IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът разкри глупостта да се инвестира в акции заради дивидентния доход

Кризата предоставя възможности, като например вложенията във фамилни компании, повечето от които запазиха дивидента си

13:45 | 12.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty News </em></p>

Снимка: Getty News

До известна степен IA просто признава реалността. До средата на април една четвърт от акциите в индекса Stoxx Europe 600 спряха своите дивиденти.

Смит подозира обаче, че наистина лошите новини за инвеститорите в акции тепърва предстоят. Към средата на април дивидентното покритие (съотношението на печалбата към изплатения дивидент - бел. прев.) на 20-те акции с най-голяма дивидентна доходност в индекса FTSE 100 беше едва 1,3 пъти. За първите 20 британски акции с най-големи дивиденти в абсолютен план коефициентът беше 1,1 - нетните печалби са само с 10 на сто повече от дивидента.

Един от по-нелепите въпроси, които инвеститорите и други задават в тази криза, е: „Кога смятате, че нещата ще се върнат към нормалното им състояние?“ Това пренебрегва факта, че това, което беше преди кризата, може да не бе нормално.

С течение на времето покритието на дивидента за повечето дружества не може да бъде поддържано на ниво от 1,1-1,3 пъти, тъй като повечето от тях имат нужда да реинвестират печалба, за да растат. Средно покритие от 2 пъти е по-нормално. Подозирам, че бордовете на компаниите, които гласуваха дивидента си, наистина ще се възползват от кризата и ще се върнат към много по-малък и по-устойчив дивидент, което ще означава много по-ниска доходност за инвеститорите в акции.

Смит припомня, че отдавна твърди, че никой не трябва да инвестира в акции с цел получаване на регулярен доход. Ако бяхте инвестирали в сектора на доходните фондове на IA през последните пет години, щяхте да загубите средно по близо 1,3% годишно. Най-добрият начин да избегнете това е да инвестирате в най-високата обща възвръщаемост, която можете да постигнете, и да продадете каквито акции или дялове трябва, за да си осигурите кеш. Осъзнавам обаче, че за много инвеститори идеята да реализират част от капитала си, за да осигурят доход, е анатема, посочва той. И така, какво да се прави?

Ако настоявате да инвестирате с цел доход от дивиденти, помислете за инвестиране заедно със семейство, което е основало и има контрол върху публична компания. От 47-те акции в индекса Stoxx Europe 600, които са „фамилни“, само три са анулирали или отложили дивидента. Много често тези разширени семейства, произхождащи от основателя на бизнеса, разчитат на дивидентните приходи от семейния бизнес.

Главният изпълнителен директор на една от фамилните компании, в които от Fundsmith инвестираме, казва, че първият му съвет от патриарха на семейството е бил никога да не намалява дивидента, подчертава Смит. Инвестирането в такива компании може да ви помогне да запазите дохода си, като в тази пазарна среда има някои атрактивни възможности за това, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
dzk
преди 3 години
аз съм тотално объркан. Заглавието на статията ни казва категорично че инвестиране в акции заради дивидент е тотална глупост. Хубаво, продължам да чета и подзаглавието ми казва също толкова категорично че при криза е добра възможност за инвестиране в компании които запазват дивидента си.Моля автора да ми каже добре ли е да инвестираме в акции за дивидент или не е добре. После следва бисера със някой си Смит който отдавна е твърдял че не трябвало да инвестираме в акции с регулярен доход, тоест акции(така поне аз разбирам регулярния доход от акции),и следващия съвет за фамилните компании, които запазвали дивиденти си. Моля те, авторе кажи накрая добре ли е ли лошо да инвестираме в акции с регулярен доход, че довечера няма да можа да спя. Такъв съспенс не съм имал от времето на излъчването на робинята Изаура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
.....,ще ти дадат ей сега.....:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Дайте пример за тези семейни фирми, и те търгуват ли с акциите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още