IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите вече не могат да игнорират рисковете за отделяне на Китай от САЩ

Застрашителните геополитически рискове трябва да бъдат калкулирани от пазарите

19:30 | 08.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рискът, че Китай може да се отдели от капиталовите пазари в САЩ, вече не може да бъде игнориран. Това е важен урок от скорошното решение на китайската компания за споделено пътуване Didi Chuxing, под натиск от страна на китайската служба за киберсигурност, да се делистне от Нюйоркската фондова борса и да се регистрира за търговия в Хонконг, пише Джон Плендър за Financial Times.

Тук залогът не беше малък. Първичното публично предлагане (IPO) на Didi за 4,4 милиарда долара през юни беше най-голямото листване на китайска компания в Ню Йорк след това на Alibaba през 2014 г.

Ходът дойде след съобщения, че Китай планира да забрани на своите компаниите да излизат на чуждестранни фондови пазари чрез субекти с променлив интерес, нестабилните правни структури, базирани в данъчни убежища, които бяха в основата на листванията в САЩ на такива компании като Alibaba, JD.com и Pinduodo.

Ясното желание на Пекин местните компании да се листват по-близо до дома може да нанесе загуби на западните инвеститори, тъй като все повече китайски компании се делистват и стават непублични.

Вече бяха нанесени големи щети на портфейлите в резултат на атаката на Пекин срещу местните големи технологични компании и предприемачи милиардери, а тежкото положение на строителни фирми като Evergrande усили болката.

В същото време Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е решена да принуди китайски компании да се делистнат, ако не разкрият повече информация за одитите и държавния контрол върху операциите си.

Любопитното е, че капиталът досега беше сляп за политическата реалност. Китай продължава да привлича рекордни количества преки чуждестранни инвестиции. Скорошно проучване на Американската търговска камара установи, че през 2021 г. 59,5% от американските мултинационални компании са съобщили за увеличени инвестиции, което е с 30,9% повече в сравнение с 2020 г. От фирмите, произвеждащи в Китай, 72% не планират да изнесат каквото и да било производство от страната през следващите три години. Толкова за деглобализацията.

Що се отнася до портфейлните потоци, американските вложения в китайски дялови и дългови ценни книжа нараснаха от 765 милиарда долара през 2017 г. до 1,2 трилиона долара през 2020 г., подпомогнати от облекчаването на правилата за чуждестранен достъп.

Тази тенденция се ускорява от доставчиците на индекси, включващи повече китайски ценни книжа в глобалните и регионални индекси, което кара пасивните фондове автоматично да увеличават експозицията си към Китай.

Всъщност пазарът на китайски държавни облигации предлага най-доброто място за ловците на доходност. През последната година 10-годишните книжа предлагаха доход от около 3,5% в сравнение с близо 1,5% за 10-годишните щатски ДЦК. При китайска инфлация около 1,5 на сто, реалната доходност е положителна, за разлика от американските облигации, които са в сянката на инфлация от 6,2 на сто на годишна база през октомври.

Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още