IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв не се страхува от инфлацията

Централната банка е склонна да подкрепи растежа при нужда, след като ефектът от повишените мита върху цените се компенсира от други фактори

17:39 | 17.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Интересно е, че зам.-председателят, който е доказан икономист и все по-активен ръководител на Фед, изглежда готов да игнорира възможните инфлационни ефекти от програмата на Тръмп за увеличение на митата. Тези ефекти първоначално се очакваше да са малки и управляеми, но последните оценки се повишиха значително. Това стана поради две причини.

Първо, академични изследвания установиха, че митата върху китайския внос в САЩ са имали по-голямо от очакваното влияние върху потребителските цени, като много малка част от тях са били поети от китайските износители или от американските вносители и търговци на дребно. Според оценките, публикувани от клона на Фед в Ню Йорк, последният кръг от мита ще струва на американските домакинства по 831 долара годишно.

Второ, бъдещите мита може да бъдат много по-високи и всеобхватни, отколкото досега се смяташе. Икономисти на Goldman Sachs предвиждат, че пълният ефект от повишените мита, с които Тръмп заплашва, ще се изрази в увеличение на годишната инфлация с 0,9 процентни пункта към края на годината. Други оценки на пазарни участници са дори още по-високи.

Кларида признава, че по-високите мита могат да подействат като неблагоприятен шок в предлагането, довеждайки до по-ниска производителност и еднократни повишения на потребителските цени. Той обаче е склонен да игнорира тези рискове, тъй като смята, че предлагането в икономиката като цяло се движи в правилната посока.

Представителят на ръководството на Фед посочва по-високата производителност и растящата активност на трудовата сила като подобрения, които задържат инфлацията. Той смята също, че инфлационните очаквания са здраво закотвени, поради което не се безпокои за средносрочните рискове пред инфлацията.

Няма съмнение, че експанзионистично настроените членове на Комисията за открития пазар, включително Кларида и Чарлз Евънс, вървят към понижение на лихвите в стил „застраховката” от 1995 г. Тогава, под управлението на Алън Грийнспан, Федералният резерв намали лихвите с 0,75 процентни пункта в рамките на осем месеца, твърдейки, че действията му са оправдани от успеха при контрола над инфлацията. Последва меко приземяване на икономиката на фона на увеличилите се рискове за активността.

Пауъл вероятно ще отрази това мислене по време на пресконференцията си след следващата среща на Фед на 19 юни. Комисията вероятно няма да предприеме сваляне на лихвите на тази дата заради обещанието си да бъде „търпелива”. Тя обаче може да даде насоки, че очаква едно или повече понижения до края на годината.

При отсъствието на рецесия това действие би отстранило много от рисковете пред пазара на акции. Биковете ще припомнят, че борсата се покачи с 14% в първите шест месеца, след като Грийнспан предприе първото снижение на лихвите през 1995 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 23
ivailojelyazkov
преди 4 години
ееееей пульооооооо аж Л***ЙНААА ДРУГАДЕ.псеее такова кремълско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
E, към 15% :https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:US_Historical_Inflation_Ancient.svg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Федералният резерв не се страхува от инфлацията Ъмчи да,не много преди да храносмелят целият комунистически блок,начиная с нас и заключая с СССР,янките се бяха запътили към 20% на инфлация,....края на 70-те ли, 80-те ли, но май бяха нещо от около 15-17%.С'я каквото има за ядене вече може да бие коварно през пръстите!Оппаа, как се трупа експонентата, както при взрив:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Cpis.PNGBG Wikipedia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още