IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в САЩ изглежда самодоволен относно демократичната стабилност

Време е корпоративна Америка да застане твърдо зад правото на глас чрез съгласувана подкрепа за законодателство

09:10 | 15.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фактът, че някои компании тихомълком са възобновили даренията за републикански групи, които настояват за ограничаващи законопроекти за гласуване, издава незаинтересованост, посочва Брус Фрийд, президент на Центъра за политическа отчетност, който насърчава разкриването на политическите разходи. „Не мисля, че те са се събудили за огромните рискове, пред които са изправени”, отбелязва той.

САЩ остават един от най-малко рисковите пазари за инвеститорите, но малко страни отчитат напоследък толкова рязко увеличение на показателите за политическо насилие, социална поляризация и институционална нестабилност, изтъква Марк Роузенбърг, главен изпълнителен директор на GeoQuant, фирма за анализ на политическия риск.

Нейните данни сочат за повишаване на подобни рискове преди междинните избори през ноември 2022 г., но търсенето на такава информация от страна на клиентите е намаляло след миналия януари. Тяхната очевидна убеденост, че икономиката на САЩ няма да бъде засегната от все по-проблемната политика в страната, е „версията на частния сектор за американската изключителност“, коментира Розенберг.

Как обаче би изглеждала значимата корпоративна политическа отговорност?

Компаниите биха могли да започнат на 6 януари, като повторят ангажиментите, които поеха към американската демокрация година по-рано, изтегляйки всяко финансиране от законодателите, разпространяващи изборна дезинформация, казва Балу-Аарес. Още по-добре, те би трябвало да координират своите отговори на предложените ограничения за гласуване в щати, където отделните фирми могат да се почувстват твърде уязвими, за да вземат страна, и да застанат зад федералните усилия за гарантиране на демократичните норми.

Това, което им липсва, е ясен дневен ред, който да подкрепят, казва Джефри Зоненфелд, професор от Йейл, чиито срещи с корпоративни ръководители сочат, че изпълнителните директори продължават да се вълнуват живо от правото на глас, поне насаме. „Не е като да са отказали възможност да се ангажират“, казва той и допълва: „Демократите трябва да се сплотят около въпроса. Тогава корпоративната общност ще застане зад тях.”

Законът за свободата на гласуване, който ще определи националните стандарти за ранно гласуване и ще спре предизборните машинации, има подкрепата на непостоянния сенатор демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин, но се нуждае от 10 републикански гласа - или реформа на квалифицираното мнозинство от 60% - за да премине през Сената. Имаше оскъдни бизнес подкрепа за това законодателство или натиск върху републиканците да го подкрепят. Време е това да се промени.

Годината започна с мобилизирането на лидерите на американския бизнес с цел защита на демокрацията, която те разбират, че е основата на икономическата стабилност, но завършва с въпрос: когато корпоративните ръководителите отново признаят правото на глас като приоритет, няма ли да бъде твърде късно?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Бизнесът в САЩ изглежда самодоволен относно демократичната стабилност === крокодилът е повече дълъг, токолкото зелен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още