IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният облигационен пазар в САЩ изкушава фирмите в посока обратно изкупуване

Компаниите може да се откажат от дългове с ниски лихви, които сега изглежда, че скоро няма да се повторят, пише Джо Ренисън за Financial Times

21:21 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако в момента пазарът на корпоративни облигации имаше витрина, тя вероятно щеше да бъде облепена с гръмки реклами за промоция, случваща се веднъж в живота, пише Джо Ренисън за Financial Times. 

Възможните заглавия биха били: "10% отстъпка за всички облигации!" и „Близо 40% намаление за дълга на сините чипове!“ Кога ще приключи тази разпродажба? Вероятно само след като се доближим до рецесия.

Дотогава оставаме в любопитната ситуация, при която пазарната стойност на облигациите, емитирани от подобни на Alphabet - компанията майка на Google  и една от най-високо оценените компании в света - е по-ниска от средната цена на наличните облигации с най-нисък рейтинг.

Облигациите на Alphabet с падеж след почти 30 години (през 2050 г.) могат да бъдат закупени за около 65 цента за долар. Каква сделка! Това е 35% отстъпка от момента, когато облигацията беше издадена с рекордно нисък купон през август 2020 г.

Инвеститорите могат да купуват облигации на Alphabet на същата цена като дълга на компании с много по-нисък рейтинг като WeWork и Carvana. И за същата цена бихте ли предпочели да дадете пари назаем на фирма за съвместна работа, която почти фалира, на затруднен дилър на автомобили, или на една от най-високо оценените компании на планетата?

Очевидно това е малко смешно и не напълно честно сравнение. Цената е само един компонент от стойността на облигацията за инвеститор. Облигациите на Alphabet носят малко над 4% годишно върху номинала до падежа си в далечното бъдеще. Облигациите на Carvana с подобна цена носят доходност от 16% и падежират през 2027 г., като по-високата потенциална доходност е показателна за по-голямата оценка на риска.

Тъй като страховете от рецесията обаче се засилват, това не е напълно неадекватно сравнение. „Предпоставката не е глупава“, коментира Олег Мелентиев, ръководител за облигациите с висока доходност в Bank of America. "Чуваме го от професионални инвеститори в такива активи."

Това е така, защото с нарастването на опасенията от рецесия, инвеститорите не са толкова сигурни, че ще реализират по-високата доходност, предлагана от компаниите с нисък рейтинг, защото те може просто да изпаднат в дефолт. И след години на ровичкане в най-тъмните кътчета на финансовите пазари в търсене на доходност, перспективата за прилична възвръщаемост чрез отпускане на заеми на висококачествена компания кара инвеститорите да преосмислят какво искат да притежават, посочва Мелентиев.

Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още