IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите трябва да възобновят емитирането на анюитети

Тази алтернатива на класическите облигации може да помогне както на правителствата, така и на инвеститорите

15:37 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но ако погледнем отвъд непосредствената здравна криза, правителствените служби за управление на дълга може да открият, че издаването на анюитети има няколко предимства.

На първо място то може да им помогне да управляват риска от рефинансиране. Анюитетите могат да бъдат издадени или за определен срок, или безсрочно (перпетюитети), с опция правителството да ги погаси по желание след определена дата. Не е необходимо да се рефинансират срочните анюитети, те просто изтичат. Междувременно подлежащите на погасяване перпетюитети предлагат голяма гъвкавост при изплащане, която правителствата със сигурност са използвали в миналото. Последният неизплатен транш от британските „консоли“ (консолидирани анюитети), емитирани през 1927 г., беше погасен едва през 2015 г.

Друго предимство за правителствата е, че анюитетите намаляват тежестта от изплащането на главницата за бъдещите поколения. Купувачите на тези инструменти обикновено са богати и гладни за доход. Да им се продадат анюитети е по-скоро като възможност за по-старото поколение да трансформира натрупания си капитал в бъдещи доходи, а не като натоварване на нашите деца. Това изглежда като по-добра сделка за всички заинтересовани.

Емитирането на анюитети може също да черпи от различен източник на търсене, което спомага за диверсифициране на инвеститорската база за правителствата. Този тип заеми излезе от мода през миналия век, отчасти защото иновативният финансов инженеринг означаваше, че банките могат да конструират нужните на инвеститорите парични потоци от сравнително високите купони на традиционните облигации.

Но след финансовата криза през 2008 г. много по-ниските купони и по-строгите регулации направиха това упражнение по-тромаво и скъпо. Това означава, че може да се възобнови ролята на анюитетите в задоволяване на търсенето от търсещите стабилен доход инвеститори.

Но инвеститорите не трябва да намират продукта за твърде непознат или труден за оценка. Напротив, консолите са били доминиращото средство за заемане на средства от правителството на Обединеното кралство през по-голямата част от неговата история. Американското правителство също издава консоли в края на 19 век. В по-нови времена погасими перпетюитети бяха издадени от банките с цел заздравяване на техния капитал. Анюитетите са обратното на финансовите иновации.

Сега, когато инфлацията и лихвените проценти са на най-ниските си нива от векове, със сигурност е настъпило времето за обмисляне връщането на консолите. Бъдещите поколения ще ни благодарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още