IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските победи на Тръмп са пирови

В търсене на лесни печалби САЩ проиграват най-добрите си карти - справедливостта и върховенството на закона

09:09 | 26.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър започна преговорите, като настоя за модерни търговски правила, но той не успя да изгради международна коалиция, която да работи с китайските реформатори и до голяма степен изостави правилата за обещаните от Тръмп покупки. Тъй като Китай осъзна собствената си нужда от защита на правата върху интелектуалната собственост и въведе специални съдилища, които се произнасят спрямо чужденците, приоритетът трябва да бъде увеличаването на наказанията. Китай се съгласи през 2001 г. да не въвежда принуда за прехвърлянето на технологии, но компаниите не са склонни да споделят опита си. Най-доброто решение би било да се блокират изискванията за съвместни предприятия, които водят до нарушения.

Американските търговски споразумения с други държави налагат правила, които принуждават държавните предприятия да се конкурират като частни фирми, в противен случай рискувайки санкции. САЩ можеше да се опитат да проверят дали президентът Си Дзинпин ще подкрепи обещанията си за инициативата „Един пояс, един път“ - антикорупция, открити обществени поръчки, екологични и дългови стандарти - с ангажименти, подкрепени от неутрално разрешаване на спорове. Най-важните бъдещи предизвикателства са свързани с новите технологии, данните и комбинирането на иновациите със сигурността. Сделката на Тръмп игнорира тези въпроси.

Президентът изисква управлявана търговия с всички. Пактът му с Южна Корея ограничи вноса на стомана, възобнови митата за камионите и въведе квота за продажбите на автомобили в САЩ. Добрата новина е, че след 25 години интеграция северноамериканците стопираха прекратяването на търговското споразумение с Канада и Мексико от Тръмп. Независимо от това неговата ревизия добавя разходи, които ще направят автомобилите, произведени в Северна Америка по-скъпи. Когато Роналд Рейгън стартира президентската си кампания през 1979 г., той предвиди, че „ключът към нашата собствена бъдеща сигурност може да се крие в това Мексико и Канада да станат много по-силни страни... Време е да престанем да мислим за най-близките си съседи като за чужденци.“ Трудно Тръмп може да бъде по-несъгласен.

Америка проиграва най-добрите си карти винаги, когато предаде своя ангажимент за открити, справедливи правила - подкрепени и наложени от съюзници. Това са и принципите, които са в основата на интересите на САЩ по отношение на сигурността, като свободата на океаните и морските права в Южнокитайско море. Повече от 70 години партньорствата на САЩ в областта на сигурността зависят от взаимните ползи - подкрепени от комбинация от американски личен интерес и идеализъм - не от заплашване на другите с искания за почит.

Свободите от 1776 г. и тези, към които се стремят американците, са най-силните страни на САЩ в конкуренцията с Китай. Събитията в Хонконг, Тайван и Синдзян илюстрират привлекателността на системите, основани на върховенството на закона, откритостта и ограниченията на властта. САЩ трябва да вдигнат стандартите за свобода и законност, независимо дали съперничеството е относно политиката, икономиката и сигурността - или търговията и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
През 50-те години на миналия век САЩ произвеждаха над 65% от промишлената продукция на планетата. Сега далеч не е така и резултатът е спечелването на изборите от Тръмп през 2016 година.Именно това е причината да се търсят неикономически фактори за да се запази американската световна хегемония, както и да се върнат отново в Северна Америка американските индустриални предприятия , които с оглед на евтината работна сила се насочиха към китай , Индия и въобще страните от третия свят. Това е и реалната причина за истинската гражданска студена война в американското общество на която сме свидетели.Вероятно в крайна сметка икономическите фактори ще си кажат тежката дума , която ще определи и крайния победител , ако не проблемът както до сега в човешката история ще се реши чрез военна победа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
deaf
преди 4 години
Справедливост и върховенство на закона са две различни неща. Често пъти те НЕ съвпадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
малиии ... импе е са се зачетох , вовата е броил $1млрд. за jascon 18 - по новому "академик черски" ... предвидлив е вовата , още '16 е знаел , че ще го спъват за сп-2 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Поредната безмислена статия. Нито дума за единственото сякаш неправомерно действие на САЩ (и то по инициатива на Сенатът, не на Доналд, който бе принуден да го приеме по политически причини) - бруталната намеса в чужди търговски взаимоотношения - санкциите срещу строителят на СП 2 - действие което противоречи на международното право. Вместо това две страници за протекционистическата политика на Доналд - действие, което се е доказало не от вчера като укрепващо националната икономика, макар и с цената на първоначални затруднения и загуби. Ама то въпросът е - както винаги: да се плюе по Доналдът - без значение дали с основание или без.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още