IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните шефове в САЩ не споделят COVID-болката със служителите си

В пандемията техните възнаграждения се увеличиха въпреки понижените заплати на работниците

16:23 | 06.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но това не е цялата история. Някои компании манипулираха правилата си за заплащане, за да възнаградят топ мениджърите, когато фирмените цели не бяха изпълнени. Групата за бързо хранене Chipotle, например, изключи тримесечното пандемично затваряне (март, април и май) от изчисляването на ключови финансови показатели, както и някои разходи, свързани с Covid, посочват от ISS, добавяйки, че промените са увеличили общото заплащане на изпълнителния директор Брайън Никол с 23,6 млн. до 38 млн. долара.

Други преминаха от абсолютни към относителини (спрямо конкурентите) цели, мярка, която е изгодна за шефовете в години със загуби. „Това е предизвикателство за комисиите по възнагражденията“, посочва Кортни Ю, директор изследвания в групата за данни за заплати Equilar.

Инвеститорите, съвсем основателно, не отдават голямо значение на тези промени. Повечето схеми за заплащане на изпълнителните директори все още се одобряват от годишните общи събрания, както при Intuit, която си спечели похвала за ограничаването на възнагражденията и запазването на целите. Но все по-голям пакети се сблъскват с твърда опозиция по отношение на размера, неясните цели или усещането, че ръководството е безконтролно.

През тази година 86 големи американски компании имаха общи събрания, като почти 9% от схемите за заплащане не бяха одобрени или получиха по-малко от 60% подкрепа, в сравнение с 5% по това време на миналата година, констатира Equilar. Инвеститорите гласуваха против планове за заплатите в Walgreens Boots Alliance, която бе заявила, че би било „несправедливо и неразумно да наказваме“ изпълнителния екип заради Covid, и в Starbucks, където въпросът се въртеше около бонуса за оставане на поста на шефа Кевин Джонсън в размер на 50 милиона долара.

Назрява съпротива и в компании като General Electric, AT&T и Wells Fargo. Акционерите на Johnson & Johnson ще гласуват възнаграждение на Алекс Горски на стойност 29,6 милиона долара за „стратегическо представяне“, въпреки че производителят на лекарства пропусна повечето си финансови цели и похарчи милиарди за удовлетворяване на съдебни претенции на клиенти.

Обединеното кралство не е имунизирано: National Express, Glencore и AstraZeneca ще гласуват скоро относно схеми за заплащане, които фирмата за посреднически услуги на акционерни събрания Glass Lewis смята за прекомерни или откъснати от Ковид реалността.

Изпълнителните директори могат да говорят до безкрай за корпоративна отговорност, но докато компаниите и акционерите не спрат схемите, според които те печелят във всички случаи, не трябва да им вярваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
както казваше един пустиняк ... Богатите също плачат, ама бедните с глас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Всички сме Заедно е един фалшив слоган. Бедните да го духат, а богатите изтискват още повече живеца на населението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
Каква изненада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още