IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИЕ ще спечели от възстановяването на развитите икономики

Развитите държави ще издърпат световния икономически растеж, а Германия и Великобритания ще са двигателите на ръстa в еврозоната, прогнозира Coface

15:45 | 10.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
ЦИЕ ще спечели от възстановяването на развитите икономики

Развитите държави ще издърпат световния икономически растеж през 2014 г. Германия и Великобритания ще са двигателите на ръстa в еврозоната. Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще извлече ползи от възстановяването на развитите икономики, а вътрешното потребление е факторът, който спасява икономиките от рисковете по време на криза.

Това са част от прогнозите, представени от компанията за кредитно застраховане Coface на конференция на тема „Фирмена стабилност при политическа несигурност“ днес.

„Считано от 2009 г., световната карта на риска се пренареди значително. Страните, които притежават силно вътрешно потребление, са по-устойчиви на кризи и могат по-лесно да ги преодолеят”, сподели Милена Виденова, управител на Coface за България.

Последната криза доведе до преоценка на рисковете и принуди политиците да им обръщат повече внимание. Това се случва и в страни, традиционно смятани за нискорискови.

„Глобалната икономика се подобрява“, оптимистично започна своята презентация Грегор Силевич, главен икономист на Coface за ЦИЕ. „През 2013 г. световният брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна с 2,5%. Прогнозата ни е, че през 2014 г. той ще се увеличи с 3%. Не е значително повишение, но все пак е някакво покачване.“

По групи икономики обаче нещата са различни. Според Силевич развитите икономики ще издърпат глобалния растеж през 2014 г., като основно ще се разчита на Германия, Великобритания и САЩ.

„Що се отнася до еврозоната, Италия и Испания най-накрая ще излязат от рецесията. А през 2014 г. развиващите се пазари ще отчетат същия ръст, както през 2013 г., а именно 4,4%“, каза още главният икономист на Coface за ЦИЕ.

Икономиката на САЩ

От компанията са оптимистично настроени за развитието на американската икономика. Според Силевич потреблението и инвестициите ще движат растежа в най-голямата икономика в света.

„Подобрява се доверието на потребителите, безработицата пада. Дългът на домакинствата се върна на предкризисните си нива. Печалбите на американските компании бележат исторически върхове, а дългът им намалява“, открои той факторите за растежа на САЩ.

Нивото на публичния дълг на Щатите обаче продължава да е проблем и да създава риск.

Според Coface позитивните сигнали за търсенето в световен мащаб ще подкрепят инвестициите в САЩ, а правителствените разходи ще спаднат и ще стимулират икономическия растеж.

Икономиката на Япония 

„Със своя ръст от 1,6% частното потребление бе основният двигател за растежа през 2013 г. Износът се увеличава и виждаме, че Абеномиката работи“, коментира Силевич тенденциите в Страната на изгряващото слънце. „Увеличението на данъка върху продажбите през април обаче представлява риск. Повишението му може да навреди до известна степен на икономическия растеж на Япония.“

Еврозоната

В Европа позитивни сигнали идват от Германия с ниво на безработица от 5%, растящо потребление и нарастващо търсене на пазарите по отношение на износа. Германия е традиционен търговски партньор на държавите от Европейския съюз, а според Милена Виденова това са добри новини и за България. 

Германия ще бъде двигател на растежа в еврозоната през настоящата година. Инвестициите и потреблението в страната се покачват, работните заплати растат, а безработицата намалява. Нивото на спестяванията намалява, което ще подкрепи потреблението, счита Силевич.

Coface не са много оптимистични за икономиката на Франция. Според Силевич страната разчита основно на потребителите си и затова не изпадна в рецесия миналата година.

Рискове пред втората по големина икономика в еврозоната обаче остават непроменената експортна стратегия на френските компании и фактът, че не са намалили разходите за производство, за да се конкурират по-успешно с Германия и другите страни в Европа.

Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
2. а в ЕС, всичко от насрано по-зле и неотменно се изпълняват предварителните цели БЕЗропотно, БЕЗпрекословно и БЕЗрезервно! и ЕЦБ стои и гледа сеир до последно! Което показва само манипулацията отново и провеждането неотменно на Кризата до край ... при последна заложена цел - > осъществяване на Банков Съюз! -> за осъществяване на официално спасяване чрез него и провеждане на спасителни КУ в ЗОНАта!=> Въпреки че могат, да спасят всичко за отрицателно време - седят и чакат да "узреят" всички за Банков Съюз (БС) -> до пълното осиране на всичко и неотменното и неизбежо налагане /чрез необходимостта като единствено решение при вече наложеното поле на избор/ на БС!Което показва маймунската глупост да приемат "логично" обяснение дори за противоречиви процеси /обратни един на друг, което прави единия задължително ГРЕШЕН при равни условия/ и то при съществуващ видимо верен проверим такъв в реалността, да търсят/приемат аргументи и за верността на обратния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Прави впечатление съпоставянето на следния аспект на ФАКТическата обстановка в ТВ-Реалността: 1. в САЩ се възстановяват добре (икономика, безработица...) и имотите поскъпват и капитализацията ще оправят - ОК, а правят корекции непрекъснато на аргументиращата действията им функция непрекъснато! => И въпреки че излъгаха, че уж ще следят едно /с цел определен % на безработица/ то и при оправянето му, пак продължават!... Даже пробваха да го съчетаят текущата корекция и със смяната на новия "управител на ФЕД", от който разбира се е смешно да се допуска че зависи каквото и да е ;)) - защото тогава, ако от назначените (чрез Правителството) зависеше нещо, то => Правителството управлява ФЕД, което противоречи на поне 2 неща:(а) по определение ФЕД е независим от американското правителство!(б) нямаше да се драпа до 'смърт' да е частен, а щеше да си е напълно държавен!=> Правителствените назначавания + свободата на управителите е само за пред маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"не боли обещавам" -> "Обади се на Обама"------------------------------Анале, не разбрах и *** ли правиш, или само те порят :)))))))))))))))))смЯх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Dimat
преди 10 години
"Страните, които притежават силно вътрешно потребление, са по-устойчиви на кризи и могат по-лесно да ги преодолеят, сподели Милена Виденова, управител на Coface за България."И какво излиза от това твърдение? ПЕЧАТАЙ ПАРИ,УВЕЛИЧАВАЙ ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ И ЩЕ СИ ПО-УСТОЙЧИВ НА КРИЗАТА.Съвсем я объркахме икономиката.На на с ни е нахлузен един хомот,"валутен борд" и вечно дълбаем дъното.Потреблението го няма никакво.САЩ си печатат пари чрез "федералния резерв",т.е,увеличават си непрекъснато дълга,парите отиват директно за увеличаване на потреблението(няма да се бавят да развиват производството,та чак тогава част от тези пари да отива за потребление) и ТАКА СТАВАТ ПО-УСТОЙЧИВИ НА КРИЗИ.Дългът си расте,но и потреблението си расте,а оттам и устойчивостта на кризите.Тях никой не ги задължава да се свиват с разни бордове,развиване на производство и т.н.Задължават аборигените,като нас.Задължават ни да ни източват ресурсите.Задължават ни с плоски данъци и евтин труд(нали все тях размахват,)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още