IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започна да повтаря грешките на Съветския съюз

Подклаждането на ядрена надпревара, вълчата дипломация и сплотяването на враговете са предпоставки за поражение в Студената война

08:10 | 10.11.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай се стреми да стане технологично самозадоволен в очакване светът отново да бъде разделен; страната пуска кораби в морето с невиждани темпове от Втората световна война насам. Наречете го както искате, но Пекин със сигурност вече не избягва враждебността на САЩ.

Продължава и надпреварата във въоръжаването. Появяват се нови китайски ядрени ракетни площадки; Пекин напредва в производството на хиперзвукови оръжия. Китай може би е на път да достигне САЩ в ядрено отношение до средата на 2030-те. Най-малкото, идеята, че Пекин ще се задоволи със скромен възпиращ арсенал, вече не е реалистична.

Защо Китай прави неща, които преди е смятал за опасни? Има конкретни причини, както и по-широки такива.

Ядреното въоръжаване на Китай има за цел да гарантира, че САЩ не могат да избягат от взаимната уязвимост, като налагат стратегическо превъзходство над Пекин. Това ще откаже Вашингтон от възможността (винаги малко вероятна) да използва ядрени оръжия във война за Тайван и ще направи решаващ баланса при конвенционалните сили, който все повече е в полза на Пекин. Колкото до вълчата дипломацията, тя изглежда винаги е била предназначена за вътрешната аудитория и по-специално за Си.

По-силният подтик изглежда е нестабилната смесица от оптимизъм и фатализъм. Китай се е издигнал, твърди Си, до точката, в която вече не трябва да се подчинява на САЩ. Той може да експлоатира способностите, икономически и военни, които разви, за да накара други държави да се съобразяват с интересите му.

В същото време китайските лидери изглежда вярват, че американската враждебност - която сега продължава вече две президентства - по същество е „заключена”, така че няма никакъв смисъл от смекчаване на провокациите.

Това може да е грешка. Реториката на Си за китайската самодостатъчност прикрива огромните зависимости от технологии като модерните полупроводници. Китай също така остава уязвим на стратегическо обкръжение от вида, който провали Москва: поведението му предизвиква ответна реакция от много страни - от Япония и Австралия до Индия и Обединеното кралство, както и по-малки държави в Азия и другаде - които Пекин се надяваше да вкара в своята сфера на икономическо влияние.

Китайските ходове също имат потенциала да втвърдят политиките на САЩ: хиперзвуковите тестове на Пекин и стратегическото въоръжаване ще затруднят президента Джо Байдън да изпълни обещанието си да намали зависимостта на Америка от ядрените оръжия.

Може би беше неизбежно Китай да изостави старите прозрения: уроците, които ръководят по-слабите държави, често изглеждат неприложими за по-силните. Но в крайна сметка Китай може да съжалява, че е забравил това, което някога е знаел за Студената война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Наистина е по- вероятно стагнация като Япония, но в никакъв случай не трябва да се изключва и рухване.Все пак японците нямаха комунисти на власт, нито велик лидер да му четат тезисите ката ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Дрън дрън.АКо не беше Горбачов , щеше да е някой друг.Личността не е от значение, проблемът е във фундаментално сгрешената система.Трай коньо за зелена трева, или в случая от комунизъм файда да видиш.Китай имаше шанс, ако беше продължил по пътя на реформите на Дън Сяопин.В момента Си убдително го пропилява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудовищно ди т.п, Саше. Честно, не ми се сърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Китай има 3 избора - или както Хонгконг капитализъм, или както СССР разпад, или както Северна Корея мизерия. С Хонгкнг прецакаха нещата вече, изглежда ще играят по спиралата надолу с другите 2 варианта до жалкия финал :) Държава-затвор, както всеки соц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
И енергията и водата ще ни ..разкажат играта.Скалата нали се къпе по 3 пъти на ден, борците за зелено с яхти и частни самолети хвърчат насам-натам : еми ще му видим края скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Нещата ще се решат от енергийния преход, според мен. Много държави ще са пред фалит до 5-10 години, заради некадърно планиране и непазарни ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
явно Тъпанасторо си мисли че Чайниците са СССР мдам ... още малко и швепс на клечка, но щом си мислят че с обикновенни преписваници ше им върже, малкоше почешат коня за гривата понеже Жълтурите не четат Тиквесторска пропаганда а техната си такава и Фторото най важното е че Си е там завинаги т.е. Горбачов немеме и неа и да имеме .... ако Перестройката е правилно нещо, то тия нема го повторят щот видеха как ни се еббба путтатката леллина и само в Буллгаристания от 9 милки станааме 6 милки, а иначе ми се загрижили тука Преписвачевите че имало било Омрели 10 хи. човека от Ковидот, а че територията е обезлюдена с 3 милки им дереме на куретината разбира се ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Съветският съюз изпуска технологичната вълна през 70-80-те години и само след 10-20години колабира. При Китай не е така. Къде с кражба на интелектуална собственост или с подбиване на цените, факт е, че в момента те са пионери и лидери в редица сфери. Така, че рухване подобно на Ссср е немислимо. В най-лошия случай стагнация подобна на Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
cherney
преди 2 години
Удивително е как другаря Си не е разбрал елементарни неща. СССР рухна не заради Афганистан, Чернобил или Горбачов, а поради краха на комунизма като обществено-политическа и икономическа система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
всичко убаво , ама що имат чайниците изходна виза от раят ... и що се напъват да идват насам , ми не си стоят там ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още