IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията вкарва все повече семейства от богати страни в хранителна бедност

Повишените нива на бедност и глад в богатите страни ще повлияят на способността им да предоставят помощ на по-бедните

17:00 | 09.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

По-специално хората, които са работили в неформалната икономика на Италия, са „най-крехки“, казва тя, „оставени извън защитната мрежа на държавата“.

В САЩ хранителните банки обслужват с 55% повече хора, отколкото преди пандемията, според Feeding America, която управлява национална мрежа от хранителни банки. Според организацията 45 млн. души са имали продоволствена несигурност миналата година.

Въпреки че броят им е по-нисък, отколкото след финансовата криза през 2008 г., когато хранителната несигурност засегна 50 млн. души, инфлацията в цените на храните става все по-тревожна, коментира Крейг Гундерсен, професор по селскостопанска и потребителска икономика в Университета на Илинойс.

„Аз съм по-загрижен какво се случва след Covid, отколкото по време на Covid. Всички тези пакети стимули водят до инфлация, което ще доведе до по-високи цени на храните. Винаги, когато инфлацията се покачи, има огромна тежест за уязвимите домакинства“, казва той.

Цената на хранителните стоки, търгувани на международните пазари, нараства, което се определя от засушаването в ключови области на износ, както и натрупването на запаси от някои правителства и компании. Развиващите се страни, които разчитат на внос на селскостопански продукти и храни, са силно засегнати, но богатите страни също скоро ще почувстват ефектите, според икономисти.

Производствените цени на храните се повишават с най-бърз темп от 2008 г. насам и това би изиграло по-силна роля в стимулирането на основната инфлация, отколкото в миналото, коментира Кристиан Богманс, икономист от МВФ.

Той и колегите му очакват цените на храните за потребителите в богатите страни да се повишат средно с 4,5 процентни пункта до края на 2022 г. ЕС и САЩ може да се сблъскат с допълнителен ценови натиск поради отслабената парична и фискална политика, предупреждава той.

Сухите метеорологични условия в някои части на САЩ тази година биха могли да увеличат допълнително инфлацията на потребителските цени на храните, въпреки че в този момент това е трудно да се определи количествено, добавя той.

Експертите по помощите се притесняват, че повишените нива на бедност и глад в богатите страни ще повлияят на способността им да предоставят помощ на по-бедните. Хюсеин от Световната програма за прехрана на ООН е загрижен, че колективната способност на света да отговори на глада и бедността намалява. „Нуждите се увеличават, но богатите страни имат по-малко ресурси за задоволяване на тези нужди“, казва той.

Обратно в Милано Секия и съпругът ѝ в последните месеци успяват да си намерят работа, свързана с почистване. Те се надяват положението им да се подобри бавно, но не очакват въздействието на пандемията да отмине скоро. Ще прекараме следващите няколко месеца, ако не и години, в изплащане на натрупаните дългове, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не е от пандемията, ама карай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Голяма пропагадна, но доста хора вече са наясно със пЛандемията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
всъщност , една от целите на пландемията е да вкара стадото в перманентен страх за насъщния и утрешния ден ... да му пийне остатъка от мозъка ...тъпунгерри , вървете си на село и копайте домати , царевица , завъдете кокошки ... нашите деди са преживяли много по-добре , защото са разчитали на себе си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Голямо коронобесие, голям страх, голямо промиване на мозъци, голяма ваксинация, голяма пропаганда, голямо печатане, големи вувузели, големи бaлъци и големи тарикати. All we need is Propaganda!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още