IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилно изчислена, американската данъчна система си е прогресивна

Икономическите съветници на Елизабет Уорън допускат три огромни грешки по отношение на облагането

11:13 | 03.11.19 г. 4
<p>
	Елизабет Уорън има лоши икономически съветници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Елизабет Уорън има лоши икономически съветници. Снимка: Ройтерс

Икономическата теория предлага по-добър начин за измерване на фискалната прогресивност: Включване на всички федерални и щатски данъци и обезщетения; измерване на нетните, а не на брутните данъци; фокусиране върху всяка възрастова група поотделно; сумиране на настоящата стойност на бъдещите нетни данъци; измерване на нетната данъчна ставка през оставащия живот на едно домакинство, като се раздели настоящата стойност на нетните данъци за този период на остатъчните ресурси на домакинството - текущото му нетно богатство плюс човешкото (настоящата стойност на бъдещите му трудови доходи).

Да, това е трудна задача, а да правиш изчисленията е дори по-трудно, отколкото да ги опишеш. Но друг икономист от Бъркли, Алън Ауербах, и аз ги направихме. Нашите констатации, основани на проучването на Федералния резерв от 2016 г.за потребителските финанси, нямаше как да се различават повече от тези на Саез и Зукман.

Ще се съсредоточа върху 40-годишните, но резултатите са сходни за всички възрастови групи. Остатъчният ресурс на най-богатия 1% от тази възрастова група по доходи се облага средно с нетна ставка от 34,5%. За тези от горните 20% средната нетна данъчна ставка е 28,4%. За тези, които са в долните 20%, всеки долар остатъчен ресурс преди данъци всъщност носи 46,6% нетна субсидия. Данъкът нараства постепенно до 4,2% за втория квинтил, 12,6% за третия и 18,5% за четвъртия.

Така се вижда, че нетната данъчна ставка за американците на средна възраст бързо нараства с размера на ресурсите им - от отрицателните 46,6% за долните 20% до положителните 34,5% за горния 1%. Средните нетни ставки само за текущата година (без да се включват бъдещите нетни данъци) за тази възрастова група подценяват истинската прогресивност. Те варират от -9,8% за долните 20% до 38,2% за горния 1%.

Нашето проучване също така разглежда неравенството според разходите в оставащия живот, а не частични мерки като неравенството в богатството, на което френският икономист Томас Пикети отдава толкова голямо внимание. Разходите - включително възможността да се прехвърлят пари на децата чрез завещания и дарения - в крайна сметка са основната грижа. Сред 40-годишните най-богатият 1% притежава 34,1% от нетното богатство на своята възрастова група, но отговаря само за 14,5% от оставащите житейски разходи. Най-бедните 20% притежават само 0,6% от богатството на групата, но се очаква да направят 7,3% от нейните разходи.

Прогресивната фискална система на Америка, както и по-равномерното разпределение на човешкото богатство, прави неравенството при разходите далеч по-малко от неравенството при богатството. Независимо от това разликата между средните разходи на най-богатия 1% от домакинствата и тези на долните 20% е от земята до небето. Подобно на Саез, Зукман и Уорън, аз съм ужасен от степента на неравенство в САЩ и се стремя да го намаля. Но ако икономистите драстично подценяват фискалната прогресивност, това може да насърчи реформи, които преминават границите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Не може да се живее изобщо с под 50к$ годишно, всичко е доста скъпо в САЩ, като се почне от наемите, здравните услуги, образованието или даже храната... В САЩ данъците все още са ниски, но докога е въпросът??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
xapoznai
преди 4 години
Даже може и с под 1000 да живее. Предполагам, че и тоалетната хартия му е "служебна". По смисъла на статията, която визира колко малки са нетните данъци, предлагам да визираме колко големи са нетните отстъпки за единия процент. Самия факт, че богати хора настояват за по-високи данъци за себе си, говори че това почва да се превръща в спънка пред растежа. Неща, които не са ти много ясни... Ще го обобщя да е по-лесно смилаемо - това че данъчната тежест се концентрира върху по-бедните хора свива потреблението и прецаква всички. Докато трупането на неземни богатства отдавна е спряло да създава работни места, а точно обратното. Все неща, които не са ти много ясни... Тезата не я измислям аз, а хора от единия процент както и международни финансови институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Ами не съм много съгласен с теб. Може бъфет просто да живее с 1000 долара на месец а всичко останало да го инвестира. Това,че ЮЕСЕЙ не му е взела данък не е проблем. С инвестициите той създава милиони работни места.... осигуровки и т.н.Така,че не ги мисли тези неща не са ти ясни :)В крайна сметка никой не пречи на по бедните да се образоват и да напреднат нали ?Само,че не всеки може да е поет, музикант, бизнесмен или художник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
xapoznai
преди 4 години
То на теория е така, но дали е така и на практика. Когато сумите на дължимите данъци са солидна сума излиза така че все имало "вратичка" чрез която да не се платят. И реално вместо да смятаме въображаеми нетни данъци нека се направи реално изчисление какви данъци плаща примерно Безос. Да си припомним, че Бъфет призна че секретарката му плаща по-високи данъци от него, факт лесно проверим. Как ще коментира уважаемия автор това? Бъфет е лъжец ли? Всъщност става въпрос за много лесен въпрос, който излишно се усложнява със словоблудства за да може публиката да открие "справедливото" данъчно облагане! Неравенството може да бъде измерено и като се проследи тренда става ясно дали мерките са достатъчни или не. Останалото са мозъчни промивки, но които да се вържат кухи парчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още