IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде голям ли е вече за търговия пазарът на американски ДЦК?

Фед ще трябва да бъде винаги готов да превръща държавните облигации в пари

20:32 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Проблемът не е само в набъбващата купчина държавен дълг. Банките дилъри и маркет-мейкърите нямат гъвкавост, за да отговорят на скокове в търсенето. Тези скокове станаха по-големи и по-често срещани на пазара на ДЦК, понеже все повече и повече инвеститори го използват като първа линия на защита срещу ликвидни шокове, според професора по икономика от Харвард Джеръми Стайн, изказал се на неотдавнашна конференция, посветена на пазара на ДЦК.

Банките са по-малко гъвкави в ролята си на дилъри на облигации поради регулациите, наложени след кризата от 2008 г. Допълнителният ливъридж (SLR), предназначен да ограничи размера на банковите баланси, накара банките да не желаят значително да увеличат собствения си обем на търговия, особено когато има много инвеститори, които искат да продават. Това е така, защото посредничеството за по-големи сделки означава държане на по-големи запаси от облигации и увеличаване на техните баланси. Така че те или се нуждаят от повече капитал, или трябва да се отърват от други активи с по-висока доходност, като заемите.

Когато банките не отговарят на търсенето за по-високи обеми на търговия, инвеститорите имат затруднения да купуват или продават облигации и цените стават по-волатилни. Един от ходовете на Фед за облекчаване на проблемите на пазара след избухването на пандемията миналата година беше временно да изключи държавните ценни книжа от SLR, така че банките да могат да осъществяват повече търговия. Някои банки искат изключението да стане постоянно, но едва ли Фед ще се съгласи с това.

Друга причина, поради която маркет-мейкърството е по-малко гъвкаво, е възходът на фирмите за високоскоростна електронна търговия. Те поддържат бизнес модел с нисък риск, при който се стремят да поддържат много малък риск в балансите си. Това означава, че търгуват само когато могат да бъдат сигурни както в покупката, така и в продажбата. Когато пазарите станат бурни, те изчезват от сцената.

Предстоят реформи, които могат да помогнат. Една такава е да се създаде някаква платформа, където инвеститорите от всякакъв вид да могат да търгуват директно помежду си, вместо да разчитат на маркет-мейкъри да застават между тях. Това ще помогне на пазара в някои случаи, но не и когато има много повече продавачи, отколкото купувачи.

В крайна сметка само Фед е достатъчно голям, за да успокои всички. И макар той да реагира бързо на последните кризи, банкерите и други искат постоянен и надежден начин за получаване на кеш от Фед по всяко време. Ако опцията винаги е налице, пазарът никога няма да изпитва нефункционалност, смятат те. Централната банка на САЩ отчасти отговаря: тази година тя създава нов постоянен механизъм, чрез който банките винаги ще могат да разменят държавни облигации за пари в брой.

Но това няма да реши напълно основния проблем, защото инвестиционните фондове - и всички останали - ще могат да имат достъп до кеша на Фед само чрез банка. И докато SLR остава непроменен, банките няма да са готови да помогнат много, защото това означава разширяване на техните баланси. Механизмът трябва да бъде отворен за инвеститори и други търговски фирми, за да работи наистина, посочва Доналд Кон, бивш заместник-председател на Фед, изказвайки се на конференцията за пазара на ДЦК.

БМР и другите регулатори са прави, че продължават да се опитват да направят финансите по-устойчиви на шокове, както и да е по-малко вероятно да се изискват спасявания на институции с пари на данъкоплатците, като спорните такива на банки през 2008 г. Но внезапните искания за ликвидност винаги ще възникват и ще станат по-концентрирани върху пазара на ДЦК. Освен ако не искаме да върнем всички рискове и загуби в ръцете на обикновените инвеститори, Фед ще трябва да бъде винаги готов да превръща държавните облигации в пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още