IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен ли е пазарният тайминг?

Има само два вида инвеститори: тези, които не могат да го прилагат, и тези, които знаят, че не могат да го прилагат

13:46 | 11.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпросът винаги е бил на кой влак да се качат инвеститорите. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Въпросът винаги е бил на кой влак да се качат инвеститорите. Снимка: Bloomberg

Представете си, че през този 50-годишен период имаше две конкуриращи се инвестиционни стратегии. Едната инвестира еднаква сума всеки търговски ден през целия период, независимо от пазарните условия - т. нар. паундово (или доларово) усредняване на разходите, което много инвеститори реално прилагат, като правят редовни вноски за пенсия или в спестовен план.

Другата стратегия изисква достатъчно прозорливост, за да може инвеститорът да инвестира същата сума ежедневно, но да прави пауза, когато пазарът е надолу, съхеанявайки кеша. Тези пари се инвестират само, когато Dow достигне ново дъно, удряйки ниската си точка във всеки период на спад (оттук това е известно като „абсолютна стратегия за закупуване на дъното“).

Според мен това е малко по-реалистичен пример за това как можете да проявите проницателност, а не да измервате какво би се случило, ако сте имали такава сигурност за бъдещето, че сте продали всичко преди пазарът да спадне и след това сте го купили обратно на дъното.

За 50-годишния период втората стратегия щеше да доведе до 22% по-висока възвръщаемост от първата. Звучи впечатляващо, но може би не чак толкова, когато я разбиете до по-добро годишно представяне от едва 0,4 процентни пункта. Но помислете за времето и усилията, които би трябвало да прекарате за наблюдение на пазарите, за да разпознаете точните сигнали.

Съпоставете това с ръста на пазара от времето, в което за последно писах по този въпрос през март 2013 г. Dow е общо с над 150 на сто нагоре, средно 13,3% годишно. Представете си, ако бяхте се поддали на пазарни страхове и бяхте изтеглили парите си от акциите или бяхте спрели да инвестирате. Трябва ли да рискувате да пропуснете част от тази значителна печалба за допълнителни 0,4% годишно?

В действителност опитите за прилагане на втората стратегия почти сигурно ще навредят на нетното ви състояние, тъй като никой не прави перфектни предвиждания. В желанието си да предугадите пазарите вие ще спрете да инвестирате или по-лошото, ще продадете и изтеглите пари, когато очаквате пазарът да спадне, а вместо това той се покачи.

Да се върнем на Brexit и избора на Тръмп. Повечето коментатори ни казаха, че те няма да настъпят, но ако се случат, пазарите ще потънат. Това беше грешна прогноза не само за събитията, но и относно пазарната реакция спрямо тях. Борсите скочиха.

Когато става въпрос за така наречения пазарен тайминг, има само два вида инвеститори: тези, които не могат да го прилагат, и тези, които знаят, че не могат да го прилагат. По-безопасно и по-изгодно е да бъдете във втория лагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Възможен ли е пазарният тайминг? : НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Имам съмнения в изчисленията на Тери. Само от последната ковид-19 криза уцелилият момента инвеститор би спечелил 22% от Dow Jones. За период от 50 години щеше да уцели още няколко подобни събития...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още