IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще надхвърли икономическите очаквания през 2020 г.

Дългосрочните предизвикателства остават, но краткосрочната перспектива е положителна

10:29 | 14.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

"Същевременно, обаче, ние признаваме значителните дългосрочни предизвикателства, пред които е изправен Китай", пише още Ман.

Двете най-големи притеснения са дългът и демографията - фактори, които съществуват от много години. Сега банката добавя и трето „Д“: деглобализацията.

На дълговия фронт в Китай съотношението на дълга на нефинансовия сектор към БВП се повишава със 115 процентни пункта през последното десетилетие, предизвиквайки безпокойство относно предизвикателствата пред обслужването на този товар на фона на забавящия се растеж. Това е и ключова причина, поради която китайските политици ще се стремят да не позволят растежът да се забави твърде рязко, тъй като това може да отприщи по-голяма вълна от фалити от тази, която вече беше наблюдавана.

Въпреки че някои могат да погледнат на увеличението на фалитите през 2018 и 2019 г. като на признак на слабост, анализаторите смятат, че то има положителен ефект за преодоляване на моралния риск от миналото, когато кредиторите бяха по-малко съсредоточени върху кредитоспособността на заемателите, тъй като рискът от фалит бе разглеждан като нисък.

Ползата от китайския демографски ръст от миналото се превръща във все по-голяма спирачка за растежа. Такъв е случаят в цяла Североизточна Азия: Тайван, Хонконг и Южна Корея вероятно също ще изпитат по-нататъшен спад в темповете на растеж през новото десетилетие поради бързо застаряващото население. Потенциалните смекчаващи фактори включват усилване на имиграцията, повишаване на възрастта за пенсиониране и увеличаване на инвестициите и производителността. Осемте милиона висшисти, които Китай произвежда годишно, ще играят ключова роля за компенсиране на демографската криза.

Силна икономика на Китай означава по-голямо търсене на китайския износ от целия свят, от Германия до Индонезия - нещо, което видимо липсваше през 2019 г. Това е жизненоважен въпрос за световната икономика, тъй като сега Китай е несравнимо най-важният й двигател, отговарящ за над една трета от днешния глобален растеж. Очакваме това да остане така в обозримо бъдеще, посочва Ман.

Ако изключим негативни шокове, настроенията около търговската война трябва да се подобрят през 2020 г. Дългосрочните структурни предизвикателства пред глобалния растеж от трите „Д” обаче ще останат - нещо, за което да се тревожим повече през 2021 г. и след това, заклюават от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Сега Китай е в прикривана икономическа криза. Съществената причина е, че Китайската централна банка неправилно емитира Китайски ренминби юан. Банковата грешка създава щети и кризи.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Китайската централна банка неправилно емитира Китайски ренминби юан е с нарастващи щети и икономическа криза в Китай.Китай е жертва на грешката на Китайската централна банка.2. За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още