IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните заплахи на Путин прикриват слаба вътрешна позиция

Навални остава по-голяма заплаха за руския президент, отколкото НАТО някога ще бъде

16:25 | 11.01.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Поради тази причина не е във възможностите на Америка да предостави на Русия стабилната „сфера на влияние“, която Путин изисква. Корумпираните автокрации, които Кремъл предпочита в периферията си, са по своята същност нестабилни поради социалната съпротива, която пораждат. Именно народен бунт свали корумпираното проруско правителство в Украйна през 2013-14 г.

Неудобно за Кремъл, той трябваше да изпрати войски, за да помогне за потушаване на бунтовете в съседен Казахстан - в самото навечерието на преговорите между САЩ и Русия. Казахстан е страна, в която средният доход е около 570 долара на месец, но където семейството на Нурсултан Назарбаев, който управляваше страната от 1991 до 2019 г., е придобило чуждестранни имоти на стойност най-малко 785 милиона долара.

Вълненията в Казахстан може да са свързани с междуособици в управляващите кръгове. Но този вид проблеми са присъщи на корумпираните автокрации. Ако богатството се разделя като част от системата за разграбване, всеки намек за промяна в лидерството създава нестабилност. Тази дилема също може да изглежда позната на Путин.

Казахстан не е единствената част от близката чужбина на Русия, която се тресе. От откраднатите избори в Беларус през 2020 г. насам Александър Лукашенко, постоянният диктатор, жестоко репресира вътрешната опозиция. Сега Кремъл трябва да подкрепя правителствата на Казахстан и Беларус, като същевременно заплашва да нахлуе в Украйна.

Тези проблеми си струва да се помнят на фона на цялото говорене за силата на позицията, с която Русия влезе в преговорите тази седмица. В действителност съвременна Русия е опасно близо до възпроизвеждане на ситуацията на Съветския съюз, който поддържаше съседите си „приятелски настроени“, като ги сплашваше или нахлуваше в тях.

Една кратка победоносна война може да даде временен тласък на Путин. Но нахлуването в Украйна през 2022 г. в крайна сметка няма да осигури оцеляването на путиновата системата, както нахлуването в Чехословакия през 1968 г. не гарантира оцеляването на Съветския съюз. Всъщност в дългосрочен план атака срещу Украйна реално би влошила дилемата за сигурността на Русия и би отслабила вътрешното положение на Путин. Ако войната се проточи, руските жертви ще се увеличат. Конфликтът също така би източил икономиката и би увеличил изолацията на страната.

Освен това една руска атака срещу Украйна ще придаде на НАТО подновено чувство за цел и може да предизвика разширяването на алианса, от което Русия именно се оплаква. Финландия и Швеция обсъждат присъединяването си, защото са разтревожени от все по-заплашителния език и поведение на Москва.

Дори ако Русия успее да наложи марионетен режим в Киев, споменът за агресията на Москва ще даде исторически тласък на украинския национализъм, бетонирайки емоционалното разделение между Русия и Украйна, което Путин счита за мерзост. Като цяло, това би било странна победа за Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...Навални остава по-голяма заплаха за руския президент, отколкото НАТО някога ще бъде..." Ето ярък пример за "кривото огледало" на дермократията. В него те виждат това, което им се ще да виждат. И после, под наркозата на собствената си пропаганда, да вършат действия, водещи до изненадващ край. Последен пример е аферата в Казахстан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Нанални се опитват да го направят някакъв фактор. Цялата тази галимация с тровенето и разкарването до Германия е напълно разнищета от когото трябва още в началото. Затова и Германия побърза да експулсира "берлинския пациент", който сега е на сигурно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Хахахахахахахаха, Как говорят русские, Нейков, "тебе это кто то сказал или ты сам додумался" ? Пусни си гуглето, щото не вЕрвам да разбереш к'во значи. Нивото тук е по-ниско и от "Шок". P.S. Кой беше този дневални ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Навални е руското Христо Иванов. Има значение само за киснещите във фейса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
пешо е цар на платения пасквил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
markov
преди 2 години
хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Остави ги, сами се лъжат, сами си вярват! Пропаганда да става..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ejko
преди 2 години
Тцтцтцтц... такава ли била Блумбърговата истина? :D Нахални никой не го брои за жив в Русия... последователите му са няколко хиляди хлапака. Заплаха за Путин?! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още