мисля, че банката ще бъде принудена на постави целево ниво от нула за доходността не само за 10-годишните облигации, за да опита да контролира кривата. Това ще е необходимо, тъй като правителството ще се насочва към все по-големи фискални стимули. В резултат на това ще има залитане към хеликоптерните пари“, смята Еванс.

„Колкото по-високи са лихвите в САЩ и колкото повече глобален протекционизъм видим, толкова по-необходима ще става промяната в политиката на банката“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Предпочитам другите да губят, а аз да печеля.--В "теория на игрите" има една аксиома по която се водят повечето играчи и поради която от безплатните онлайн игри се печели повече, отколкото от платените. И тази аксиома води играча към това действие, при което той би спечелил, без да зависи от действията на другите играчи. Този аксиома я считам за грешка, защото в действителност играчите не печелят максисума от това, което е възможно, ако се водеха от максимата - как не те да спечелят най-много, а как най-малко да спечели организатора на играта. Именно тогава те биха спечелили най-много! Ама пусто обратно мислене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Централните банки в САЩ, Европа, Великобритания и Япония - накъде през 2017 г.?---Логиката сочи само към едно място, към което по дефиниция се е запътила всяка баМка, по простичката причина, че фокуса "от нищо нещо" не може да продължава безкрайно. И това място е - "Recycle Bin", след което след десен бутон е "Deep Delete", без опция за възстановяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Така е , ако оня от тарабата до тебе продава кюлотите по 3 лева , ти ги пускаш по 1,50 и направо печелиш само ти...другите подсмърчат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Сега мнозина очакват Централната банка (ЦБ) да е спасител от съвременни злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати актуални злини, защото водещият причинител (сгрешената парична система) не е в нейна компетентност.В условия на допусканата държавна грешка ЦБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Същественото за спасение от актуални злини е какво (грешно или подобрено) управление на парична система се прилага.За успешна ЦБ е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Търгувайте против очакванията. Това е единствената стратегия за търговия, която носи печалба.* Това не е препоръка. Не ми обръщайте внимание. Предпочитам другите да губят, а аз да печеля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Птица
преди 7 години
Искаше да кажеш EUR/USD ЧЕ ЩЕ Е 0,95!!! щото сега usd/eur е 1 U.S. dollar / Euro =0.955292319За прав и обратен курс на валутите чувал ли си ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Tyrista
преди 7 години
USD/EUR - 0,95 Q-2 17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
вси4ки са от един цирк и тои се казва глобус с водещ фед и говорител ла4еното бабе джнет иелен а наш мари гаргамел драги слуша и изпьлнява и вси4ки останали се приравняват един до друг но свирката е на фед и толкуз нещата са ясни фед дига ли лихви вси4ки се приравняват рано или кьсно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още