IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще се задържат ниските лихвени проценти?

Тенденцията със сигурност не е от стабилните, като е възможно да настъпи обрат доста по-бързо от очакваното, смята професорът по икономика Кенет Рогоф

09:00 | 22.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Докога ще се задържат ниските лихвени проценти?

Големият въпрос е още колко дълго могат да се задържат рекордно ниските лихвени проценти по държавните облигации. Доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ, Великобритания и Германия кръжи около немислимата преди стойност от 1,5%. В Япония пък същата падна до под 0,8%. 

Инвеститорите по целия свят очевидно приемат немислимо ниските стойности, дори те да не компенсират очакваната инфлация. В действителност доходността на защитените от инфлация щатски ДЦК (т. нар. TIPS - Treasury Inflation Protected Securities) е отрицателна чак до емисиите с матуритет от 15 години.

Със сигурност в краткосрочен план лихвените проценти ще паднат още повече. В дългосрочен план обаче не може да се предвиди стабилност. Това заявява професорът по икономика Кенет Рогоф в своя публикация за Project Syndicate.

Три основни факта лежат в основата на ниската доходност днес. На първо място и с най-голямо значение е „световното пренасищане със спестявания“. Тази идея стана известна след речта на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке.

Заради най-различни причини спестяващите се увеличиха в много региони по света. В Германия и Япония застаряващото поколение започна да пести за пенсиониране. В Китай правителството държи сигурни облигации като застраховка срещу бъдеща банкова криза и като продукт на усилията им да стабилизират обменния курс. Подобни мотиви оправдават трупането на резерви и на други развиващи се пазари.  А и петролните износители като Саудитска арабия и ОАЕ се опитват да заделят средства по време на бума.

Второ, в опитите си да преборят финансовата криза, всички големи централни банки свалиха основните си лихви близо до нулата, като скоро не се вижда промяна в политиката им. В нормални условия всеки опит за понижение на краткосрочните лихвени проценти за прекалено дълго би имал бумерангов ефект.

Подобни действия ще провокират спад в доходността на облигациите с краткосрочен матуритет, но лихвите на дългосрочните ще се покачат, защото инвеститорите започват да осъзнават крайните инфлационни последици от неефективната парична политика.

Това все още не се е случило заради предпазливостта на централните банки да не провокират дългосрочна инфлация. Поради тази причина пазарите се успокоиха, че всеки предоставен стимул ще бъде изтеглен преди да успее да се зароди значителна инфлация.

Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
на г-на Рогов много му се иска най-после да се върне доброто старо време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още