IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днешен Китай никога няма да бъде глобална суперсила

Страната просто не може да си го позволи заради препятствията пред растежа и нежеланието за реформи

17:24 | 01.06.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Китай иска да бъде суперсила, или дори глобалната суперсила, до средата на века, пише за Financial Times Чарлз Партън, старши сътрудник в Royal United Services Institute и съветник към Камарата на общините по въпросите на Китай.

Това означава столетната цел, поставена от президента Си Дзинпин – да се превърнем в „силна, демократична, цивилизована, хармонична и модерна социалистическа страна” до 2049 г., когато е стогодишнината от основаването на народната република.

Това обаче няма да се случи. Незаисимо дали използвате оригиналната дефиниция за суперсила (притежаването на превъзхождаща военна мощ и способността тя да бъде упражнявана глобално) или я разширите (включвайки икономическа, политическа, културна и интелектуална сила), това, което има значение, е дългосрочният капацитет да се плаща за всичко това.

Разходите на Китай в момента са малко в сравнение с това, което страната би трябвало да понесе в продължение на десетилетие като суперсила. Нейните военни разходи са доста по-ниски от тези на Америка. Във вътрешен план се твърди, че разходите за установяване на стабилност и контрол са по-големи от бюджета на Народната армия за освобождение. Застаряващото население от 1,4 млрд. души изисква всеобхватна система за социална сигурност. Разходите за възстановяване на екологичната среда са умопомрачителни.

Дори САЩ да спрат да растат икономически, Китай ще трябва да отчита по 6% ръст годишно до 2049 г., за да се изравни с тях по доход на човек. Такава постоянна норма на растеж не е постигал никой.

Китай се движеше икономически в задънена улица и имаше нужда да намери нов път. Затова и през 2013 г. Си Дзинпин стартира своята програма за реформи, заявявайки, че тогавашният икономически модел е „некоординиран, небалансиран и неустойчив” – думи използвани по-рано от бившия премиер Уън Дзябао и повторени от члена на политбюро Янг Джиечи през 2017 г., когато национална комисия описа прогреса в реформите като минимален.

Днес Rhodium Group оценява реформите като зачатъчни. Това не е изненадващо. Има противоречие в сърцето на реформата между ленинската нужда да се удържат лостовете на икономическата сила (да се избегне прерастването на икономически интереси в политически) и даването на повече свобода на пазарните сили.

Извън реформата има три препятствия пред дългосрочния икономически растеж на Китай.

Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 25
Grosss
преди 4 години
Като сринат долара, разпродавайки американски дългове без да ги интересува цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 19
Императорът
преди 4 години
Как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 25
Императорът
преди 4 години
Абе, то и Русия има в пъти по-малко военни разходи от САЩ, но може да унищожи САЩ без никакъв проблем - да: не просто да ги победи, а да ги изтрие от съществуване !!! И не само САЩ, но и всеки друг, ивайложелязков. Нормално е Китай да има спад на раждаемостта и застаряване на населението, след като Косматият ги караше преди отдавна да правят колкото могат повече деца. Вие колко искате да станат - 5 милиарда китаеца ли? Там старците не са капризни - купичка ориз им стига и няма да вдигнат революция. Китай си е сила и колкото и американски палячовци да мрънкат, това не може да се промени - въпросът е дали и докога САЩ ще запазят някаква илюзия за лидерство.Иванчо-*** - с Русия вече пробвахте - твоят любим обонго - но се провали с гръм и трясък. Нали щяхте да уморите руснаците от глад, как така ги направихте производител на пшеница 1 на света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 30
Grosss
преди 4 години
Китай може да предизвикат такава хиперинфлация в САЩ ,че самитеамериканци ще се ипотрепят помежду си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
kane
преди 4 години
точно така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 13
ivan4o555
преди 4 години
Сандьо,Аз съм представител на извънземните.Планираме да унищожим Китай и Русия, но не с оръжия а икономически.Ще ги накараме да "клекнат" икономически, защо трябва да ги унищожаваме??!За унищожение военно мислят само болни комунистически мозъци!Земята е прекрасна планета и няма да допуснем да я унищожите, затова ви търпим толкова години с безцелните ви експеримент!Да ви унищожим военно, означава да унищожим и планетата Земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 20
Варяг
преди 4 години
Вмомента Китай какво е?Ако не е глобална супер сила какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 46
Sandy
преди 4 години
Така или иначе, въпрос на време е, кога Русия ще нанесе внезапен удар срещу САЩ с хипер звукови ракети, както и с новите технологични оръжия от космоса, превръщайки ги в разтопено радиоактивно стъкло. Русия създават уникални ракети, които нямат аналог в света, но електрониката за тях е дело на Китай, които умело, макар и незаконно си присвоиха почти всички супер технологии на запада. Ликвидирането на САЩ с ядрени оръжия може да се окаже пагубно за Планетата, затова нищо чудно те да бъдат ликвидирани от извънземна цивилизация, с неядрени оръжия. Тогава Китай може и да станат супер сила, а освен това майката Земя, ще се превърне в едно по спокойно място за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 33
redcretin
преди 4 години
Преди 70 години и Рашастан така се е гласял да става суперсила. После видяхме какво стана .. ми куманистите не го можете просто бре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 43
Стефчо
преди 4 години
Тези, които казват, че подемът на Китай ще доведе до синхронизиране с либералните демокрации, сега са обвинявани, че грешат. Може би е по-правилно да се каже, че докато не промени своята система, Китай няма шанс да бъде суперсила.Ми то Китай си е вече глобална суперсила и без вашата вестникарска ерекция. При това с Мао върху юана. Ех мъко либерална...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още