IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът не е подготвен за задаващата се вълна от държавни дефолти

Много развиващи се икономики ще се нуждаят от отписване на дълговете към Китай и частните кредитори

16:23 | 25.07.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Световната банка не е склонна често да прави конкретни мрачни пророчества. Вместо това тя кърши ръце и говори неясно за риска. Така че си е събитие, когато банката говори директно за „предстояща вълна от дългови кризи“ на развиващите се пазари, пише Алън Бийти за Financial Times. 

Не е много изненадващо, че сме на ръба на поредица от дефолти. Краят на дълъг период на суперниски глобални лихвени проценти, ударът върху растежа от пандемията, огромната несигурност, произтичаща от инвазията на Русия в Украйна, особено шока за нетните вносители на суровини от рязкото покачване на цените на горивата и храните, както и поскъпването на долара бързо увеличиха бремето на дълга, деноминиран в американската валута.

Важно е да разглеждаме това в контекст и да не започнем да го превръщаме в морална пиеса за некадърни правителства от развиващите се страни. Преди пандемията развиващите се пазари не вземаха масово големи заеми. Нито пък въпросната вълна е цунами: Световната банка смята, че няма да видим епизод, който да съответства на латиноамериканската криза от 80-те години, нито на феномена на силно задлъжнелите бедни страни (HIPC) от 2000-те.

Все пак уязвимите и тези, които са направили грешки в политиките си, със сигурност ще бъдат засегнати. Освен самата Русия, Замбия и Шри Ланка, наред с други, вече са в дефолт, в техните случаи засегнати от високата цена на инфраструктурата и намаляващите приходи от износ съответно от мед и туризъм. Още държави, особено в Африка на юг от Сахара, вървят по същия път.

Когато вълната удари, кредиторите и институциите като МВФ готови ли ще са да разрешат тези проблеми по конструктивен и благоприятен за растежа начин? Може би си мислите, че след десетилетия (дори векове) практика страните кредиторки са изработили предвидим и разумен начин за преструктуриране на държавни облигации. Щяхте да сте прави, ако не беше променящият се характер на международните капиталови потоци и дезорганизацията на кредиторите. И този път има голям нов фактор в лицето на Китай.

Имаше многобройни опити за нормиране на преструктурирането на държавни дългове, за да се постигне справедливо споделяне на тежестта между кредиторите. „Лондонският клуб“ на банките-кредиторки беше създаден през 1976 г., когато голяма част от държавните заеми бяха банкови, и беше силно използван по време на кризите с държавния дълг през 80-те години. Но той всъщност вече не беше от такова значение, след като заемите се преместиха на капиталовите пазари. „Парижкият клуб“ на държавите-кредиторки бе създаден през 1956 г. за справяне с дългова криза в - къде другаде? - серийният дефолтьор Аржентина.

Парижкият клуб изигра ключова роля в разрешаването на епизоди като инициативата за облекчаване дълговете на HIPC, но винаги се е борил с неотстъпчивите частни кредитори за отписване на вземания. Преди двадесет години МВФ героично се опита, но не успя да създаде формална процедура по фалит (механизмът за преструктуриране на държавни дългове).

Кредитополучателите все повече добавят клаузи към договорите за държавни облигации, за да улеснят преструктурирането, но те имат несъвършени покритие и ефективност. Държавните фалити с официално спасяване и частни кредитори все още се разработват ад хок, понякога със съперничещи си комитети на кредиторите. Разрешаването може да се проточи особено дълго, когато се намесят склонни към съдебни процедури инвеститори в дълг.

ЕС се опита да създаде своя собствена официална процедура за включване на частни кредитори в преструктурирането (предложението от Довил), в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2010 г. Но тя беше организирана толкова хаотично, колкото и официалният спасителен процес като цяло, и в крайна сметка беше прекратена. Водещите икономики от Г-20 създадоха Обща рамка за третиране на дълговете по време на пандемията през 2020 г., но тя е твърде неясна, за да осигури сигурност.

Така че новата вълна от дефолти ще бъде адресирана чрез обичайната кредиторска рамка дори без да се има предвид несигурността от издигането на Китай като основен официален двустранен кредитор. Китай не е член на Парижкия клуб, част от продължаващото му нежелание да се присъедини към групи, ръководени от богатите страни. Неговото кредитиране идва от множество държавни агенции с различни подходи, включително политически мотивирани инфраструктурни проекти от инициативата „Един пояс, един път“. Пекин предпочита да преговаря за облекчаване на дълговете на парче, двустранно и насаме.

Разрешаването на дългови кризи е една от областите и институциите (Световната търговска организация е друга такава), в които все по-могъщият Китай често е обвиняван в непрозрачност, незачитане на международните принципи и като цяло отказ да играе по правилата. Често това е разумна критика, но от друга страна богатите страни едва ли могат да се гордеят с правилата, които са измислили за преструктуриране - особено по отношение на частните кредитори, които обикновено държат по-големи части от държавния дълг в няколко африкански страни, отколкото Китай.

Разрешаването на задаващата се дългова криза на развиващите се пазари вероятно ще бъде още по-бавно и по-болезнено от обикновено сега, когато Китай е намесен. Това би било добра възможност да се изработи по-систематично третиране, което да обвърже всички кредитори, публични и частни. Но опитът на Китай в други политически форуми и слабостта на усилията дори преди той да стане основен кредитор предполагат, че това не е най-вероятният резултат. Дефолтьорите трябва да се подготвят за трудни преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Всъщност някои от нас могат да се подготват. Когато кеша стане цар, ела а видиш какво пазарене се почва. Ама тия работи са ти далеч от главата на теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Стигнах само до приказките за "дефолтът" на Русия и сравнението и с Шри Ланка. В главата ми някой изпълни популярна мелодия на Шопен в чест на Инвесторът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 1 година
Много, много интересна статия по темата извън пропагандния мейнстрийм. https://***.forbes.com/sites/tilakdoshi/2022/07/21/brics-in-the-new-world-energy-order-hedging-in-oil-geopolitics/?sh=44c6099b24bf&mc_cid=edb4ec0a81&mc_eid=cac62003f9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Жалко, не успях да си купя паладий. Ей тъй, to have. Иначе светът може да започва да се събаря още днес :) Бог с тия катаклизми чисти земята. От какво ли? Ще започне с крипто-наивниците, които търгуват с въздух под налягане. Криптото се държи на вярата в системата. Системата черна, дарк-нетовска, на възможността да се твори зло. После да се печата зелена макулатура и всичко по реда си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ясно ми е :) ... аз хейтя немногоумното заглавие! Все едно може да се подготвиш! ... даже и нашата държава да нямаш един лев дългове, другите като потънат и при теб ще стане мало или повече по-зле! Затягането трябваше да започне по време на локдауните, зада не експлоадира търсенето след това ... ако имаха малко акъл де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 1 година
а, страните чиито дълг е деноминиран в чужда валута да му мислят . Само за сведение : Това не са САЩ, страните от ЕС, Япония . Демек - прогнилия запад нема да фалирга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
alphaomega
преди 1 година
Може. Но тогава ще му вдигне цената още повече и черния пазар ще процъфтява. Това че нещо е "незаконно" не значи че интереса към него ще спадне. Обикновено става точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
А може ли държавата да обяви притежаването на злато за незаконно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
В момента в България се вижда, същата трескава работа и харчене на пари като 2007 преди кризата. Другата година като удари кризата всичко ще утихне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Дълговете на държавите са деноминирани в Щатски долари. Като се вдигне долара, както е в момента и като дойде време за разплата, държавата имаща дълг потъва. За това И валутата на такава държава се обезценява. В момента, ЦБ вдигат лихвите и ФЕД специално издърпва по 95 милиарда от системата всеки месец. Тоест ще има недостиг на пари, както и станало 1929 голямата депресия. Тогава cash is a King.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още