IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли светът да оцелее без икономически растеж?

Нулевият икономически ръст е една от идеите за спиране на климатичните промени

08:17 | 04.12.15 г. 41
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Като част от Комисията за устойчиво развитие, създадена през 2001 г., за да консултира лейбъристкото правителство във Великобритания, Тим Джаксън от University of Surrey достига до интересни заключения. Той приема, че гражданите на развиващите се страни трябва да настигнат жизнените стандарти на европейците от средата на века и че Европа ще се разраства средно с 2% годишно между сега и тогава.

За да се повиши средната температура с максимум от 2 градуса по Целзий, което според учените е крайният вариант за избягване на катастрофални климатични промени, световната икономика през 2050 г. ще трябва да излъчва не повече от 6 грама въглероден диоксид за всеки произведен долар. За сравнение, днес икономиката на САЩ излъчва 60 пъти повече емисии от това ниво. Френската икономика, една от най-въглеродно ефективните заради предимно ядрената си енергия, излъчва по 150 грама въглерод за всеки произведен долар.

Каквито и да са етичните измерения на тази идея, предложението за нулев растеж няма шанс да успее. Въпреки всичките стотици години, през които човечеството е оцеляло без растеж, съвременната цивилизация не може да постигне това. Сделките, които са ежедневие за пазарно-ориентираните икономики, просто не могат да се случат в един свят с нулев резултат.

Растежът на икономиката в следствие на въглеродната енергия е довел до по-добри стандарти на живот дори в най-бедните региони в света.

Това обаче е едва началото. Икономическото развитие се оказва задължителен фактор за прекратяването на робството. То е и критично предварително условие за овластяването на жените.

Факт е, че демокрацията нямаше да оцелее без него. Както Мартин Уулф, коментатор за Financial Times, отбелязва, възможността животът на всички да се подобри – и то без печалбата за един да изисква загуба за друг, е критична за развитието и разпространяването на консенсусни политики, които са залегнали в демократичното управление.

Нулевият растеж ни дава Чингиз Хан и Средновековието, завоеванията и подчиненията. То насърчава ред, при който единственият механизъм за напредък е да провалиш съседа си. Икономическият растеж отваря много по-добра алтернатива: търговията.

Икономистът от Оксфорд Макс Роузър представя графики, които показват данни за броя на жертвите в резултат на войните през вековете. Те са истинските убийци във времената без растеж. Близо половината от всички смъртни случаи при ловците и берачите на плодове и билки, градинарите и други древни култури са в резултат на конфликти.

Кървавият 20-и век – сцена на две световни войни, Холокоста и други геноциди, дори не се доближават до тези резултати.

Наоми Клайн, член на ляво течение, наскоро приело екологичната кауза, радостно твърди, че климатичните промени са възможност за прекратяване на капитализма. Дори да е права, малко вероятно е това да доведе до работническата утопия, към която тя явно се стреми. В световна икономика, която не се разраства, безсилните и уязвимите са най-вероятните губещи. Представете си филмите „Блейд Рънър“, „Лудият Макс“ или „Игрите на глада“ в реалния живот.

Добрата новина е, че предприемането на действия срещу климатичните промени ще спре подобно бъдеще. Няма да бъде лесно, но можем да зърнем технологичните пътища, които ще позволят на цивилизацията да се разраства, а на световната икономика – да има бъдеще с икономически растеж.

Затова основният въпрос, изведен от климатичните промени, трябва да бъде не как да спрем растежа, а как да развием напълно и да се възползваме от технологиите за устойчива енергия, за да поведем бедните и всички останали в света по пътя към прогреса, който не зависи от изгорелия въглерод.

Всичко за конференцията за климата в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
BgMan,Полезно е да се знае истината, че живеем в условия на сгрешена парична система, която подсигурява актуални катастрофални кризи.Факт е, все още Вие не осъзнавате при каква парична система живеете и нейната регресивна роля спрямо стопански процеси.Вие пишете, че сегашната парична система е създадена умишлена. Да вярно е, сегашната парична система е създадена умишлено, ала е със съпътстваща грешка, която носи злини за хората. Всички са жертви и (при достатъчно време) понасят щети.За желан просперитет е необходимо подобряване на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Най мразя да видя хора които едно дете не могат да отгледат но имат примерно над 5 и после ми няма какво да ям. Хора които немогат да се грижат за себе си е престъпление да имат деца. Не можеш ли да осигуриш някакви минимални условия за децата си по - добре да нямаш деца. И не съм съхласен че популацията не трябва да се регулира. Всеки иска да живее добре и така трябва да бъде но няма как да имаш храна за 1 милярд човека а да исхраниш 8. Просто не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Възможно е да се справим с изменението на климата и е възможно да имаме икономически растеж едновременно, посочи Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат'' - http://***.greentech.bg/archives/55447Чак растеж няма да има но може да се запазят сегашните БВПСтава въпрос за грешно устройство на свет.финан.система с цел да се печели от лихварство и т.н. финан.спекулации тоест умишлени действия които може да се разглеждат като престъпления срещу човечеството макар ,че са умело прикрити под идеологията на неолиберализма повече за финан.капитализъм На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил подробно всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671От къде да дойдат парите и в какво да се инвестира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Светът може да оцелее без растеж защото растежа е необходим заради лихвите и и т.н. доходност тоест трябва ресурсно базирана и планирана екологична икономика(без лихви) ,и Жак Фреско още 1974год. говори за това(след 4 минута) - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 ''Рай или унищожение'' - http://***.dokumentalni-bg.com/2013/01/paradise-or-oblivion.html Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 ПОВЕЧЕ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Митев - във всеки пост поне по 1-2 пъти повтаряш мантрата за сгрешена парична система.Тя въобще не е сгрешена пич, съвсем умишлено е създадена точно такава с определени цели.На такива нива няма грешки. Всичко е преднамерено и добре планирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 2
Chubaka
преди 8 години
основния проблем е продължаващото увеличение броя на населението, на Земята и проблема с неговото изхранване.Оснвно озоновия слой се редуцира от "по- леките " газове ,които се излъчват в атмосферата -- най- вече метанът ,който всъщност е основна част от газовете които отделят всички тревопасни животни- най -вече кравите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Все още обществеността е с действително мълчаливо съгласие икономическият растеж да се осъществява при налична сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази практика, държавите нямаше да имат сегашни дългове и правителството да е с подсигурен провал.При обстановка на тази всекиму вредна грешка, колкото повече се работи да се постигне обществено икономическо развитие, толкова по-силен потенциал за кризи се развива и (при достатъчно време) щетите са по-болезнени.За обществен просперитет е необходим икономически растеж при условия на подобрявана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Все още обществеността е с действително мълчаливо съгласие икономическият растеж да се осъществява при налична сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази практика, държавите нямаше да имат сегашни дългове и правителството за е с подсигурен провал.При обстановка на тази всекиму вредна грешка, колкото повече се работи да се постигне обществено икономическо развитие, толкова по-силен потенциал за кризи се развива и (при достатъчно време) щетите са по-болезнени.За обществен просперитет е необходим икономически растеж при условия на подобрявана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Робовладелския труд се поддържа в африка умишлено и това е причината за бедността там.Африка е много богат континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Не ства въпрост нито за избиване, нито за изкуствено регулиране на популацията! В Африка въпреки непрестанното требене за бедност и глад, населението се е увеличило само за няколко десетки години с 600%!В Индия по същия начин! Дори в много по-развити региони като Бразилия, наблюдаваме същия процес! Африка е само пример! Не става въпрос за избиване, а за генералният въпрос, трябва ли да се подпомага, така наречената "глобална бедност", ЧРЕЗ ИЗХРАНВАНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА!За мен отговора е НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още