IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Борис Джонсън нанася трайни щети

Отслабването на институциите, които държат политиците отговорни, е безразсъдно

15:10 | 22.05.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не всяка държава има избирателна комисия: важното е дали техният регулатор е независим. Бунтовниците, които щурмуваха сградата на Капитолия в САЩ миналата година, не успяха да отменят изборния резултат поради стабилните институции. Отслабването на такива институции, дори и в малки аспекти, е безразсъдно. Защо изобщо правителство би направило това? Може би заради усърдното разследване от страна на Комисията на знакови фигури, подкрепили Брекзит, или защото тя следи за партийните финанси. Не се очертава обяснение. Но има арогантност в това да не се обмисли как тези закони могат да бъдат използвани от бъдещи правителства с много различна политическа нагласа.

Да повдигаш такива опасения е все едно да бъдеш обвинен в истерия. Вече бях критикувана по такъв начин, задето се противопоставям на плановете на правителството да даде на полицията повече правомощия и да ограничи правото на протест. Въпреки че не получи подкрепа в Камарата на лордовете, министърът на вътрешните работи Прити Пател връща тези предложения чрез нов законопроект за обществения ред, обвинявайки либертарианците, че са „меки спрямо престъпността“. Тя печели по един или друг начин, но членовете на консервативната партия тънат в блажено неведение, че тези правомощия могат да бъдат използвани срещу тях в бъдещ техен национален марш.

Предложеният законопроект за правата изглежда служи на подобна двойна цел. Неясният му език за възстановяване на „здравия разум“ с цел „да се гарантира, че конституцията е защитена от някои неназован нападател“ звучи оруелски. Някои се опасяват, че той ще ограничи правата и способността на гражданите да държат изпълнителната власт отговорна. Адвокатът Дейвид Алън Грийн вярва, че това е вид „суетно законодателство“ – предназначено да убеди поддръжниците, че правителството зачерква Закона за правата на човека, докато всъщност Европейската конвенция за правата на човека е залегнала в Споразумението от Разпети петък. Няма да знаем, докато не видим детайлите.

Има един последен проблем. Последователни правителства налагаха волята си, като изготвяха неясни законопроекти, които могат да бъдат изпълнени със съдържание по-късно с малко парламентарен контрол. Законопроектът за Брекзит свободите е по същество една гигантска клауза „Хенри VIII“, според която министрите ще могат да отменят каквото си искат. В лекция наскоро бившият върховен съдия Игор Джъдж предупреди за „свръхмогъща изпълнителна власт“, ​​която е резултат от тази тактика. През 1780 г., припомни той, Камарата на общините прие резолюция, че „влиянието на короната се е увеличило, нараства и трябва да бъде намалено“. Заменете думата „изпълнителна власт“ с „корона“ днес, казва съдията, и подобна резолюция може да бъде отхвърлена.

Има усещане за край на една ера в британската политика. Присъствието на принц Чарлз вместо кралицата на откриването на парламентарната сесия беше тъжен символ на бавната абдикация. Видяхме уморен, слаб кабинет, пристрастен към кампаниите, отказвайки се от отговорността да мисли мащабно в трудни времена. В крайна сметка керванът ще продължи напред, но част от пораженията, които оставя след себе си, ще бъдат незаличими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Импо, царят на изборните измами е твоят идол Късият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Нз дали Бабето има право да бeси такива като Рошавият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Ами щом рошaвият кp-e-тен не само че отказва да подаде оставка, но предприема недемократически мерки, за да се барикадира във властта, свалете го със сила и го обeсете !!! Крайно време е някой политик да се залюля на въжето в Европа. Ама ного крайно време. Наличието на контролиращи институции също не е гаранция - примерът със САЩ не е обективен - там овладените от "демократите" институции само узакониха изборната им измама - и последиците ги виждаме и днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
"Правителството на Борис Джонсън нанася трайни щетиОтслабването на институциите, които държат политиците отговорни, е безразсъдно" . . . . . . . . . . ....За сметка на това, всички, пропищели от ингилизите, в един момент, ще бъдат отмъстени от тях самите. Heil Small Britain ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ако някой не знае, Англия е абсолютна монархия и краля е глава на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Лъже! Аз не съм виновен. Кралицата може да коли и да беси както си иска. Само слага клоуни като мен за параван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още