IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствената икономика е най-големият враг на Русия

Институционалните слабости задушават предприемачеството и ограничават растежа на независимия бизнес сектор, но политиците не желаят да се справят с това

15:03 | 18.09.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-важният проблем е липсата на справедлива и независима съдебна система, способна да защитава правата на собственост. Десетки хиляди фирми всяка година стават жертва на своеобразно корпоративно нападение, т.нар. рейдерство, при което собствениците на фирми са арестувани по фалшиви обвинения и техните активи се конфискуват с тайни споразумения на корумпирани съдии, полицейски служители и други държавни служители.

Въпреки че Путин признава вредата, нанесена на икономическите интереси на Русия от тази практика, скорошно проучване на екип от учени от Центъра за тероризъм, транснационална престъпност и корупция (TraCCC) в университета Джордж Мейсън подчертава това, което той описва като „пандемия на незаконен набег“. Само през 2019 г. тези случаи в страната се увеличават със 135%, показват данните, събрани от учените.

Въздействието върху доверието на бизнеса е опустошително. Както се отбелязва в доклада, собственият бизнес омбудсман на Путин съобщава, че „над 80 процента от предприемачите смятат, че правенето на бизнес в страната е опасно [и], за съжаление, броят им се увеличава“.

Това е една от причините, поради които нетният капиталов отлив от Русия се увеличава до 47,8 млрд. долара през 2020 г.

Бездействието на Путин може да се обясни с естеството на системата, която той създаде, и собственото му желание да използва това като инструмент за политически контрол и обогатяване на елита. Това породи култура на имитация и безнаказаност в цялото руско общество.

Най-известните примери за тази практика – Юкос Ойл и Hermitage, са пряко свързани с Кремъл. По-голямата част от корпоративните нападения обаче се организират на местно ниво от частни лица, използващи връзките и богатството си, за да превземат компании и да унищожат конкурентите. Засегнати са и малки, и големи предприятия. Примерите, цитирани в проучването TraCCC, включват най-големия руски производител на амоняк TogliattiAzot (ToAZ), нападнат от конкурентната компания Uralchem, както и изземването на транспортно предприятие в района на Магадан през 2019 г. със сговора на местната ФСБ.

Лошият бизнес климат в Русия вече ограничава потенциала за растеж. Въздействието ще стане още по-сериозно, тъй като светът се движи бързо към поствъглеродно бъдеще. Приходите от петрол и газ обикновено представляват около 40 процента от федералния бюджет и не са положени особени усилия за генериране на нови източници на национално богатство, способни да ги заменят.

С прехода към възобновяема енергия, който вероятно ще се ускори след срещата на върха на COP26 през ноември, Русия е силно изложена на предстоящите промени в глобалното търсене.

Бившият финансов министър на Путин Алексей Кудрин се опита да докаже либерализацията и реформите преди четири години, като постави лошите резултати на Русия в областта на технологичните иновации като основно предизвикателство за нейния бъдещ суверенитет. Усилията му обаче останаха без отговор. Както се вижда и от затварянето на опозиционера Алексей Навални и неотдавнашното приемане на по-остра стратегия за национална сигурност, Путин остава зает с оцеляването на режима и фантомните заплахи за суверенитета на Русия от Запада.

Именно този неуспех да се справи със собствените си вътрешни проблеми, за които Байдън говори в оценката си за слабостта на Русия, указва, че промяна няма да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Налей си една малка, забрави тегобите на този свят, отпусни се и се успокой. Нищо не можеш да направиш :" МОСКВА, 18 сен РИА Новости. Депутат Европарламента от фракции "зеленых" Райнхард Бютикофер пригрозил "Северному потоку 2" превращением в инвестиционную руину.Как указал Бютикофер, Россия еще не обеспечила условия анбандлинга, который предполагает разделение организаций, которые занимаются добычей и транспортировкой газа по магистрали. Кроме того, согласно Третьему энергопакету ЕС, владелец трубопровода также должен предоставить сторонним продавцам газа доступ к ней, напомнил парламентарий."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Въпреки определено пропагандния характер на статията, Руският дребен бизнес продължава да бъде цакан отвсякъде, като за него, държавата е мащеха....точно, както и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
петоколонникът си ти и още няколко трола . огромна част от хората в БГ си им харесва в ЕС , нещът да се връщат в евразийският съюз ... митрофанова с кво се ваксинира , рассийския противошапен препарат или като господаря в кремля , пфайзер ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
що се пънеш тука импе , ей я де е масква ... самальота и си в рая ... :))) ... и понеже кво щело да стане ако от кремля врътнат кранчето на газчицата ... ?! ми видехме кво стана , малко поскъпна токът и тва е ... :))) ... само ми обясни що рассияните се накачулват из оптиките и магазините за дрехи по морето ... нали всичко си имат в рассията ... ?! от бомби до нефт ... м/у другото проверих , верно нямат производство на електрически готварски печки , в беларус и китай ги правят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
**** пропаганда! Най-големия им враг са джурнаглистите - свои и чужди. Те зомбират 5-тата (продажна) колона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 2 години
Чисто пропаганден бълвоч, имащ твърде малко с действителността. Още в началото - като се почна със Слийпи Джо и живoтното обонго, щях да се откажа от четенето, защото ми се изясни липсата на обективност. Второизброеният - въпреки всичките си закани да умори руснаците от глад, не само че се провали, но и ги превърна в лидер в износа на пшеница, а руските предприемачи и досега благославят глyповатият меланин (нали думата с "Н" е забранена), който индиректно ги освободи от голяма част от чужите им конкуренти. Що се отнася до чучулото, което забравя дори имената на чуждите държавни лидери, с които в момента преговаря ("ъъъъ... оня там, колегата отдолу...") - то се отказа от широко прокламираното спиране на Северен поток 2 не защото толкова трепери над взаимоотношенията с Германия, а просто защото НЕ МОЖЕ. Когато се направи на великодушен, едната тръба бе вече напълно готова, а от полагането на втората оставаха 30-тина километра. Да - санкциите забавиха плановете на Русия за ръст на икономиката, но просто ги промениха. В момента руската икономика е може би най-самодостатъчната на света и това го казват експертите. Дори толкова по-добре: руснаците разбраха, че не могат да се доверяват на западните си "партньори". Относно ядрените оръжия и петролните кладенци - както казах, слабоyмния да попита специалистите. Мнението на човек, дето бърка живите си роднини с умрелите, не струва нищо. Относно "зеленият преход" - истински цинизъм е да се пишат такива неща, когато Европа е на крачка от енергийна катастрофа и всичкото държави са клекнали пред Газпром като гладни пoмияри пред месарница. Видяхме колко им струва "зеленият преход". Иначе не знам какви са вътрешните проблеми пред руския бизнес... и силно се съмнявам доколко авторът на пасквилчето знае. Но е факт, че тая година инвестирам основно в руски компании... и открих едва ли не цял инвестиционен свят... и то мнооого високодоходен свят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още