IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте пропастта между достъпа до кредити на големия и на малкия бизнес в САЩ

Спешната програма на Фед за кредитиране на малките и средни фирми е ограничено, а не трайно решение на коронавирусната криза

20:11 | 26.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това е глобално явление. Банката за международни разплащания изчислява, че компаниите с приходи от 1 млрд. долара или повече представляват 70 на сто от всички кредитополучатели на пазарите на корпоративни облигации и синдикирани заеми от началото на годината до май, което е близо до най-високото ниво от десетилетие. Феноменът е особено остър в САЩ, където облигациите имат по-голям дял в кредитирането, отколкото в Европа и в Азия, където по-малките компании обикновено имат достъп до по-жизнените местни банкови системи.

Добрата новина е, че скокът при корпоративните фалити досега беше по-умерен от очакваното. Независимо от това, не е случайно, че исторически по-доброто представяне на по-малките листнати компании се изпари през последното десетилетие и дори се обърна тази година, след близо век на по-голяма средна възвръщаемост. Голямото стана по-добро.

Програмата на Федералния резерв за кредитиране на малкия и среден бизнес, насочен към предприятия с по-малко от 15 000 служители или 5 млрд. долара годишни приходи, е похвално и иновативно усилие за справяне с този проблем. Но инициативата е сложна за по-малките, често недостатъчно подготвени кредитополучатели, и разчита местните банки да отпуснат заемите, след което да ги продадат на централната банка.

Това обяснява защо само 430 млн. долара бяха отпуснати по програмата до 4 август, като други 421 млн. долара са в процес на разглеждане, според клона на Фед в Бостън, който я администрира. Програмата за защита на заплатите пък, ръководена от Администрацията за малкия бизнес и Министерството на финансите, отпусна 5,2 милиона заема на стойност 525 милиарда долара от стартирането си през април до приключването по-рано през август.

Участието в програмата за кредитиране на малкия и среден бизнес несъмнено ще се увеличава с опознаването й от заемателите и банките. И все пак тя си остава ограничено решение на коронавирусната криза, а не нещо, което трайно ще подобри достъпа до кредити за по-малкия бизнес в САЩ.

Разликата в достъпа до кредити сега е толкова екстремна, че политическите и регулаторни действия са безспорно оправдани, не само за да се спасят по-малките компании в краткосрочен план, но и за да се предотврати още по-опасното изкривяване на американската икономика.

Може би е време политиците да направят заемите за малкия бизнес структурно по-привлекателни за банките и другите кредитори чрез щедри отстъпки през регулаторната или данъчната система. Това може да дойде с цената на повече лоши заеми, но икономическите ползи надвишават рисковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Жалката картина от САЩ, няма заеми няма бизнес или с други думи правим фирма теглим заеми колкото можем и след това затваряме и сме "бизнесмени".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още