IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското лидерство в изкуствения интелект няма да трае вечно

Докато Китай не облекчи драконовския си политически контрол, той никога няма да се превърне в иновативно общество и в икономика на знанието

19:38 | 20.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Китай също така е в състояние да събере огромни количества данни, генерирани от населението му, което му помага да усъвършенства алгоритмите, които задвижват настоящите и бъдещите вълни на иновациите. А авторитарните режими са далеч по-малко ограничени от етичните, законовите и дебатите за поверителност, които могат да забавят експериментирането и използването на новите технологии. Тези фактори подклаждат страховете от ефективна китайска автокрация, която да отвее нефункционалната американска демокрация.

За щастие реалността не е чак толкова проста. Фактът, че Китай е толкова решен да използва AI за вътрешни полицейски цели, сам по себе си е показател за дълбоката несигурност, която обхваща авторитарната политическа система на Китай. Що се отнася до иновациите, Китай създаде стартъп култура, далеч над всичко, което предишните американски съперници - като Съветския съюз от епохата на Студената война - можеха да постигнат. Остават обаче въпросите за това дали дори интелигентните авторитарни режими могат да останат на върха на иновациите, като същевременно ограничават свободния поток на информация, поддържайки строго йерархична система и налагайки политическа ортодоксалност в своите университети. „Докато Китай не облекчи драконовския си политически контрол, той никога няма да се превърне в иновативно общество и в икономика на знанието“, пише Дейвид Шамбо, един от водещите американски експерти по Китай. 

От своя страна отвореното общество и политическата система в Америка продължават да осигуряват много предимства: водещи световни университети, които разчитат на свободата на проучване и изразяване; образователна система, която насърчава критичното мислене и поставянето под въпрос на установеното знание; конкурентна, децентрализирана екосистема от компании, която подкрепя иновациите отдолу нагоре; система на права на интелектуална собственост, която насърчава творчеството. 

Освен това е подвеждащо да се мисли за AI състезанието като за такова с една финална линия. В исторически план страната, която се възползва най-много от новата технология, не е непременно тези, която първа я развива. По-скоро най-голяма полза извлича държавата, която измисля как да прилага тази технология по нови и ефективни начини. Британският флот изобрети самолетоносача по време на Първата световна война, но САЩ и Япония усвоиха тази технология по време на Втората световна война, като измислиха как да използват самолетоносачите по начини, които правят бойните кораби уязвими и старомодни.

Прилагането на нови технологии от своя страна изисква гъвкави, адаптивни институции. И макар Китай да постигна реален напредък в професионализацията на своята армия, комбинацията от продължаваща корупция, политизация и сравнително твърда командна система ще усложни задачата да се премине от създаване към успешно използване на ключови технологии.

Това не означава, че на Америка й е гарантирано световното лидерство в AI и други ключови технологии. Всъщност САЩ досега имаха затруднения да оползотворят различните си предимства като част от съгласувана национална стратегия. Основното предизвикателство, отбелязва Комисията по AI, ще бъде „как да се съчетаят разпръснатите иновации и тези отдолу нагоре с визията отгоре надолу“.

Няма да има нищо лесно в това, защото то ще изисква справяне с напреженията, присъщи на американския модел: осигуряване на по-голямо сътрудничество между правителството и частния сектор; защита на свободата на проучвания в университетите и гарантиране, че САЩ остават магнит за чуждите таланти, като същевременно се предпазват от китайския шпионаж и кражбите на интелектуална собственост; обединяване на AI усилията сред цялата голяма и тромава федерална бюрокрация; позволяване на здравословен дебат относно етичните принципи, които би трябвало да ръководят развитието на AI, без непрекъснатите спорове да задушават напредъка. Посрещането на тези и други предизвикателства ще изисква всички технически познания и политическо лидерство, които САЩ могат да призоват. В дългосрочната конкуренция за превъзходство в AI няма причина демокрацията да не устои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
иначе Китай първо нека стане лидер в тая сфера пък после да умуваме как и колко време ще задържи пожзицията си ...няма висока технология в която Китай да е лидер към днешна дата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Просто няма как да се управляват 1млрд хора, без подобен контрол---това твърдение не е верно, разбира се че има как. По лесно е обаче да се управлява със сила, а не че няма начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
Да, малко некоректно сравнявам домати с краставици, но си мисля, че може да си направим някои изводи за състоянието на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
Не знам дали Китай ще е лидер или не, но се сещам за едно летище до Берлин, което трябваше да влезе в експлиятация през 2011 и още не е готово. Днес чета, че във Финландия, Арева и Сименс вече 10 години не могат да завършат една атомна електроцентрала. Плановете са били централата да влезе в експлоатация през далечната 2009г. - по последна информация се надяват да я пуснат догодина напролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis18
преди 4 години
бройката народ няма никакво значение, важен е начина на управление и ние бяхме така и 26ти в света сега сме разбридан барддак и сме 70ти в света. Една партия -> има прогрес, 60 партии -> 0 прогрес и само регрес. В Сашево уж има 2 партии ама те са една дефакто защото действат като такава и управлението им е същото, като на китайците, че и по-зле иначе как се става империя ??! Ако говориш за Индия те са друга работа дали имат тоалетни или не икономиката им набира сила, ние имаме тоалетни благодарение на Комунизма и са кво ?! Ми нищо то икономика и народ няма, ти иновации искаш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Ха, това е пълен нонсенс. Все едно да кажеш за някое дете - малкото порасна, то никога няма да може повече да порасне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 4 години
пха-ха-аххаа ... какво лидерство в AI , тия един сайт не могат сами да напишат , на един контролер софтуера не могат да напишат без бъгове ... AI чак па лидери :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
mrynmryn
преди 4 години
Просто няма как да се управляват 1млрд хора, без подобен контрол, има само още една държава с толкова народ и там половината население не е виждало вътрешни тоалетни... или изобщо някакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis18
преди 4 години
не нам ама щом са стигнали до лидери с тираничния си контрол, то от там следва, че Преписвачев нешо не е догледал .... Где ги Демокрациите у тая насока кат лидери се пита в картинката ммм ?!? Нали имеме вРептилий и Стамбулки Конвенции и Отнемане на Детето и един боклюк нов внос на всяква църрна сганннн и ко ли не и шо не са лидери ве ало, шо така, а политическите тирани са първи ?!? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още