IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ли нов трус на пазара на щатски ДЦК?

Това може да стане, ако инвеститорите се „събудят” и преоценят държавните облигации на САЩ

10:52 | 24.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато пазарните условия са спокойни, високочестотните фондове създават силни, ликвидни основи за търговия. Но в условията на криза те нямат стимул да действат като маркет-мейкъри, по-вероятно е да напуснат пазара и, както отбелязва изследването на IAWG, когато някои големи притежатели на съкровищни ​​облигации - предимно чуждестранни инвеститори - съкратиха експозициите си през март 2020 г., нищо не можеше да абсорбира шока от разпродажбите.

Това, което направи ситуацията двойно пагубна, беше, че някои хедж фондове натрупаха огромни, скрити позиции в деривати. С други думи, леко регулираните основи на системата създадоха големи пукнатини, въпреки че банките бяха в безопасност.

Лошата новина е, че няма лесно или бързо решение за тези проблеми - въпреки че властите ги разбират. Фед свика конференция, на която бяха предложени идеи за защита на пазара от бъдещи сътресения. Генслър, например, призова тези проблемни PTF да бъдат поставени под надзора на SEC. Той също така предложи клирингът на държавните ценни книжа да става на централизирана платформа.

Междувременно ръководителите на Фед призоваха за повече прозрачност, а банкерите от Wall Street - без изненада - поискаха отмяна на капиталовите правила.

Някои от тези идеи са разумни. Самата Тет казва, че би била скептична относно широко облекчаване на реформите след кризата. Но би било полезно правилата да бъдат коригирани така, че да помогнат на брокерите да действат като маркет-мейкъри в сектора на държавните ценни книжа. Всъщност Фед направи временно точно това през 2020 г. Би било още по-логично да се въведе повече надзор върху PTF, чрез клирингова къща или регулаторен контрол (или и двете).

Но както често е ситуацията във Вашингтон, би било крайно наивно да се очаква, че изцяло разумен набор от решения ще бъде приложен бързо. Ясно е, че структурните пукнатини на пазара на държавни ценни книжа са видни още откакто така нареченият бърз срив - или замръзване - удари сектора за кратко през 2015 г., предвещавайки 2020 г. Оттогава Фед се занимава с малки реформи. Но бяха необходими шест дълги години, за да започне сериозен регулаторен дебат. Може да отнеме толкова време и за да се направят големи структурни промени.

Инвеститорите трябва да извлекат два урока. Първо, те трябва да обърнат внимание на това кой ще замени Рандъл Куорлс като ръководител на финансовия надзор във Фед, тъй като тези въпроси отчасти ще попаднат в ресора на наследника му (заедно с новата хиперактивна SEC). Второ, когато пазарите се събудят и преоценят държавните ценни книжа, има всички шансове да видим още един неприятен пазарен трус.

Освен ако, разбира се, Фед не продължи да действа като маркет-мейкър от последна инстанция за трилиони долара на ден. Което, разбира се, не е начинът, по който трябва да работят финансите на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още