IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата борсова седмица: Цикличните акции ще получат подкрепа

Biontech, Munich Re, Eon, RWE и Deutsche Telekom ще представят тримесечните си данни през настоящата седмица

08:13 | 09.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

От месеци на борсите се наблюдава взаимодействие: ту цикличните стойности са напред, ту печелят технологичните. Съдейки по събитията на Wall Street, сега отново е ред на цикличните - акциите, които се възползват особено от икономическото възстановяване. Това би могло да подкрепи германския основен индекс Dax, в който традиционните акции са по-силно представени от технологичните книжа.

Някои нови данни за тримесечните отчети ще предоставят допълнителна информация за германския пазар: В допълнение към Munich Re и Biontech, междувременно на стойност над 90 милиарда евро, ще представи отчета си в понеделник. Според агенция Ройтерс базираната в Майнц компания вероятно ще потвърди статута си на най-големия производител на ваксини срещу коронавируса в западния свят. Eon ще разтвори счетоводните си книги в сряда, Deutsche Telekom, RWE и Delivery Hero ще публикуват тримесечните си данни в четвъртък.

В САЩ данни в понеделник ще видим от AMC. Кино акцията наскоро беше играчка за спекулантите. В сряда следва Ebay. Walt Disney ще докладва резултатите си в четвъртък. Инвеститорите ще следят с интерес данните за увеселителните паркове, които може да пострадат от новата коронавирусна вълна, както и резултатите от услугата за стрийминг. Също в четвъртък ще има нови данни за технологичната компания Palantir. 

Основните импулси обаче ще дойдат от икономическите данни от САЩ. Броят на неселскостопанските работни места в САЩ се е увеличил с 943 000 през миналия месец, надминавайки очакванията на икономистите, които са очаквали  870 000. Това увеличава очакванията икономиката да се възстанови бързо, но в същото време буди и притеснения, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши лихвените проценти по-бързо, отколкото някои инвеститори биха искали.

Като реакция на данните в петък по-специално банковите акции поскъпнаха рязко, но и други, по-традиционни стойности също се повишиха. В същото време технологичните стойности бяха под натиск. Важен фактор в този контекст е доходността върху американските държавни ценни книжа, които реагират както на икономическите надежди, така и на очакванията към Фед.

След като този ключов параметър за книжата с десетгодишен период беше 1,2%, наскоро тя се повиши до 1,3%. Това все още е ниска стойност, но увеличението има тенденция да има потискащ ефект върху технологичните акции, чиито цени са относително по-силно обусловени от бъдещите печалби.

Dow напредва бързо

Под черта в петък Dow Jones напредна с 0,41%, а широкият фондов индекс S&P 500 - с 0,17%, докато технологичната борса Nasdaq загуби 0,48%. За цялата седмица Nasdaq е с ръст от 1,11 %, S&P 500 напредна с 0,94, а Dow Jones - с 0,74%. 

Като цяло може да се види, че току-що приключилата борсова седмица отново донесе нови ръстове, но няма и признаци на еуфория. Преди американския край за седмицата Dax затвори с плюс от 1,1 %, като финансовите и промишлени акции бяха начело.

Широкият американски индекс S&P 500 сега има съотношение на курса към очакваната печалба на акция за следващите дванадесет месеца (P/E) от 21,7, както пише информационната агенция Ройтерс. Това означава, че най-важният фондов индекс в света е дори по-изгоден, отколкото беше в началото на годината - съотношението P/E все още беше 24, въпреки че индексът се е увеличил със 17,2 процента от началото на януари.

Причината е изненадващо високата печалба на американските компании. Техните тримесечни печалби бяха толкова често над очакванията на анализаторите, колкото за последно през 1994 г. След повишаване на очакванията за бъдещите печалби съотношението P/E, съвсем очаквано, спадна.

Съотношението P/E все още не е прекомерно 

Съотношение P/E от почти 20 е доста високо за американските акции в дългосрочно сравнение. Въпреки това то би се счело за умерено, ако сравните много ниската доходност върху облигациите – също и според историческите стандарти. Обратно, съотношението P/E от 20 съответства на възвръщаемост на печалбата от малко под пет процента. Или, за да бъдем по-точни, съотношението P/E от 21,7 съответства на доходност, която е 3,5 пъти по-висока от доходността върху десетгодишните държавни облигации на САЩ.

Това не е лоша награда за по-високия риск при акциите. За Dax, чието съотношение P/E е малко под 16, това изчисление не може да бъде направено, тъй като германските държавни облигации имат отрицателна доходност.

Във всеки случай не може да се изключи, че пазарите в САЩ ще продължат да генерират положителни импулси, които ще засегнат и европейските акции. Инвеститорите ще продължат да следят за четвъртия, Делта вариант на коронавируса, който е изключително агресивен. 

В същото време и Фед ще играе ключова роля. Съвсем наскоро вицепрезидентът на Фед Рич Кларида например предложи централната банка да не се колебае твърде дълго, преди да затегне паричната политика, ако е необходимо. Такива изявления могат незабавно да свият високите оценки на акциите, но и да смекчат опасенията от нарастващата инфлация.

Какво още ще следим през седмицата

Понеделник / вторник: Проучванията сред участниците на финансовия пазар ще стартират с юлските проучвания за настроенията за германската икономика. Резултатите от sentix ще бъдат публикувани в понеделник, а тези от ZEW във вторник.

Докато възстановяването бърза към своя връх и оценките на ситуацията се очаква да се покачат отново, икономическите очаквания ще спаднат за трети пореден път, очакват специалистите на Deka Bank. По-специално опасенията относно четвъртата коронавирусна вълна и нерешените материални и транспортни пречки ще играят решаваща роля. Като цяло показателите за икономическия климат на sentix и ZEW вероятно ще се понижат.

Сряда: От април насам огромната разлика между търсенето и предлагането доведе до необичайно силно покачване на потребителските цени в САЩ. Друг свързан ефект може да се очаква през юли.

По-специално и цените на употребяваните автомобили, които са се повишили с почти 30% от март тази година, вероятно ще се увеличат допълнително. Цените нагоре по веригата от търговците на едро показват обаче, че пикът на цените ще бъде достигнат през юли и че понижение на цените може да бъде отчетен през следващите месеци. Подобно на Фед, от германската Deka Bank интерпретират необичайно силното увеличение на цените до момента като временно. Те обаче затрудняват оценката на настоящата фундаментална инфлационна среда.

Петък: В Русия в петък трябва да бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие. Те вероятно ще са първият положителен годишен темп на промяна от началото на пандемията. По-специално първите два месеца на тримесечието се характеризираха със силна инерция, докато третата коронавирусна вълна натежа над икономическите показатели през юни.

И това въпреки факта, че съответните мерки за блокиране все още са доста незначителни в международно сравнение. Според прогнозата на германската Deka Bank до края на второто тримесечие на 2021 г. Русия би трябвало да достигне предкризисното ниво на брутния вътрешен продукт от края на 2019 г.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още