IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна върна дебата за валутните резерви на централните банки

Санкциите срещу Русия ще накарат някои страни да преосмислят държането на толкова много долари в своите баланси

16:18 | 13.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От друга страна, американската инвестиционна банка предупреждава да не се вълнувате прекалено. „Трябва да подчертаем, че структурата на валутните пазари няма да се промени за една нощ и има много взаимосвързани причини, поради които доларът запазва доминиращата си глобална роля“, посочва тя.

Има още една причина да не залагате всичко на неизбежен колапс на долара: САЩ не замразиха сами резервите на Русия. Длъжностните лица, участващи в изработването на санкциите срещу Русия, знаеха, че те ще работят най-добре в унисон с ЕС, Обединеното кралство и други държави от Г-7.

Така че, разбира се, Москва или друг опърничав режим може в бъдеще да се отклони от долара, но към каква друга валута? Русия не може да премине към евро, паундове или йени, като се има предвид, че санкциите за плащане обхващат и тях. Тя може да ги избегне всичките, но тогава средствата й за закупуване на стоки от първа необходимост или защита на рублата ще бъдат във валути с ограничена международна употреба. Освен това изборът на юана за избягване на политически мотивирани замразявания на резерви изглежда доста наивен.

Все пак потенциалът това да намали резервния статут на долара е реален. Последствията са потенциално дълбоки и може да отнеме години, за да станат напълно ясни. Гита Гопинат, главният икономист на МВФ, говори за потенциала глобалната финансова система да се „фрагментира“.

Предишните пазарни фиксации по този въпрос предполагат, че въпреки тектоничния темп на промяна, трейдърите осторожно ще забелязват краткосрочните възможности.

Проучване на МВФ от март, разглеждащо „невидимата ерозия на доларовата доминация“, предлага подсказки къде се крият тези възможности. Делът на долара в международните резерви очевидно се е свил от началото на века, от 71% през 1999 г. до 59% през 2021 г., по данни на МВФ, отразявайки „активната портфейлна диверсификация“ на централните банки.

Интригуващо е, че делът на резервите в другите валути от „Голямата четворка“ – еврото, паундът и йената – не се е увеличил. „По-скоро пренасочването извън долара е в две посоки: една четвърт към китайския юан и три четвърти към валутите на по-малките страни, които играят по-ограничена роля като резервни валути“, посочва МВФ.

По-голямата наличност на лесни за търгуване активи и по-модерни технология за търговия направиха по-достъпно купуването на австралийски и канадски долари, китайски юани и скандинавски валути.

„Конкуренцията между резервните валути обикновено се разбира като битка на гиганти“, изтъква МВФ. Всъщност въпросът не е дали доларът ще бъде заменен, а дали по-малките валути ще заемат по-голям дял.

Следващия път, когато малка валута поскъпне без очевидна причина, очаквайте това да бъде предложено като обяснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ох, горкото, за комисионните на банките за разплащанията с пPocия ли опря? Та явно нито са много пари, нито знаеш колко са, а и колкото и да са, щетата е несъизмеримо по-малка от това, за което пPocия е санкционирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
otgorata
преди 2 години
Интересно, колко ще са загубите за американскиите и европейскиете банки, които няма да получат комисионните си от преминаващите през тях разплащания на Русия в долари и в евро. Защото става дума за много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още