IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Германия губи при всички случаи

Ликвиден подход, който отлага плащането на сметките, може да е добро политическо решение, но е лошо решение за икономиката, казва изпълнителният директор на Pimco

12:38 | 16.12.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Германия губи при всички случаи

Горката Германия. Федералният канцлер Ангела Меркел отива на двудневната среща на върха на лидерите от Европейския Съюз (ЕС) в Брюксел с ясното съзнание, че каквото и да се случи, Германия ще изгуби. Тя също така знае, че лесен изход от сложната дилема между добрата политика и компромиса с лоши икономически решения няма, пише Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC, в коментар за Financial Times.

Трудно извоюваните икономически придобивки на Германия, плод на дълги години фискална дисциплина и преструктуриране, сега са застрашени от кризата в страните от периферията на еврозоната, които доскоро следваха съвсем различна фискална политика. За да подсилим иронията, тези закъсали страни (всъщност еврозоната като цяло) сега искат от Германия да финансира спасителна операция след спасителна операция.

Досега Германия напълно съдействаше. Страната беше най-големият донор на средства за спасителните пакети за Гърция и Ирландия. Берлин също така подкрепи решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации на страните от периферията на еврозоната и предоставянето на неограничена ликвидност на изпадналите в затруднение европейски банки. По този начин Германия искаше да понижи натиска над еврозоната като цяло и да спечели време за по-слабите икономики от еврозоната (и европейските банки) да опитат да подредят финансите си.

Разбира се, подкрепата на Германия не беше безусловна. Берлин настоя за сериозни корекции в политиките на недисциплинираните страни от периферията на еврозоната. Германия поиска и създаването на механизъм за управление на проблемни държавни дългове, който да бъде приложен от 2013 г. и да гарантира, че тежестта от евентуални спасителни операции няма да пада само върху данъкоплатците, но също така ще се поема и от кредиторите и акционерите. Междувременно страната не се поддаде на многобройните призиви да стимулира вътрешното си потребление и по този начин да се превърне в локомотив на растежа за еврозоната като цяло.

Проблемът е, че подобен подход – фокусиран върху идеята за справяне с проблемите на ликвидността сега и оставяйки проблема с платежоспособността за по-късно – не работи. В сряда рейтинговата агенция Moody’s заплаши да понижи допълнително кредитния рейтинг на Испания поради очаквани затруднения около финансирането на страната през 2011 г., както и проблеми с испанските банки. Като цяло вместо да бъдат обнадеждени от осигурената ликвидност за страните от периферията, кредиторите използваха спасителните фондове, за да се оттеглят от позициите си на тези пазари. Междувременно новите инвестиции в тези икономики остават ограничени поради опасенията, свързани с високата задлъжнялост и ниската конкурентоспособност.

По-малко инвестиции в страните от периферията на еврозоната означават по-малко работни места и по-дълбока рецесия, което прави прилагането на мерки за ограничаване на бюджетните разходи още по-трудно. Подобни мерки вече предизвикаха социално недоволство, включително масовите безредици в Атина от сряда.

Натискът върху Германия да направи нещо повече се увеличава. През последната седмица европейски политици поискаха от Берлин да подкрепи още по-амбициозни спасителни инициативи, между които предложение за издаването на единни европейски облигации и удвояването на сега съществуващия спасителен фонд за периферните страни. При това, диспутът между Германия и ЕЦБ става все по-остър, тъй като банката иска да ограничи натиска върху собствения си баланс.

Усещайки рискът, че балансът на Германия (и този на ЕЦБ) вероятно ще продължат да бъдат замърсявани с чужди проблеми, пазарите показаха първите признаци на притеснение около фискалното здраве на Федералната република. В допълнение към известното напрежение при неотдавнашния ДЦК аукцион, доходността по германските облигации последва тази на американските и се повиши рязко, въпреки че фискалните политики на двете страни коренно се различават.

Всичко това илюстрира дилемата пред Германия, която се чувства политически задължена да подкрепи ликвиден подход към решаването на проблемите с платежоспособността на страните от периферията на еврозоната, но в същото време знае, че икономическото уравнение в ситуацията е грешно и последствията в крайна сметка ще са в неин ущърб.

Ликвиден подход, който отлага деня на плащането на сметките, може да е добро решение за регионалната политика, но е лошо решение за икономиката. Подобно решение не възстановява устойчивия растеж на периферията и крие опасността дълговата криза да се пренесе в сърцето на еврозоната – независимо дали това ще стане, като задълженията на периферните страни се поемат от германските данъкоплатци или ЕЦБ продължи да изкупува периферни облигации.

Това не е първият път, когато Германия е изправена пред подобна дилема. След падането на Берлинската стена Западна Германия прецени, че добрата политика е по-важна от лошите икономически решения и се съгласи да се обедини с икономически доста по-слабата Източна Германия при обменен курс една западногерманска марка за една източногерманска марка. Бяха необходими години, за да се плати цената за това решение.

Ситуацията този път предполага, че трябва да се обърне по-голямо внимание на добрите икономически решения. Вместо просто да удвоява ликвидността, Германия може да наложи по-холистичен подход, фокусиран върху решаване на проблемите с задлъжнялостта и конкурентоспособността, посочва Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Частния бизнес не може да съществува и секунда самостоятелно с изключение на случаите в които е създаден , за да се самозадоволява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Абе ти верно ли си толкоз ***. Sashev е апсолютно прав, а че ти не го разбираш си е твой проблем. Тези помощи /кредити/ според теб от кой ще се връщат? По един или друг начин ще се плащата от тези които си плащата данъците с други думи от народа. Това си е заглобване за цял живот в повечето случаи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Nabludatel777
преди 13 години
И как точно си го представяш това ?! Айде държавните чиновници ще работят без заплати за да може с тях да се плащат задълженията...ами частния сектор?! или там "национализация" и на кредиторите...стига смешки ако беше толкоз лесно никой нямаше да спасява Гърция и Ирландия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
sashev
преди 13 години
Задължения, които не могат да се погасяват от кредитополучателя, са за сметка на кредитора, а когато кредитополучателят е суверен, то задълженията могат да се прехвърлят за сметка на неговите поданици (данъкоплатци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kanartikin
преди 13 години
Натискът върху Германия да направи нещо повече се увеличава за още по-амбициозни спасителни инициативи, между които предложение за издаването на единни европейски облигации и удвояването на сега съществуващия спасителен фонд за периферните страни.При това, диспутът между Германия и ЕЦБ става все по-остър,...... вместо да бъдат обнадеждени от осигурената ликвидност за страните от периферията, кредиторите използваха спасителните фондове, за да се оттеглят от позициите си на тези пазари.Интересният въпрос е.. когато ЕЦБ изкупи ПРЕ СКЪПО всички токсични облигаций със статут "***" от инвеститорите които бягат от тях, та като изкупи *** със парите на спестителите и благонадеждните, какво би се получило.а/ пазарите ще бъдат вече спокойни защото *** е в сигурни ръце .б/ пазарите ще бъдат още по НЕ спокойни , защото ако до сега е имало поне нещо сигурно в ръцете на поне една държава на работливи,спестовни и благонадеждни хора, то сега вече няма да има нито един без рисков актив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
Горкият Мохамед, докъде е стигнал - да изпълнява дребни поръчки за някое и друго подшушване от Феда.Драги Мохамед, ще ти напомним само че проблематиката която описваш бе измислена именно в САЩ преди десетилетия. И работеше доста добре доскоро. И ако сега това са "лоши" решения понеже ги прилага някой друг, това не ги прави по-малко рационални. Със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още