IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечите пазари започват във времена на скъпа енергия

Усилията за енергиен преход очевидно са с добри намерения, но те често идват на неочаквано висока цена

11:22 | 12.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Защо? Защото енергията и преобразуването на тази енергия в стоки и услуги е в основата на повечето икономически дейности. Това превръща въпроите за цената й и за това колко ефективно можем да я трансформираме в абсолютно ключови променливи, когато става въпрос за оценка на фондовия пазар.

Дотолкова, че можете, казва Чарлз Гейв от Gavekal, да използвате връзката между цените на петрола и индекса S&P 500, за да прогнозирате както бичи, така и мечи пазари. Всички „структурни мечи пазари в САЩ са започвали, когато S&P 500 е бил значително надценен спрямо енергията“, изтъква той.

Такъв беше случаят през 1912, 1929, 1968 и 2000 г. Във всяка от тези години оценките отразяваха подценяване от страна на инвеститорите на бъдещата цена на енергията и оттук надценяване на бъдещата рентабилност на публично търгуваните компании.

Тези, които все още не са достатъчно нервни, може също да отбележат, че всички тези мечи пазари, с изключение на този от 1929-34 г., възникнаха на фона на ускоряваща се инфлация и „продължиха, докато я имаше“.

Това е логично, ако мислите за него от гледна точка на покачващите се цени на енергията, които повишават разходите, и на компаниите, които след това не могат да добавят стойност или да подобрят ефективността си достатъчно бързо, за да поемат разходите, без да повишават цените или да страдат от сериозен срив на печалбите.

Първото създава инфлация и причинява спад в търсенето - което така или иначе удря печалбите - така че, по един или друг начин, акциите, оценени чрез модели, калкулиращи ниски разходи за енергия, започват да изглеждат неприятно надценени.

Тук трябва да се отбележи един допълнителен момент. През последните няколко десетилетия един от дезинфлационните импулси на запад бяха евтините стоки, идващи от Китай. Тези стоки бяха евтини отчасти защото бяха направени с евтина работна ръка (сега поскъпваща), но и защото бяха произведени с най-евтиното топлинно гориво, което съществува - въглищата.

Това е нещо, което също се променя. Китай, който се стреми да намали замърсяването и може би дори да се декарбонизира, цели да свие въглищата до 20% от своя енергиен микс до 2026 г. Това, разбира се, далеч не е сигурно, предвид вътрешния политически и икономически натиск, но показва накъде вървят нещата.

Ключовият момент тук е, че цените на енергията имат дори повече значение, отколкото си мислите. Бичите пазари започват, когато енергията е в изобилие и е евтина (1922, 1949, 1982, 2010 г., посочва Гейв). Мечите пазари започват във времена, когато не е така, както е сега.

Инвестиционните последици са ясни. Енергийните акции се представиха много добре миналата година. Вероятно ще направят същото и тази. Но тяхната сила може да означава сериозна слабост в други сектори.

Ще е нужно хеджиране. Най-простият начин да получите експозиция към петрола и газа в Обединеното кралство е чрез борсово търгуван фонд, като iShares S&P Commodity Producers Oil and Gas ETF. Може да се използват още TB Guinness Global Energy Fund, който инвестира изцяло в стара енергия, BlackRock Energy and Resources Income Trust (33% в стара енергия) или диверсифицирания Temple Bar Investment Trust (15%).

*Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
еми няма... то е видно, ама де акъл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
*** да бе, де ще има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
нали...а лошите момчета отиват където си искат! Баце, ти си пълен с клишета :) сегашното увеличение няма нищо общо със "зеления" преход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Добри намерения имали...Като го прочетох това и се сетих се за прочутата мисъл , която обикновено се приписва на английският писател Самуел Джонсън:Пътят към ада е постлан с добри намерения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още