IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DHL: Европа е първенец в глобализацията

Засилването на евроскептицизма обаче би довело до тежки икономически последствия, показва анализ на компанията

08:16 | 19.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията DHL е толкова глобална, колкото никоя друга. Това е достатъчен повод за нея, за да направи изследване, в което оценява международната активност под формата на търговски, капиталови и информационни потоци. В анализа е обърнато внимание и на движението на хората - както на мигранти, така също и на чуждестранни студенти и туристи. Global Connectedness Index, който е създаден от двама учени от New York University, е възприет като най-добрият измерител на глобализирането, предава Deutsche Welle.

Този индекс е съставен от две измерения – дълбочината му измерва международните търговски потоци между гранични стопанства в рамките на определен район, а широчината му показва междурегионалните връзки на една държава. Това е начинът по-който може да бъде описан процесът на глобализирането.

Създаването на търговските споразумения CETA и TTIP, които бяха възприети като символ на напредъка на глобализацията, бе негативно възприето от много хора, противници на свободната търговия. Един от факторите, довели до изборната победа на Доналд Тръмп в САЩ, бе неговата антиглобалистка реторика. Това не е нещо странно – глобализацията днес е толкова спорна тема, колкото никога преди. Според изследването на DHL съществува голямо несъответствие между общоприетото възприятие и фактическите мащаби на глобализирането.

Очевидно е, че взаимовръзките в света са силно надценени. Особено в Европа процесът на регионализъм е по-силен от този на глобализма. Добре е да се отбележи и че търговските потоци са в застой от финансовата криза от 2007 г. насам. През 2014г. за първи път международната търговия достигна равнищата си от преди кризата. 

Въпреки това в изследването се посочва, че европейските държави са истински „глобални играчи“. 8 европейски страни са сред десетте най-глобализирани в света. Очевидно е, че „старите“ страни членки на ЕС са много по-глобализирани от останалите. Това е  особено ярко изразено в областта на свободното придвижване на хора и свободната търговия - няма друг регион в света с по-високи показатели. Над 70% от международните търговски, капиталови, информационни и човешки потоци се дължат на взаимодействието на европейските държави помежду си. Специалистите от DHL констатират и че в Европа концентрацията на заможни държави е особено голяма. Също така се оказва, че продължаващата десетилетия интеграционна политика на европейската общност е довела до значително подобрение на движението на стоки и хора между страните членки.

В изследването на DHL обаче ясно се посочва, че европейският тренд на изолационизъм представлява един сериозен риск. Brexit и засилването на позициите на Националния фронт във Франция може да се окажат повратна точка, която да обърне тренда на глобализирането.

Високото равнище на регионална интегрираност досега се дължеше в голяма степен на задълбочаването на международните отношения, мира и високия ръст на благосъстояние на европейските държави. Дали тези процеси са пред своя край?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още